zenesz_logo.png



Aki már hallotta Jon Gomm lenyűgöző gitárjátékát és énekét, annak talán nem kell magyarázni, hogy miért volt szüksége a virtuóz gitárosnak egy valóban egyedi, testreszabott elektroakusztikus gitárra.

ibanez-jon-gomm 700x.jpg

 

Gomm elmondta, hogy gyakran kértek tőle tanácsot, hogy milyen gitár alkalmas a modern perkusszív fingerstyle gitárjátékra, és erre ő nem tudott igazán jó választ adni. Nos, miután Gomm az Ibanezzel együttműködve megtervezte a saját ideális hangszerét, erre a kérdésre már van válasz, ez pedig a Jon Gomm Signature JGM10.

 

Ezt a hangszert minden szempontból Jon Gomm igényeinek megfelelően alkották meg, aki akusztikus gitárjának testét megütve különböző dob és percussion hangokat „állít elő”, a hagyományos fingerstyle pengetési technikát tovább fejlesztette a húrok balkézzel történő megütésével, megpengetésével, felharmonikusokat szólaltat meg, hüvelykujjal basszus szólamot játszik, miközben folyamatosan változtatja a húrok hangmagasságát.

 

 

JGM10_BSN_47_01_N 600x.jpg

 

 

A JGM10 lejjebb hangolt (és vastagabb) 5. és 6. húrjával már-már zongora-szerű mélyeket, ugyanakkor fényesebb felharmonikusokat is produkál a szólójátékhoz szükséges teltebb hangzás érdekében. A széles és magas érintők „hangosabbak”, hogy a megütött hangok tisztán szólaljanak meg. Az egyedi testforma és ergonomikus húrláb a perkusszív játékot támogatja, a gitár megnövelt (25-3/4-inch) skálahossza és a húrok távolsága is ideális a modern fingertyle stílusú játékhoz. A nyak kivételesen stabil, hogy bírja a játék közben előadott elhangolásokat. Az elektronika is egyedi, a Fishman által tervezett hármas pickup rendszer, de erre még visszatérünk.

 

 

JGM10_BSN_47_01_600x.jpg

 

 

Az aszimmetrikus jumbo test kávájának és hátlapjának anyaga tömör pau-ferro, amire Thermo Aged™ technológiával hőkezelt tömör sitka fenyő tetőlap került. A tetőlap gondosan megtervezett, szintén hőkezelt lucfenyő X-M merevítést kapott, ami egyrészt hatékonyan közvetíti a makassar-ébenfa hídon keresztül a húrok rezgését a test felé, másrészt a játék dinamikájára jól reagáló, a mélyekre fókuszáló hangzást tesz lehetővé. A nyak anyagát ötrétegű afrikai mahagóni / pau ferro kombináció adja, melyre makassar-ébenfa fogólapot ragasztottak. A makassar-ébenfa gyorsan reagáló, feszes mélyeket és közepeket, erőteljes hangindítású, hosszú lecsengésű magas hangokat eredményez.

 

A makassar-ébenfa húrláb kompenzált csont nyerget kapott, és az átlagosnál vastagabb mélyebb húrok valamivel távolabb fekszenek fel kissé ferdén elhelyezett nyeregre. A felső nyereg anyaga szintén csont, a fogólap helyett a nyak oldalán kaptak helyet a pozíciójelölők, melyek sötétben fluoreszkálnak.

 

 

JGM10_BSN_47_01_ZE 580x.jpg

 

Ahogyan említettem a gitáron egy speciális Fishman rendszer dolgozik, ami a hanglyukban elhelyezett Rare Earth kondenzátor mikrofonnal kombinált humbucker pickup egységből és egy, a testben található Powertap testérzékelőből áll. A kombinált mikrofon / mágneses pickup egységen elhelyezett tekerővel lehet a mikrofon és a hangszedő arányát keverni, és egy Bass kapcsolóval csökkenteni vagy növelni a mélyeket. A Powertap hangszedő szintje pedig a hanglyuk felső ívében látható tekerő potival kezelhető. Léteznek más háromkomponenses akusztikusgitár hangszedő rendszerek, de ilyennel még nem találkoztunk. Érdekessége, hogy nincs húrláb piezo hangszedő, és ehhez a rendszerhez sehol nem kell kifúrni a gitártestet. Az egy sztereó és egy monó jack kimenetnek köszönhetően használhatunk hagyományos gitárkábelt vagy sztereót, de akár háromfelé is küldhetjük a jelet.

 

 

6043264 500x500.jpg

 

A különleges hangszer fedlapja selyemfényű fekete, míg a hátoldal és a káva fényes natúr fényezést kapott, ami a makassar-ébenfa szegélyezéssel szépen harmonizál. A gitár gyári hangolása 1D,2A,3G,4D,5G,6C és 012/.016/.025/.035/.045/.056 húrokkal felhúrozva szállítják. A Ibanez Jon Gomm Signature JGM10 egy mesterhangszer, és az ára is ehhez igazodik, ami nem kevesebb, mint 1 253 000 forint, az árban egy üvegszálas kemény formatok is benne van.

 


 

 

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.
Technikai specifikáció:
https://www.ibanez.com/eu/products/detail/jgm10_47_01.html