zenesz_logo.png



Az Ibanez az év első napjaiban hivatalosan is bejelentette AZ Premium és RG Premium családjának 2022-es új modelljeit.

A két népszerű sorozatból most először az AZ Premium három új modelljét vesszük szemügyre. Annyit elöljáróban, hogy az AZ premium sorozat történetében most először találkozhatunk héthúros modellel az AZ427P1PB személyében.

 

AZ47P1QM BIB 1P 01 A 1200x

 

Ibanez AZ Premium AZ47P1QM-BIB

Ez a modell kapásból három olyan új jellemzővel jelentkezik, melyek eddig nem voltak megtalálhatók az AZ Premium sorozatban: ébenfa fogólap, HSH pickup konfiguráció és DiMarzio humbucker hangszedők. Ennél a modellnél az amerikai hársfa testet habos juhar toppal koronázták meg, ami gyönyörű Black Ice Burst finish-t kapott. Az ovális C profilú nyak anyagát – ahogyan mindhárom új modellnél – hőkezelt juharfa adja. Ez az eljárás növeli a fa stabilitását, tartósabbá, vízállóvá teszi és a fa jobban tolerálja a hőmérséklet változásokat. A 305 mm-es rádiuszú ébenfa fogólap 24 rozsdamentes acél jumbo érintőnek ad helyet.

 

 

A DiMarzio® Air Norton™ (nyaki) True Velvet™ (középső) és Tone Zone® (húrláb) hangszedők vastag, meleg és széles dinamika tartományú hangzást tudnak. Bár bizonyára sokan egy igazi „sodrógépet” vélnek felfedezni ebben a gitárban, a HSH pickup kiosztás a változatos, intenzív szóló hangzásoktól a kemény ritmus kíséretekig bármilyen játékmódra tökéletesen alkalmassá teszik ezt a hangszert. A három hangszedőt egy hangerő, egy hangszín potival és az ötállású pickup-váltóval kezelhetjük.

Fontos megemlíteni a Gotoh T1502 tremolós húrlábat, a Gotoh satus hangolókulcsokat, a Graph Tech felső nyerget és a fogólap oldalán elhelyezett lumineszcens pozíciójelölőket. A hangszer elegáns megjelenését az aranyszínű hardverek, a feketére lakkozott fej és a testet szegélyező fehér binding teszi teljessé. Az Ibanez AZ Premium AZ47P1QM hazai ára 504 000 forint.

 

AZ42P1 BK 1P 01 A 1200x

 

Ibanez AZ Premium AZ42P1-BK

Ennek az új modellnek a teste is amerikai hárs, a nyak is megegyezik az előző gitárnál leírtakkal, viszont a rózsafa fogólap újdonságnak számít ebben a szériában. A szerelvények is ugyanazok, mint az AZ Premium AZ47P1QM gitárnál, az eltérés elsősorban az elektronikában fedezhető fel. Ezen a hangszeren két Seymour Duncan Hyperion humbucker dolgozik, melyeket a dyna-MIX10 rendszerű elektronika tesz igazán sokoldalúvá. Az ötállású pickup-váltóval elérhető öt variációt az Alter kapcsolóval aktiválható elektronika további ötféle kapcsolással bővíti. Akár tökéletes single-coil hangzást is kaphatunk, annak ellenére, hogy két humbucker dolgozik a gitáron.

 

 

A krómozott szerelvények, a fényes fekete lakkozású testen végig futó fehér szegélyezés visszafogottan elegáns megjelenést kölcsönöz az AZ Premium AZ42P1 modellnek, melynek hazai ára 468 000 forint.

 

 AZ427P1PB CKB 1P 01 A 1200x

 

Ibanez AZ Premium AZ427P1PB

Végül következzen a már említett héthúros újdonság, ami a tavaly bemutatott AZ Prestige héthúrosaihoz csatlakozik, és melynél a hangszerfa kombinációk alapvetően megegyeznek a másik két AZ Premium modellével. Itt azonban az amerikai hársfa testre csodálatos mintázatú csomós nyárfa top került. Az ovális C profilú hőkezelt juharfa nyakra ezúttal rózsafa fogólapot ragasztottak, a rozsdamentes acél Jumbo érintők száma 24. Mindhárom új AZ Premium gitár skálahossza a megszokottnak mondható 25,5” (648 mm).

A gitárt két Seymour Duncan® Hyperion™ 7 humbucker hajtja, és ezen a gitáron is a dyna-MIX10 elektronika teszi igazán izgalmassá a pickup kapcsolási lehetőségeket. Az Alter kapcsolót aktiválva érhető el a Power Tap mód, melynél a pickup-váltó nyaki, középső és hídi állásában a humbuckerek egyik tekercse un. tap módba kerül (nem azonos a coil-splittel, amelynél általában csökken a kimenő jel erőssége) és így autentikus single-coil hangzások érhetők el.

 

 

A szerelvények itt is a felsőkategóriát képviselik: Gotoh T1502 tremolós húrláb, a Gotoh satus kulcsok és Graph Tech felső nyereg. A csomós nyárfa top látványos Charcoal Black Burst színben pompázik, amit szépen egészítenek ki a krómszínű szerelvények és a feketére lakkozott fej. Az új héthúros AZ Premium modell ára 522 000 forint.

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.