zenesz_logo.png



Lari Basilio 2020 októberében csatlakozott a hivatalos Ibanez előadók táborához, most megjelent az első Ibanez gitár, ami az ő nevét viseli.

a main LariBassilio 650x

 

Lari Basilio, a brazil gitárvirtuóz a modern instrumentális rock egyik kiemelkedő alakja, aki kialakította saját egyedi hangzását, fölényes technikai tudásával hol fülbemászó dallamokat szólaltat meg, hol energikus torzított riffjeivel kápráztatja el hallgatóit. Ugyanolyan otthonosan mozog a finom, ujjal pengetett akkordjátékban, mint funky-s ritmizálásokban vagy a szárnyaló rockos szólók interpretálásában. Nem véletlenül veszi fel dalait olyan világsztárokkal, mint Vinnie Colaiuta, Nathan East, Greg Phillinganes.

A japán gitárgyártó óriás az Ibanez, egy valóban lenyűgöző signature gitárral tisztelgett Lari Basilio tudása előtt, ez az Ibanez Lari Basilio Signature LB1, ami a cég újratervezett AZS modelljére épül.

LB1 VL 00 01 1200x

 

Ergonomikus kőris test, hőkezelt juharfa nyak

A signature gitár elegáns T-fazonját a cég népszerű AZS modelljeitől örökölte, de számos – Lari igényei szerint – testreszabott jellemzővel rendelkezik. A test anyagát kőrisfa adja, ami az egyik „legkívánatosabb” hangszerfa, az 50-es 60-as évek legjobb elektromos gitárjainak népszerű testanyaga. Megalapozza a hangszer gazdag mély hangjait, a lágyabb közepeket, az éneklő magasakat, és tökéletes kombinációt alkot a rugalmas H/S/S pickup kiosztással. A test kialakítása igazán ergonomikusnak mondható, elvékonyított felső-hátsó ív és „lecsapott” kontúr az alsókar kényelme érdekében. A gitár az Ibanez Super All Access nyakillesztésével büszkélkedhet, ami akadálytalan hozzáférést enged a legfelsőbb fekvésekhez is.

ibanez lb1vl la 2

Számos mai modern felsőkategóriás gitár esetében találkozhatunk hőkezelt juharfa nyakkal és ez alól az LB1 sem kivétel. Az Ibanez speciális S-Tech hőkezelési eljárása megnöveli a faanyag stabilitását, tartósabbá, vízállóvá teszi és jobban tűri a hőingadozásokat is. A nyakprofil ugyanaz az egyedi Oval C, amit kifejezetten az Ibanez AZ/AZS sorozat gitárjaihoz alakítottak ki, a nyak hátoldala olajozott finish-t kapott, ami egy jól bejátszott, idősebb hangszer nyakának érzetét kelti.

 feat LB1 compound

 

Változó rádiuszú fogólap

A szintén S-Tech hőkezelési technológiával kezelt madárszemes juharfa fogólap rádiusza 228 mm és 305 mm között változik. Ez a kialakítás szépen kiegyenlített hangzást nyújt, megnöveli a hangkitartást, az alsó fekvésekben segíti az akkordjátékot, míg a felsőbb regiszterekben a laposabb fogólap a szólójátékot támogatja. A fogólapot 22 rozsdamentes széles és magas jumbo érintő osztja fel, melyek az erőfeszítés nélküli vibratókat és a pontos hajlításokat segítik, további extra, hogy az érintők élét a játékkomfort növelése érdekében lágy ívben lekerekítették (Prestige fret edge). Apró, de hasznos figyelmesség, hogy a fogólap oldalán sötétben fluoreszkáló pozíciójelölőket is elhelyeztek.

 

 feat LB1 pu

 

Seymour Duncan hangszedők

A kifejezetten erre a gitárra hangolt passzív, Alnico mágneses Seymour Duncan Lari Basilio pickupok közepes nagyságú jelet adnak le, és a rendkívül sokoldalú hangzást lehetővé tevő H/S/S kiosztásban a dögös blues megszólalástól a high-gain metal zúzásig a hangszínpaletta minden szegmensében a maximumot nyújtják.

 

feat LB1 dyna MIX9

 

dyna-MIX9 Switching System

Ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni ezekből a speciálisan hangolt hangszedőkből a gitárt felszerelték az Ibanez dyna-MIX9 rendszerével, ami 9 különböző hangzást tesz lehetővé. Az egy hangerő, egy hangszín poti és az ötállású pickup-váltó mellett kapunk egy apró Alter kapcsolót, amit aktiválva az eredeti 5 pickup állás további 4 variációval bővül. Könnyedén válthatunk a humbucker és single-coil hangzások között, sorba kapcsolhatjuk a single-coil hangszedőket, sőt van olyan variáció is, amikor humbucker hangzást állíthatunk elő két single-coil tekercsből, vagyis az Ibanez LB1 egy igazi kaméleon, ami gyakorlatilag bármilyen stílusban megállja a helyét.

 

Ibanez LB1 VL Lari Basillo Signature gotoh 700x

 

Gotoh T1702B Tremoló és Gotoh Magnum satus kulcsok

A Japánban készült gitárt az Ibanez felsőkategóriás szerelvényekkel látta el, melyek évtizedeken keresztül garantálják a problémamentes használatot. Az ultra lágy Gotoh T1702B tremoló mind az akkordok ízléses alterálásában, mind a szólójáték kifejezőbbé tételében a „kezünk alá játszik”. A tremoló blokk és a húrlábnyergek rézből készültek, ami szintén növeli a hangszer hangkitartását.

A signature gitárt GOTOH® MAGNUM LOCK® húrgépekkel szerelték fel, melyek híresek a hangolás stabil megtartásáról. A kulcsokat H. A. P® (Height Adjustable Post) rendszerrel is ellátták, ami lehetővé teszi, hogy húronként állítsuk be, hogy a húrbefűző lyuk milyen magasságban legyen a felső nyereg síkjához képest, másképpen fogalmazva az ideális húrtörési szöget. Egy ilyen gitárra szinte kötelező, a csont felső nyereg, ami szintén jótékony hatással van a húrok rezonancia képességére.

 

 

Az Ibanez LB1 fényes lila poliészter finish-t kapott, amit esztétikusan egészítenek ki az aranyszínű szerelvények, visszafogottan elegáns külsőt kölcsönözve a gitárnak, és ha azt mondom, hogy ez így egyben tökéletesen illik Lari Basilio karakteréhez, azt hiszem nem tévedek nagyot.

A gitár tájékoztató hazai ára 965 900 forint és 2022 februárjára várható a boltokba érkezése.

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.