zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A Yamaha DTX10 és DTX8 elektromos dobok ötvözik az akusztikus dobolás játékérzetét az első osztályú stúdió hanggal.

 

DTX10K X RW z 0001 700x

 

Az év elején írtunk a 2020 végén megjelent Yamaha DTX6 sorozatú elektromos dobszettekről, amelyek akkor komoly lépést jelentettek a Yamaha elektromos dobok fejlődéstörténetében. Azóta a Yamaha tovább tökéletesítette elektromos dobjai valósághű, akusztikusdob-szerű játékérzetét, hangzását és szeptember 15-én bejelentette a vadonatúj DTX10 és DTX8 szériákat. Ezekben a sorozatokban a japán cég sikeresen ötvözte az évtizedek óta a világ élvonalába tartozó akusztikus dobgyártásban szerzett tapasztalatait az elektromos doboknál alkalmazott legújabb technológiákkal és a mintavételezéssel.

A DTX10 szett a DTX-PROX modullal együtt az elektromos dobok csúcskategóriáját képviseli, a DTX8 szett, amelynek szíve a DTX-PRO modul, ötvözi a tavaly megjelent DTX6 és a DTX10 sorozat legjobb tulajdonságait, egy költséghatékonyabb, nagyszerű hangzású és elegáns megjelenésű e-dobfelszerelésben. 

 

YAMAHA DTX 014 DTX8 TW TCS HEAD 700x

 TCS ütőfelületek


Igényes, autentikus megjelenés és játékérzet

A Yamaha olyan e-dobokat szeretett volna készíteni, melyek – amennyire csak lehetséges – az akusztikus dobok játékérzetét nyújtják, ezért a tervezést nulláról indították. Mind a DTX10 mind a DTX8 újratervezett ütőfelületeket kapott.

Az új sorozatú szettek elérhetők a Yamaha saját fejlesztésű Textured Cellular Silicone (TCS) bőrével, vagy a más gyártónál is alkalmazott hálóbőrrel is. A TCS ütőfelületek szilikon párnájában apró levegő buborékok vannak, amelyek elnyelik az ütéseket, a dobverő valósághűen pattan vissza róla és egyben kíméli a dobos csuklóját is. Ez a speciális megoldás csökkenti az ütés mechanikus zaját és növeli a megütés valósághű érzetét. A hálóbőrös változat alapja egy jó minőségű speciális Remo bőr, ami érzékeny és csendes játékot biztosít.

És ami talán az egyik legizgalmasabb újdonság, az új dobtestek valódi nyírfából készülnek és ugyanolyan természetes és elegáns megjelenést kölcsönöznek a doboknak – mind Black Forest, mind Real Wood színben –, mint azt az akusztikus doboknál már megszokhattunk. A babákat és a kávákat szintén a legjobb akusztikus doboktól kölcsönözték, a már ismert minőségben és megjelenésben.

 DTX8K M RW f 0001 700x

 DTX8K-M

 

Bőséges konfigurációs lehetőségek

A DTX10 és DTX8 szett többféle konfigurációban érhető el. A DTX8K-X felszerelés tartalmaz egy KP90 lábdobot, RHH135 lábcint, három XP105-X tam ütőfelületet, és egy XP125SD-X 12” kétzónás (káva és bőr) pergőt. További két 13”-os beütő és egy pozíció érzékelős 15"-os ride tányér is a dobfelszerelés része.

A zászlóshajó DTX10K-X szett összetevői: 12”-os hálóbőrös, többrétegű párnázott tompitással ellátott KP128 lábdob, a pergő itt is egy kétzónás XP125SD-X 12”-os snare pad TCS ütőfelülettel.  A 10”-os felsőtamok mellé egy 12”-os oldaltam került, de a szetthez kapunk egy 13“ és egy 15”-os beütő cintányért is. Az új PCY175 3-zónás kísérőcintányér mérete 17” – a legnagyobb, melyet a Yamaha valaha is elektromos dobhoz gyártott – és ami egy valódi kísérő cintányér méretét közelíti a valós játékérzet érdekében. Minden DTX10 és DTX8 szett cintányér ütőfelülete háromzónás – széle, közepe, kúp – és ezek, mint a valódi cintányérok, lefogással némíthatók is.

 

DTX10K X RW o 0001 700

DTX10-KX

 

A DTX8 szettek kaphatók hálóbőrős ütőfelületű pergővel és tamokkal – DTX8K-M – valamint TCS ütőfelületű dobokkal – DTX8K-X, és mindkét változat elérhető Black Forest és Real Wood finsih-sel is. Ugyanígy a csúcskategóriás DTX-PROX modult tartalmazó DTX10 szett is kétféle ütőfelülettel készül: a DTX10K-M hálóbőrős ütőfelületű dobokkal, míg a DTX10K-X TCS felületű pergővel és tamokkal kerül forgalomba, és itt is a Black Forest és Real Wood szín közül választhatunk.

