zenesz_logo.png



Az Ibanez mindenki számára készít gitárokat, kezdőktől a legigényesebb profikig, de az ártól függetlenül a legjobb hangzásra, megjelenésre és játszhatóságra törekszik az adott kategórián belül.

221PA front back_700x.jpg


Az 1998 óta létező GIO sorozatban az Ibanez legelérhetőbb árú, belépő szintű gitárjait, basszusgitárjait találjuk. Számos Ibanez modellnek van GIO verziója, így a GRG gitárok az RG szériára épülnek, míg a GSA modellek az SA gitárok GIO változatai. Már több 2021-es Ibanez újdonságról írtunk, de a GIO széria új modelljeiről eddig még nem esett szó, pedig sok kezdő, vagy tanuló gitárosnak kiváló megoldást kínálnak ezek a modellek.

 

GRGR221PA-AQB_3 700x.jpg
GRGR221PA – AQB

Ez a modell az RG szériára jellemző Superstrat fazonú testtel rendelkezik, és a gitár már puszta látványával megragadja az ember figyelmét. A mahagóni színű okoume testre csomós nyárfa top került, ami látványos Aqua Burst lakkozást kapott. A testhez juharfa nyak csatlakozik, melyre szegéllyel ellátott bíborfa fogólapot ragasztottak. A fogólap rádiusza 15,75 inch és 24 jumbo érintőnek ad helyet, a pozíciókat fordított cápafog alakú berakások jelölik, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a gitár skálahossza 25,5”.

A gitárt két nagy kimenő jelet leadó kerámia mágneses passzív IBZ-6 humbucker hajtja, melyek bármely modern stílus megszólaltatására alkalmassá teszik a hangszert, a tiszta meleg hangzású balladáktól a zúzós metalig bezárólag. A két pickupot egy hangerő, egy hangszín potival, valamint egy ötállású pickup-váltóval kezelhetjük, ami single-coil hangzásokra is alkalmassá teszi a hangszert.

 

 

puswitch_53.png

 

Ha azon gitárosok közé tartozol, akik a fix húrlábat részesítik előnyben, akkor a GRGR221PA még inkább kívánatos lehet számodra, az F106-os húrtartóval kombinált húrláb 10,5 mm-es húrtávolságot és az Ibanez hangolókulcsokkal abszolút megbízható, stabil hangolást garantál. A gitár várható hazai ára 89 000 forint.

 

GRGR131EX-BKF 700x.jpg

 

GRGR131EX – BKF

Ez a gitár az előbb bemutatotthoz hasonlóan gyors játékra született. A test anyagát a jól kiegyenlített hangzásáról ismert nyárfa adja, míg a kényelmes, 15,75”-os rádiuszú bíborfa fogólappal ellátott GRGR juharfa nyak azt a játékkényelmet nyújtja, ami az Ibanez gitárokat kedveltté tette a metal gitárosok körében. A szegélyezett fogólapot 24 jumbó érintő osztja fel, a felső nyereg szélessége 43 mm, a gitár skálahossza 25,5 inch.

A két kerámia mágneses passzív Infinity R humbucker valóban meggyőző hangzásokat produkál. A nyaki pozícióban lévő pickup melegebb, vastagabb sound-ot nyújt, míg a húrláb humbucker, fényes, szóló játékra ideális, harapósabb jellegű, középdús hanggal rendelkezik. A kezelőszervek megegyeznek a GRGR221PA modellnél leírtakkal, az ötállású pickup-választónak köszönhetően itt is lehetőség van a humbuckerek tekercsleválasztására.

A feketére lakkozott gitár agresszív megjelenését fokozzák a fekete hardverek, így az F106-os fix húrláb, a fekete Ibanez hangolókulcsok, a fekete fogólap, és a fogólapon díszelgő fekete cápafog berakások. A gitár várható hazai ára 78 000 forint.

