zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – Dobos kollégánk tesztelte az Evans UV2 speciális UV fénnyel keményített bevonattal ellátott dobbőrjeit, tapasztalatait és gyakorlati tanácsait az alábbi írásban osztja meg veletek.

 pm artirst carousel larnelllewis 700x

 Larnell Lewis – Snarky Puppy - Evans UV2 pergőbőrt használ


A legjobb dobbőr…vajon melyik az? A dobos fórumokon gyakran hangzik el ez a kérdés: Ki mit ajánl, melyik jött be, ki mire esküszik. Véleményem szerint ez is kicsit olyan, mint hogy melyik étel a legjobb. Van, aki szerint az osztriga az. Nyilván „elit kaja”, de biztos vagyok benne, hogy olyan ember is akad, akit a hideg veríték és a gyomorgörcs kerülget, ha csak ránéz. Nyilván rosszul nem leszünk egy dobbőr látványától, de hogy ízlés kérdése a megfelelő kiválasztása, az adekváttá teszi az analógiát az osztriga fogyasztással. Nagyon sok mindentől függ, mi lesz az, ami majd kedvencünk lesz. Feltétel lehet a bőr hangzása, (fényes, nyílt hangzású, vagy sötét tónusú, meleg hangzást szeretnénk hallani), a tartóssága, hangolhatósága, mennyi lecsengést enged a megütés után stb. Ezeken a racionális indokokon kívül – mint ahogy minden hangszervásárláskor – szempont lehet, hogy kedvencünk mit használ, mi elérhető a környékünkön a legkönnyebben, illetve természetesen a termék ára is nagyon fontos.

Az első dobbőr valószínűleg nyomtalanul lebomlott több ezer évvel ezelőtt. Véletlenül fedezhették fel az üreges fára, vagy agyag tárgyra kifeszített hüllő- vagy halbőr szárításakor, hogy milyen hangot ad ki, ha megütik. Ez valószínűleg lenyűgözte a kor emberét, így elkezdhetett kísérletezni a jelenséggel. Az állatbőr (például borjúbőr stb.) használata nagyon sokáig fennmaradt dobok készítésénél. Népi hangszereknél még ma is jellemző. Ahogy azonban egyre terjedt a modern dobfelszerelés használata, igény jelentkezett a könnyen előállítható, tömeggyártásra is alkalmas, tartósabb és vízálló anyagból készülő dobbőrre.

EVANS UV2 DRUMHEADS Forint fact sheet

 UV2 pergőbőr 14"


Korabeli források szerint az EVANS alapítója, Chick Evans volt az első, aki poliészter fóliát használt dobbőrként még az 50-es években, amivel megváltoztatta a dobgyártás jövőjét. Az EVANS 1995-ben került a D’Addario céghez és azóta a legkorszerűbb technikával készülhetnek a cég termékei.

A minőségre való törekvésüket az is bizonyítja, hogy az Evans volt az első dobbőr gyártó, aki ISO9001-kompatibilis minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezett. A bőröket gyártó gépek házon belül készülnek a magasan képzett saját mérnökeik tervei alapján. Folyamatos innovációkkal fejlesztik a termékeiket. Világon elsőként alkalmazott újításaik, szabadalmaik teszik mai napig a világelsők egyikévé a céget. Az egyik ilyen újítás az Evans által kifejlesztett a Level 360 technológia, ami talán az Evans bőrök egyik legfontosabb jellemzője. Manapság minden egyes bőr így készül. Ha felteszünk egy új bőrt a dobra, sokszor előfordul, hogy az nem egyenletesen fekszik fel a dobtest élére. Ez persze a káva felkerülésekor és a hangolócsavarok meghúzásakor nem látszik, de előfordul, hogy emiatt az egyenetlenség miatt áthangoláskor meggyűrődik a bőr és küzdelmes kifeszíteni simára. Ezt küszöböli ki a Level 360 technológia. Az egyenletesen felfekvő bőr rezgése jobban érvényesül, illetve könnyebben is hangolható.

