zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Zenei hírek
Egyre gyakrabban hallani, hogy a zenekarok egy-egy költő valamelyik ismertebb versét dolgozzák fel, vagy azokból ihletet nyerve írnak új dalokat. Heves megyében, Egerben is létezik egy zenekar, amely viszont kicsit más, mint az említettek.

 

jaja700.jpg

 

Fotó: Estefán Bálint 


A 2011-ben alakult JaJa egy elsősorban József Attila verseit feldolgozó, de egyre több saját dallal is rendelkező trió. A zenekarban egy énekhang, egy cajon (ejtsd: kahon, latin ütőhangszer) és egy akusztikus gitár hallható, mindez zenei egyszerűséget és könnyen emészthető dallamokat eredményez.

 

És, hogy mi a céljuk?

 

Kormos Katalin Kitti, az együttes énekesnője úgy gondolja, hogy a versolvasás – főként a fiatalok körében – egyre inkább kikerült a mindennapjainkból és ritkán hallani, hogy valaki a kezébe venné például József Attila, vagy bármilyen más költő kötetét. Ezzel szemben a zenével más a helyzet, hiszen napközben bármikor, az autóban ülve, takarítás közben is meghallgathatjuk és úgy válnak részünkké a megfogalmazott gondolatok, hogy szinte észre sem vesszük.

 

Hogyan kezdődött?

 

A zenekar tagjai már több éves zenei háttérrel rendelkeznek. Kormos Katalin Kitti, az együttes énekese már egészen kis korától kezdve énekel, fellépett több rendezvényen és már számos zenekarban is megfordult. Várhelyi Zalán 10 éve dobol, 3 éve cajonozik, és különböző stílusú formációkban játszott már. Suha Tamás 14 éve gitározik, Zalánnal régóta együtt zenél és ő is több zenekarja tagja volt az elmúlt években.

 

2010-ben Kitti felkérte Zalánt, hogy cajonnal kísérje, miközben ő verseket énekel és gitározik egy szemináriumon. Ezt a spontán összejövetelt egy egri koncertfelkérés követte, majd elhatározták, hogy egy olyan zenekart alakítanak, amely a magyar versek, és elsősorban József Attila előtt tiszteleg. Így 2011-ben Tamással kiegészülve alakult meg a JaJa együttes, amely nevében is tükrözi József Attila költészete iránti elkötelezettségüket.

 

A zenekar 2013. májusában elindult az ÉTER Fesztivál tehetségkutatóján is, ahol Kitti lett a fesztivál legjobb énekesnője.

 

A megzenésített verseken kívül saját kompozíciókat is játszanak, valamint az általuk kedvelt, külföldi és magyar dalokat is feldolgozzák. Az idegen nyelvű dalokhoz magyar szöveget írnak, ezek témaválasztása lényeges számukra, az embereket leginkább foglalkoztató problémákról kívánnak szólni.

 

Jelenleg a különböző kulturális fesztiválok meghívottjai, és egyre több önálló estet is adnak, de a koncertek mellett előállnak valami nem mindennapival is: rendhagyó irodalomórákat tartanak az általános és középiskolákban, ezen keresztül megszerettetve a verseket és az irodalmat a fiatalokkal. A magyar vers mindig érték lesz, és ha dalszövegként, a zenén keresztül jutnak el bárkihez is, az már nagy eredménynek számít a zenekar számára.

 

A JaJa Facebook oldala