zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Gitár

A tavaly év végén elhunyt Alexi Laiho, a Children of Bodom és a Bodom After Midnight finn metalbandák néhai gitárosának nevéhez eddig is számos signature modell fűződött.

 ESP Alexi Ripped angle 720x

Ezen gitárok sorát bővíti most öt újabb modellel az ESP Guitars, méltó emléket állítva a nagyszerű finn gitárosnak, akivel ezeket a gitárokat közösen kezdték el tervezni.

Az Alexi Ripped modellek a gyártó LTD, E-II és ESP Custom Shop sorozatain belül lesznek megtalálhatók, míg az Alexi Hexed LTD és ESP Custom Shop verzióban lesz elérhető. „Halála előtt több mint egy évig nagyon szorosan együttműködve dolgoztunk Alexi-vel az új Hexed és Ripped gitárok fejlesztésén” – meséli Tony Rauser, az ESP Artist Relations igazgatója. „Nagyon foglalkoztatták az új modellek, hiszen 2013 óta ezekkel a gitárokkal bővült először az Alexi Laiho Signature sorozat. Hálásak vagyunk, hogy lehetőségünk van tisztelegni Alexi emléke és munkássága előtt ezekkel az új modellekkel, melyek a gitárosok számára hamarosan elérhetőek lesznek”.

Mind az öt új Alexi Laiho gitár a jól ismert, kissé eltolt V formát kapta, ami a többi Alexi signature modellre is jellemző. Mindegyik gitár testen átmenő nyakú konstrukció, égerfa testtel és háromrétegű vékony „U” profilú jávorfa nyakkal. Az ébenfa, vagy macassar-ében fogólapra 24 extra jumbo érintő került, érdekesség, hogy a 19. érintőtől felfelé a fogólap szkaloppált, vagyis kimélyített. A fogólapon fűrészfog alakú berakások jelzik a fekvéseket, a fogólap oldalán pedig pont alakú, sötétben fluoreszkáló pozíciójelölőkkel találkozhatunk. Az Alexi Laiho signature gitárok skálahossza 25,5 inch, a nyak szélessége a felső nyeregnél 42 mm.

 

LTD Alexi Hexed resize
LTD ALEXI HEXED

Mindkét Alexi Laiho Hexed modellt egy EMG HZ F-H2 passzív humbucker hajtja, amit az LTD változaton mindösszesen egy Volume gombbal kezelhetünk. Ez a kerámia mágneses high-gain pickup ütős hangzást és kivételesen fényes magas hangokat produkál.

Az LTD Alexi Hexed modellt double-locking Floyd Rose 1000 tremolós húrlábbal, satus felső nyereggel és Grover hangolókulcsokkal szerelték fel, mindegyik szerelvény krómszínű, ami szépen harmonizál halványlila csíkokkal díszített a Purple Fade finish-sel, ez a szín a gitár fején is visszaköszön. Az LTD Alexi Hexed tájékoztató ára 1 899 EUR, amiben egy ESP keménytok is benne van. Ez a modell balkezes változatban is elérhető, szintén 1 899 eurós áron.

 

 ESP Alexi Hexed resize

 ESP ALEXI HEXED

Az ESP Alexi Hexed modellt Japánban, az ESP Custom Shop műhelyében egyenként, kézzel készítik, és a gitár tökéletesen megegyezik azzal a modellel, melyen Alexi Laiho játszott. A felhasznált hangszerfák megegyeznek az LTD Alexi Hexed modellnél felsoroltakkal. Ezt a gitárt is egy EMG HZ F-H2 passzív humbucker hangszedővel szerelték fel, de ezen a verzión a hangerő potin kívül kapunk egy előerősítő áramkört, állítható EQ-val és egy ESP MM-04 aktív boost kapcsolót, ami, ha kell +18dB emelésre képes. A szerelvényeknél is mutatkozik eltérés, a Custom Shop modell Floyd Rose Original tremolós húrlábbal büszkélkedhet, satus nyereggel kiegészítve, satus Gotoh hangolókulcsok garantálják a kényelmes és precíz hangolást és ESP satus hevedertartó gombok zárják a sort. A gitár tájékoztató ára 5 299 EUR, amiben egy V-ALEXI keménytok is benne van.