10 12 16 700x450

 UV2 Tom Pack - Rock (10-12-16")

Mostani tesztalanyunk, az UV2-es dobbőr széria is egy ilyen egyedi Evans innováció eredménye. A teszteléshez egy UV2 Rock Tom Pack-et (10”, 12”, 16”) valamint 14”-os UV2 pergőbőrt kaptam.  A tapasztalt dobosok, akik a bevonatos (coated) bőrök felhasználói, jól ismerik azok hátrányait is. Az ütések helyén (pl. középen) viszonylag hamar lekopik a bevonat, és ilyenkor a bőr már veszít a tónusából is, ezen kívül a verőre felragadó koszok (pl. seprűzésből adódóak), azonnal felhordódnak a fehér bevonatra, így aztán veszítve a hangzásukból, esztétikailag sem szép látványt nyújtva viszonylag hamar cserére szorulnak. Erre kínál megoldást az Evans. Egy szabadalmaztatott UV kezeléses eljárással hozták létre azt az új bevonatos dobbőrt, ami – a gyár leírása szerint – „Szemébe nevet a sűrűn ismétlődő ütéseknek”. Hosszabb ideig marad új állapotú a bőr, és kevésbé hangolódik el a használat során, mint a hagyományos társa. Na, de nézzük, mit mutat a tapasztalat.

10 12 14. 700x450

 UV2 Tom Pack - Fusion (10-12-14")

 

A mélyebb kipróbálás során segítségemre egy Birch/Bubinga dobfelszerelés volt, 10, 12, 14, 16 colos tamokkal, illetve bronz pergődob. A Level 360 technológiával készült bőrök nem okoztak meglepetést. Azonnal felfeküdtek a dobtestek élére. Vagyis ez nem csak jól hangzó reklámfogás... Hangoláskor kifejezetten könnyen kezelhetőnek bizonyultak. A szokásos hangolási metódussal semmi gyűrődés vagy hullám nem keletkezett a bőrön. (Szemközti csavarokat óramutató járásával megegyezően haladva húzom meg. Nem húzom be teljesen elsőre, csak addig, amíg elkezd megfeszülni, aztán a csavaroknál ütögetve a bőrt, megpróbálom egyforma feszességűre beállítani, próbálva addig feszíteni, hogy az általam elképzelt magasságon szóljon a bőr. Persze ez sem mindig jön be. Ha túlhúzom, kopogós hangja lesz, akkor lehet kiengedni. Elsőre az új bőr nem adja magát. Többször kell feszíteni, majd kiengedni, mire beáll.)

12 13 16 2 700x450

UV2 Tom Pack - Standard (12-13-16")

 

Az Evans az UV2 Tom Pack szetteket a bőrök méretei alapján három csomagban ajánlja:

Evans UV2 Coated Tom Pack - Fusion (10”, 12”, 14”)
Evans UV2 Coated Tom Pack – Rock (10”, 12”, 16”) 
Evans UV2 Coated Tom Pack – Standard (12”, 13”, 16”)

Ugyanakkor az Evans UV2 dobbőröket 8, 10, 12, 13, 14, 15, 16 és 18 colos méretben darabonként is forgalmazzák.

Az UV2 bőr két 7 mil-es rétegből áll. A felülete az UV technológiával kezelt borítással van bevonva. Ezzel garantálja az Evans a felület tartósságát és egyenletes simaságát. Gondoltam, kipróbálom seprűvel, hogy ez mennyire igaz. Nem vagyok nagy seprű guru, nem kell gyakran használnom, ezért a hagyományos coated bőrökön, amikor az még új, nem is esik túl jól játszani a kicsit durvább felületen. Ha már kicsit megkopott, akkor áll helyre ez a kényelmetlenség (nekem). Itt az UV2-nél viszont nem volt ilyen problémám. Nem éreztem durvának a coated réteget, teljesen simán siklott a seprű rajta. Más kérdés, hogy pergőre nekem (pláne seprűzéshez) inkább az UV1-es, egyrétegű bőrt használnám, de mint a cikkem elején írtam, ez ízlés kérdése.

ffdc1818 398d 40b7 a2af 9e959a50c6f3. CR00970300 PT0 SX970 V1

 

A 10, 12 colos tamokon szép, mély tónusú, meleg hangzást kaptam, rövid lecsengéssel. A 14, 16 colos tamokat pedig kifejezetten mélyre lehetett hangolni. Persze az alsó bőr beállítása is fontos ilyenkor, azokról sem szabad elfeledkezni. A tamok attack-ja is megmaradt, így kifejezetten jó all-around hangzást lehet kihozni ezzel a bőrrel. Pergődobon puffanósabb, mélyebb, ám erőteljes a hangja, a két réteg miatt kevés felhanggal. Aki maga szereti beállítani a felhang mennyiséget, annak talán az egyrétegű bőr hangja megfelelőbb, nyíltabb, aki viszont már eleve szárazabb hangot keres, de mégsem az EVANS Dry szériáinak végletes hangja kell, annak megfelelő lehet.