 

DTX PRO o 0001 600x

 DTX-PRO

 


Yamaha Kit Modifier – valós idejű hangzáskezelés

A DTX-PRO és A DTX-PROX modulok vezérlőpaneljén található három Kit Modifier tekerővel – Ambience, Comp, Effect – egyszerűen és gyorsan testreszabhatjuk a hangzásunkat anélkül, hogy különféle menükben kellene kutakodnunk. Így valós időben állíthatjuk a térszimulációt, a kompresszort és a többi effektet. Az Ambience potival szabályozhatjuk a felvett teremhangzás mértékét, de lehetőség van a Yamaha digitális zengető algoritmusainak használatára is. A Comp és az Effect szabályzók azt az „1 gombos” kezelési technológiát alkalmazzák, amit már számos Yamaha PA rendszerből ismerhetünk. A Comp gombbal az alig észlelhetőtől az erőteljesig állíthatjuk az egész dobszett hangjának kompresszálását. Az Effect potméter a beépített effekt processzor send és return értékeit állítja. A felhasználó egyszerűen kiválaszthatja, hogy melyik ütőfelületre, melyik effekt legyen érvényes.

 

 DTX PROX o 0001 700x

 DTX-PROX

 

Bőséges csatlakozási lehetőség

A sokoldalú felhasználhatóság érdekében a Yamaha DTX10 és DTX8 rendelkezik MIDI és USB csatlakozókkal, valamint külön audió kimenetekkel ütőfelületenként. A DTX10-ben Bluetooth is található, így a különösen egyszerű a csatlakozás okostelefonhoz, tablethez, például dob nélküli (minus one) zenékkel történő gyakorláshoz.

Az USB port segítségével közvetlenül jelet tudunk továbbítani DAW szoftverünk felé, de a Steinberg Cubase AI zeneszerkesztő szoftver ingyenes letöltési lehetőségét is megkapjuk a szettekkel. Ha a DTX-PROX modult USB porton keresztül számítógéphez csatlakoztatjuk minden felvételi, szerkesztési és keverési feladat, amire egy mai zenei produkcióban szükség lehet egy szoftverrel könnyedén elvégezhető.

DTX PROX r 0001 700x


DTX-PROX

Emellett akár USB meghajtóra is készíthetünk felvételt játékunkról. A DTX10 nyolc audio kimenete segítségével nemcsak sztereó, hanem többsávos felvétel készítésére is lehetőségünk van. Az ingyenes Yamaha Rec'n'Share alkalmazás zökkenőmentes kapcsolatot nyújt a digitális világba való csatlakozáshoz: a DTX10 vagy DTX8 modult a kompatibilis iOS vagy Android eszközhöz csatlakoztatva nagyon egyszerűen hang és képfelvétel is készíthető a gyakorlásunkról, vagy a megtanult új dal eldobolásáról.

 

YAMAHA DTX2020 Productphotos 021 DTX8 MW 2 700x

 

Változatos gyakorlási lehetőségek

A Yamaha DTX10 és a DTX8 modulok is kiváló gyakorlási lehetőségeket biztosítanak. Azoknak a dobosoknak, akik tökéletesíteni szeretnék játékukat, a programozható metronóm, a többféle felvételi funkció, a tíz gyakorló program és a 37 különféle, műfajokon átívelő gyakorló zene sokat segíthet. A DTX10 és DTX8 modulba épített új, kiváló minőségű fejhallgató erősítő, ami képes visszaadni az akusztikus dobfelszerelés hangzásának érzetét is segítségünkre van gyakorlásnál.

 

 RS10 HXR f 0001 700x

 
RS10-HXR Hexrack


Maximális rugalmasság

Az RS10-HXR Hexrack és RS8 karám rendszert a DTX10 és a DTX8 dobfelszerelések egyszerű és sokoldalú használatának érdekében újratervezték. A lábcintányér és a lábpedálok elhelyezését megkönnyítendő, a karám bal oldala nyitott. A számos állítási lehetőséggel könnyen elérhető a számunkra ideális beállítás. Az L-alakú karám az akusztikus dobok klasszikus megjelenését hozza, ötvözve a Yamahától megszokott és elvárt tartóssággal, megbízhatósággal és szükséges stabilitással. 

 

 

További információk:

YouTube: https://www.youtube.com/YamahaDrumsEurope
Instagram: https://www.instagram.com/yamahadrumsofficial
Facebook: https://www.facebook.com/YamahaDrumsOfficial