zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Kiegészítők
A világot a hang hozta létre. Nem csoda hát, ha minden anyagnak és tárgynak sajátos rezgésvilága van. Sokan nem hisznek benne, hogy még egy darab drót is, amely része egy hangláncnak, egyedi módon fogja befolyásolni az egész rendszer hangzását.

Viszont számtalanszor tapasztaltam ezt, senki sem tudna meggyőzni az ellenkezőjéről. Egyik legemlékezetesebb élményem az volt mikor a basszusgitáromban kicseréltem a hangszedők gyári kábelét teflon szigetelésű ezüst vezetékre. A hangszer belsejében lévő kb. húsz centi vezeték cseréje majdnem olyan drasztikus javulást okozott, mintha pickupot, vagy erősítőt cseréltem volna. Sok gitáros egyelőre nem fordít elég figyelmet arra, hogy a hangzását nem csak a gitár és az erősítő határozza meg, hanem az a kábel is amelyik ezt a kettőt összeköti. Annak ellenére, hogy egy kábel sokkal olcsóbb, mint egy hangszedő vagy erősítő csere, mégis megdöbbentő eredményeket lehet vele elérni.

 

Gothamupro.jpg

 

Szerencsére egyre többféle valóban jó minőségű gitárkábel kapható itthon, mint például az Evidence, Elixir, Vovox és Laboga. Még jobb hír az, hogy megint bővült eggyel a választék a svájci Gotham cég gitárkábelével. Nemrég összeraktam egy gitáros barátomnak néhány Gotham GAC-1 Ultra Pro kábelt, amivel a pedáljait összekötheti egymással és az erősítővel. Próba után először néhány lelkendező SMS-t küldött, aztán párszor felhívott, hogy folytathassa az újongást azon, hogy milyen hihetetlen változás történt.

 

DSCF2618.JPG

 

Mintha egy másik erősítőn játszana, vagy egy másik hangszeren, kinyílik a hangzás, megnő a dinamika, eddig nem hallott részletek jelennek meg a játékában, mondta. Ráadásul a korábbi csoporttesztünkben, ahol vagy 15 féle kábelt teszteltünk, kiderült, hogy a legjobb ugyan az Evidence Lyric HG volt, de a tömör réz vezeték nem elég rugalmas, így korlátokat szab a színpadon, azaz a futkározós rockerekre veszélyt jelent a kábel merevsége. A Gotham teszteredménye az Evidence mellé sorolta a kábelt, számos hazai hangmérnök, gitáros egybehangzó véleménye szerint.

 

Gocable 10018.jpg

 

Rugalmas, strapabíró, jelenleg turnézik több zenekarban, dobálódik és hánykolódik, de az előrejelzések szerint bírja a kiképzést. Stúdióban is feltétlenül ajánlott, sőt szinte kötelező a jó kábel! Szerelhetőségét tekintve pedig megnyugtató, hogy míg az Evidencet csak rutinos „forrasztók” tudták csak szerelni a Gothamot lelkes amatőrök is könnyedén összerakják, karbantartják. És persze árban kedvezőbb. Jó lenne, ha minél többen szereznénk hasonló tapasztalatokat, ezért mindenkinek ajánlom a Gotham kábeleket kipróbálásra.


GP