A tesztelés ideje alatt a tartósságot nem tudtam a végletekig próbálni, de a két réteg és az UV technológia hosszú élettartamot ígér. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az UV1-es egyrétegű bőrt már használom jó ideje és tartósságban, hangzásban, hangolhatóságában nekem több is, mint megfelelő. A pergő bőrökre jellemző, használatból adódó kopás a bőr közepénél lényegesen később kezdett jelentkezni, mint egy átlag coated terméknél. Egy dolog, ami a hagyományos bevonatos bőrhöz képest talán hiányként említhető, hogy az átlag coated réteg melegségével tamokon használva talán nem rendelkezik az UV2. Anika Nilles írja le úgy ezt a bőrt, hogy valahol G2 coated és az EC2 frosted bőr közé helyezi a hangzását. Ez igaz is, véleményem szerint. A frosted bőr egy vékonyan bevont, szinte átlátszó borítással, míg a G2 a hagyományos coated réteggel bír. Attackosabb, csattanósabb, mint a G2, ugyanakkor melegebb, mélyebb tónusú, de nem annyira határozott hangú, mint az EC2 frosted.

dp carousel artists 0016 anikanilles 700x

Anika Nilles is Evans UV2 pergőbőrt használ - Fotó: Adam Haranghy


Összegzésül azt mondhatom, hogy az Evans UV2 dobbőr széria kiváló alternatíva lehet, ha a dobunkhoz bőrt szeretnénk választani. Természetesen nem mindenkinek lesz jó. Ahogy az írásom elején említettem, ízlés kérdése is. Sőt, hogy még tovább mélyítsem a bizonytalanságot, lesz olyan dob, amihez nagyon jó, de lesz olyan is, amihez nem biztos, hogy megfelelő választás. Rövid teszt erejéig volt szerencsém kipróbálni prémium kategóriás nyírfa hangszeren, ahol nem a legjobb volt. Kicsit „megölte” a hangszer hangját. A nyír/bubinga hangszeren jó volt és egy olcsó, belépő kategóriás hangszerrel pedig nagyon jót tett, természetesen az én ízlésemnek megfelelően.

A legjobb az lenne „egy ideális világban”, ha végig próbálhatnánk a különböző gyártók bőrszettjeit, vajon melyik az, amelyik számunkra a legjobb a saját hangszerünkön, viszont a bőrök ára, illetve sokszor a korlátozott elérhetősége sem teszi ezt lehetővé, így kénytelenek vagyunk a gyártók leírásaira, (az Evans-nél van a remek 4 elemet mutató ábra az adott bőrre jellemző adatokkal: Attack, Sustain, Tone, Durability), kedvenceink választására (ki, mit használ) – itt persze már nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy ez a kedvencünk hogy üti meg a dobot, milyen verőt, milyen dobot használ – lehet, hogy amit használ, nála nagyon jól szól, de nekünk ez nem fog még csak hasonlóan sem – esetleg dobos ismerőseink, szakboltok, vagy szakcikkek ajánlásaira hagyatkozni.

Tájékoztató árak a Dobbolt.com közlése alapján:

Evans UV2 Coated Tom Pack - Fusion (10”, 12”, 14”) - 22 900 forint
Evans UV2 Coated Tom Pack - Rock (10”, 12”, 16”)  - 23 900 forint
Evans UV2 Coated Tom Pack - Standard (12”, 13”, 16”) - 24 900 forint
Evans UV2 Coated 13” pergőbőr - 8 500 forint

Evans UV2 Coated 14” pergőbőr - 8 800 forint

További részletek: https://www.daddario.com/products/percussion/evans-drumheads/drum-set/drumset-tom-batter/uv2-coated-tom-batter/

EVANS NYEREMÉNYJÁTÉK!

Ha szeretnél egy Evans UV2 Coated Tom Pack-et nyerni, némi szerencsével hozzájuthatsz, ha reszt veszel EVANS Nyereményjátékunkon. Nem kell mást tenned, mint nyomnod egy like-ot a Zenész Magazin Facebook oldalán az EVANS NYEREMÉNYJÁTÉK posztra, és egy kommentben megírnod, hogy milyen dobra tennéd fel bőröket, ha te nyernéd meg.

A kommentelők között összesen 1 darab Evans UV2 Coated Tompack dobbőr szettet sorsolunk ki. A nyertes választhat, hogy az Evans Fusion, Rock vagy Standard 3 darabos szettjét kéri. A nyertesnek ezúttal nem mi küldjük el a nyereményét, hanem közvetlenül a gyártótól fogja postán megkapni. A játék 13 napig, vagyis október 19-től október 31-én 24:00 óráig tart, a szerencsés nyertes nevét Facebook oldalunkon fogjuk közzétenni.