ZenészmagazinFender Brad Paisley Signature Road Worn Telecaster

Zenészmagazin | 2018. Február 26., Hétfő 10:00

Január végén írtunk a Fender három Artist Signature gitárjáról, abból az alakalomból, hogy már nálunk is kaphatók. Most a Mezzoforte Hangszeráruház jóvoltából tesztelhettük is őket, a választás a Brad Paisley Telecasterre esett.

 

 

Brad tele 700x.jpg

 

 

Amikor egy signature hangszert veszünk a kezünkbe, mindenképpen érdemes utánanézni, hogy kinek is gyártották, milyen zenei világot képvisel a művész, akinek eredetileg a kezére készült.

 

Brad Paisley egyike a ma élő leghíresebb country énekes-gitárosoknak, 1972-ben született USA-ban, Virginia államban. A zenével már gyermekkorában elkezdett foglalkozni, nagyapja tanította gitározni. Stílusa vegyíti a hagyományos country zenét, és a southern-country-rock-ot, dalaira sok esetben jellemző a humor. Első lemezét 1999-ben adta ki, azóta még hét stúdiólemeze jelent meg, melyek mind arany lemezek lettek. 2008-ban elnyerte a Country Music Association (CMA) és az Acedemy of Country Music (ACM) év férfi country énekese díját. Jó néhány műve szerepelt a Billboard Hot Country Songs listáján, amelyből nem kevés az első helyre került. Gitárhangjának alapja, a country zenét kezdetektől fémjelző Telecaster-sound.

 

 

Hang, kényelem, összerakás

 

Ez a gitár tulajdonképpen egy ’63-as Telecaster újragondolása, melyet korábban Paisley használt. Brad a Fender cég segítségével ezt a gitárt fejlesztette tovább, pontosabban alakította a saját szájíze szerint. Eredetileg csak az ő részére készült volna néhány darab, de a gitár olyannyira jól sikerült, hogy végül a Fender egy signature szériaként, sorozatgyártásra bocsájtotta.

 

Amikor elsőször kézbevettem ezt a hangszert, bevallom fura érzés fogott el. A már megjelenésre is extravagánsnak mondható, ezüstös-csillám fényezésű gitár ugyanis pehelykönnyű, súlya nem éri el a 3 kg-ot! A csillogó-villogó külcsín, és az elhanyagolható súly olyan érzést keltett bennem, mintha egy olcsó játékgitárt tartanék a kezemben. Azonban, amint rákötöttem egy Fender Twin Reverbre, és a hangszer megszólalt, a kezdeti szkeptikus érzés azonnal elmúlt.

 

 

Brad tele back 700x.jpg

 

 

Kiváló, klasszikus Telecaster hang van benne. A gitárt próbálgatva olyan érzésem volt, mintha egy öreg, beérett hangszeren játszottam volna. Érdekes kettősség a színvilág, silver-sparkle fényezés, a díszes koptatólap és a vintage hang. A testen gyárilag elkövetett koptatások, a road worn megjelenés valamelyest hidat képez a hivalkodó kinézet és a klasszikus hang között.

 

A nyaka elsőre kissé vastagnak tűnt, de ezzel együtt meglepően kényelmes (pár perc alatt megszokható volt nekem is, pedig alapvetően a vékonyabb nyakakat preferálom). A nyak formáját tekintve enhanced-V, (kompenzált-V) alakú, mely annyit tesz, hogy nem szimmetrikus, hanem valamelyest követi az emberi tenyér, pontosabban a hüvelykujj-mutatóujj által alkotott (nem szimmetrikus) V-alakot.

 

A húrláb egy abszolút vintage Telecaster bridge. A húrok párosával fekszenek fel a réz babákra, azonban azok kompenzáltak, tehát az oktáv pontosabban beállítható, mint egy valódi vintage, három-babás Telecaster húrláb esetében.

 

 

brad tele close 500x.jpg

 

 

Hangszedőit tekintve a klasszikus SS kiosztású, elől egy Twisted Tele neck pickup, hátul pedig Brad Pasiley Signature bridge pickup található. Nyaki állásban meleg, gömbölyű, gyönyörű blues hangja van. Középső állásban nagyon jó balanszban „muzsikál” a két hangszedő: pattogós, gyors, megfelelő magas és mély tartományokkal. Hídi állásban pedig egyáltalán nem tolakodó, nem harsány, de mégis karcol, ahogyan kell.

 

Hangját tekintve abszolút egy vintage Telecaster jellemzőivel bír, de mindezt nagyon kiegyenlített módon teszi. Hangjára jellemző az a kettősség, amit már a külseje is sugall. Megvan benne az a „Telecasteres mocsok”, ami egy ilyen hangszertől elvárható, de ugyanakkor nagyon jól definiált sounddal rendelkezik.

 

 

Ajánlás

 

A Fender Brad Paisley Sgnature Road Worn Telecaster egy kényelmes, pehelysúlyú hangszer, hangbeli kompromisszumok nélkül. Extravagáns kinézete, fényezése mellett, road worn jellege, érdekes módon keveri a modern és vintage világot. Vagány, szerethető gitár, mely tartalmazza mindazt a humort, melyet Brad Paisley zenéjében is hallhatunk. Country gitárosok számára ez egy álomhangszer. Azonban nem csak nekik… a blues, funk, pop műfajokat űző zenészeknek is kiváló társa lehet.

 

- Borbély Tamás -

 

 

 

 

 

 

Technikai adatok:

 

Ár: 365.900 Ft

Forgalmazza: Mezzoforte Hangszeráruház


 • Elektromos gitár, Brad Paisley/Twisted hangszedők (SS), fix húrláb
 • Nyak konstrukció: csavarozott
 • Test: lucfenyő/Paulownia/lucfenyő
 • Nyak: jávor, modern V-profil
 • Fogólap: jávor, rádiusz: 241 mm (9.5")
 • Menzúra: 648 mm (25.5")
 • Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.65")
 • Érintők: 21 medium jumbo
 • Szegélyezés, binding: nincs
 • Hangszedő: "Twisted" Single-Coil Tele (nyak), Custom Brad Paisley Spec. Vintage-Style Telecaster (híd) pickup
 • Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, 3-állású pickupváltó
 • Szerelékek: nikkel/króm
 • Húrláb: 3 babás, kompenzált réz, testen átmenő húrozás
 • Kulcsok: Fender Vintage-Style
 • Szín: ezüst (Silver Sparkle), viseltes (Road Worn)
 • Tartozék: Deluxe puhatok
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.116545 másodperc.