LTD Alexi Ripped resize

 LTD ALEXI RIPPED

Az Alexi Ripped modell az első Alexi Laiho Signature gitár, melyen több mint egy hangszedő található. A húrláb pozícióban egy EMG HZ F-H2 passzív humbucker hozza az átható fényes high-gain hangzásokat, míg a nyaknál egy passzív EMG HZ S2 stacked (emeletes) single-coil a közepek és a mélyek tökéletes arányú mixét biztosítja. A hangszedők kezelését nem bonyolították túl, egy hangerő és egy háromállású pickup-váltó áll rendelkezésünkre.

Ez a különleges hangszer kiváló minőségű szerelvényeket kapott: Grover húrgépek, Floyd Rose 1000 tremolós húrláb, satus felső nyereg, a hardverek mindegyike krómszínben pompázik, akárcsak az elektronika kezelőszervei. A gitár színátmenetes selyemfényű Purple Fade színben készül, a test szélét koptatott fekete csíkok díszítik, és ez utóbbi a hátoldalon is megtalálható. Az LTD Alexi Ripped modell listaára 1 949 EUR, melyben Deluxe ESP keménytok is benne van. Ez a gitár balkezes változatban is elérhető, szintén 1 949 eurós áron.

 

E II Alexi Ripped resize

 E-II ALEXI RIPPED

Az ESP japán gyárában készülő ESP E-II Alexi Ripped, egyike az utolsó gitároknak, melynek tervezésében a Children of Bodom/Bodom After Midnight frontembere részt vett. A faanyagok tekintetében ez a modell is megegyezik korábban ismertetett gitárokkal. Az egyéb paraméterek – skálahossz, fogólap rádiusz, felső nyereg szélesség – is egyezőek.

Ezen a gitáron is már két hangszedővel találkozhatunk, EMG HZ F-H2 a húrlábnál és EMG HZ S2 stacked single-coil a nyaki pozícióban. A kezelési lehetőségek azonban bővülnek, minthogy a gitár megkapta az ESP ALEXI HEXED modellnél már említett előerősítő áramkört, állítható EQ-val és egy ESP MM-04 aktív boost kapcsolót, ami, ha kell, +18dB emelésre képes. A krómszínű szerelvények, a satus Gotoh hangolókulcsok, a satus felső nyereg, a Floyd Rose Original tremolós húrláb és az ESP satus hevedertartó is a jelzi a felső kategóriát. A gitár fényezése és „tépett” (Ripped) fekete csíkos mintázata megegyezik az LTD Alexi Ripped modellével, azzal az eltéréssel, hogy az E-II ALEXI RIPPED hátoldala selyemfényű fekete finish-t kapott. A Japánban készülő gitár tájékoztató ára 2 999 EUR, amiben egy ESP keménytok is benne van.

 

ESP Alexi Ripped resize

 ESP ALEXI RIPPED

Ez a legjobban felszerelt és egyben legdrágább modell az öt új Alexi Laiho Signature gitár közül. Az árát elsősorban az határozza meg, hogy ezt a hangszert kézzel készítik Japánban, az ESP Custom Shop műhelyében, és nem sorozatban, hanem egyenként. A felhasznált faanyagok: égerfa test, testen átmenő háromrétegű jávorfa nyak, ébenfa fogólappal. A gitár ugyanazzal a kissé eltolt V formával rendelkezik, mint a többi új Alexi Laiho signature modell.

Ahogyan a többi új Alexi Ripped signature gitár, ez a hangszer is két pickuppal készül: EMG HZ F-H2 a húrlábnál és EMG HZ S2 stacked single-coil a nyaki pozícióban. A hangszedőket a hangerő poti mellett egy háromállású pickup-váltóval és az ESP MM-04 aktív boost kapcsolóval kezelhetjük.

Felsőkategóriás hardverek teszik teljessé az összképet, értjük ezalatt a Floyd Rose Original tremolóval felszerelt húrlábat, a satus felső nyerget, a satus Gotoh kulcsokat és a zárható ESP hevedertartót. Az ESP Alexi Ripped signature gitár is színátmenetes selyemfényű Purple Fade finish-t kapott, az éleken a „tépett” fekete csíkokkal, míg a hátoldal selyemfényű fekete lakkozású. A gitár 5 499 eurós árában egy V-ALEXI keménytok is benne van.

 

 

Az ESP/LTD gitárok európai és hazai forgalmazója a SoundService.