 

p_region_GRG121DXL_WNF_2Y_01 700x.jpg

 

GRG121DXL – WNF

Szerencsére a balkezes gitárosokra is gondolt az Ibanez, így a GIO sorozatban új balkezes modelleket is bemutathatunk. Az első a látványos selyemfényű dióbarna színű GRG121DXL modell, melynek Superstrat alakú teste okoume fából készült, csavarorozott GRG juharfa nyakkal. A nyakra ennél a gitárnál is szegélyezett 15,75 inches rádiuszú bíborfa fogólap került, 24 jumbo érintővel. A felső nyereg szélessége 43 mm, a gitár skálahossza 25,5 inch.

Ezt a modellt is két kerámia mágneses passzív IBZ-6 humbucker pickuppal szerelték fel, melyeket egy hangerő, egy hangszín potival és egy ötállású pickup-váltóval kezelhetünk. A pickupok kapcsolási lehetősége ugyanaz, mint az előző jobbkezes gitároknál.

A gitáron nincs koptatólap, ami kifejezetten jól áll neki, akárcsak a fekete gombok és szerelvények. A húrláb ennél a modellnél is fix F106-os modell, a hangolókulcsok Ibanez gyártmányúak, a gitár várható hazai ára 82 000 forint.

 

GRX70QAL-TBB 700x.jpg

 

GRX70QAL – TBB

A másik új, balkezes gitár az RX széria GIO változata, ami leginkább abban tér el az RG sorozattól, hogy 22 érintős modell, és ez lehetővé teszi, hogy a húrláb hangszedőt egy kissé távolabb helyezzék el a hídtól, ami vastagabb, melegebb húrláb pickup hangzást eredményez. Az GRX70QAL testének anyagát nyárfa adja, amire gyönyörű mintázatú habos juhar top került. A GRX juhar nyakra jatoba fogólapot ragasztottak, ami 22 médium érintőnek ad helyet, a pozíciójelölők pont alakú berakások. A fogólap rádiusza 12 inches, vagyis egy kissé „laposabb”, mint az előző modelleknél. A felső nyereg szélessége 42 mm, a hangszer skálahossza 25,5 inch.

 

 

puswitch_1.png

 

A pickup konfiguráció eltér az előzőkben ismertetett gitárokétól, lévén HSH kiosztású. A nyaknál és a húrlábnál egy-egy passzív kerámia mágneses Infinity R humbucker található, míg a középső pozícióban egy Infinity RS single-coil dolgozik. A két kerámia mágneses passzív Infinity R humbuckerről már írtuk, hogy milyen széles hangszín palettát nyújtanak, ezt a palettát tovább színesíti a középső single-coil hangszedő. Itt nélkülözhetetlen az ötállású pickup-váltó, ami azonban nem tradicionálisan van bekötve, a kapcsolást a fenti rajz szemlélteti.

Ez a modell T106 tremolós húrlábat kapott, minden szerelvény krómszínű, ami szépen harmonizál a Transparent Blue Burst lakkozású testtel és a fekete fejrésszel. A gitár várható hazai ára 82 000 forint.

 

ibanez-gax30-tcr-gio-ax 700x.jpg

 

GAX30-TCR

Az utolsóként bemutatásra kerülő GAX30-TCR modell az 1998-ban debütáló AX sorozat GIO változata, vagyis az RG és RX szériától teljesen eltérő, inkább a Gibson SG-re emlékeztető testformával rendelkezik. A double-cutaway fazonú modell teste hársfából készült, melyhez GAX profilú juharfa nyakat csavaroztak. A nyakra vöröses barna jatoba fogólap került, ami gazdagabb közepeket és fényesebb magasakat eredményez. A fogólapon 22 médium érintő kapott helyet, a pozíciójelölők téglalap alakú gyöngyházszínű berakások. A fogólap rádiusza 12”-os, felső nyereg szélessége 43 mm, a hangszer menzúrája 24,7 inch.

A gitárt két kerámia mágneses passzív Infinity R humbucker hajtja, melyeket egy hangerő, egy hangszín gombbal és egy háromállású pickup-váltóval kezelhetünk. A gitár Gibraltar Performer húrlábat és Quik Change III húrtartót kapott, a szerelvények krómszínben pompáznak, ami szépen harmonizál a hangszer Transparent Cherry színével. A GAX30-TCR várható hazai ára 82 000 forint.

 

 

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.