zenesz_logo.png



Az Európa Kiadó a hazai poptörténet egyik legmeghatározóbb zenekara: az idők során újra és újra úgy tudott megújulni, hogy közben sosem vált mainstream formációvá.

 

Az Európa Kiadó a hazai poptörténet egyik legmeghatározóbb zenekara: az idők során újra és újra úgy tudott megújulni, hogy közben sosem vált mainstream formációvá. Egyéni stílusukat és működésük független szellemiségét fennállásuk óta következetesen megőrizve írják és adják elő dalaikat, amelyek közül ma már sok klasszikusnak számít.

 

 

eurĂłpa kiadĂł700.jpg

 

 

Bár az Európa Kiadó 1981-es megalakulása óta több olyan periódusa is volt amikor különböző okokból felfüggesztette tevékenységét - ahogy Menyhárt Jenő fogalmaz, az együttes időnként "hibernálva volt" -, most azonban nagyon is élő, olyannyira, hogy új és régi dalok egyaránt elhangzanak majd a fellépésen.

 

A több mint két évtizeden át New Yorkban élő és néhány éve hazaköltözött Menyhárt Jenő hosszú szünet után kezdett el újra magyar nyelvű dalokat írni. 2013-ban jelent meg a zenekar Annak is kell című albuma, és mára ezeket a számokat éppúgy kívülről fújja a többgenerációs közönség, mint a Küldj egy jelet! vagy a Romolj meg című klasszikusokat.

 

Sok más zenekarral ellentétben az Európa Kiadó hosszú működése során nem vált a "saját tribute" zenekarává, és ez nem csupán az újabb számaiknak köszönhető, hanem annak a sajátos, filozofikus hangulatnak és életérzésnek, amely a nyolcvanas évektől kezdve máig a popzene és a költészet keresztmetszetébe helyezi a ma is rendkívüli aktualitással bíró dalokat. Napjainkban újabb és újabb zenészek nyúlnak az - azóta egyetemi tananyaggá is vált - Európa Kiadó számaihoz.

 

 

Menyhárt Jenő: ének, gitár
Másik János: ének, billentyűs és ütős hangszerek
Kirschner Péter: ének, gitár
Darvas Bence: ének, billentyűs és ütős hangszerek, hegedű, trombita
Winterverber Csaba: basszusgitár
Gyenge Lajos: dob

 

 

Időpont: 2015. május 15. 18.30
Helyszín: Dürer Kert, jó idő esetén kerthelyiség, rossz idő esetén nagyterem
Fellépők: Zanzinger akusztik szóló, Európa Kiadó

Jegyár, jegyelővétel: 2 500,- Ft / 3 000,- Ft


Tixa.hu, Wave lemezbolt, Dürer Kert
Facebook esemény