zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Gitár

Az Ibanez 2021 elején számos sorozatában mutatott be új modelleket, az RG család Axion Label újdonságairól már beszámoltunk, most következzenek az RG 5000-es széria hírei.

Ibanez RG 5000_3_cr 700x.jpg

 

 

Az Ibanez RG családot gondolom nem kell különösebben bemutatni, mert talán a legkönnyebben felismerhető, legjellegzetesebb és legkedveltebb széria az Ibanez kínálatában. Általában a metal és hard rock gitárosok kedvencei ezek a gyors játékra született modellek, de bármilyen kísérletező kedvű gitárosnak nagy öröme telhet a hangszerek kivételesen precíz összerakásában, könnyű játszhatóságában, modern megoldásaiban.

 

Az RG 5000 sorozat modelljei az Ibanez RG Prestige széria alá sorolandók be, amely széria a legfejlettebb gyártási technológiát ötvözi a japán mesterségbeli tudással és precizitással. Az RG 5000-es sorozatot úgy is szokták jellemezni, hogy bár a Prestige hangszerek sorát bővíti, ugyanakkor kitölti Prestige és J.Custom szériák közötti űrt. Akárhogy is osztályozzuk ezeket a gitárokat, az kijelenthető, hogy kőkeményen felsőkategóriás modellekről van szó, ami mind tudásukon, mind az árcédulán meglátszik.

 

 

RG5121-BCF 700x.jpg

 

RG5121-BCF Prestige

 

Az RG 5000 sorozatú gitárok testének anyaga többnyire a kiváló rezonancia képességgel megáldott, meleg hangzásáról és hosszú hangkitartásáról ismert afrikai mahagónifa, és nincs ez másképp az RG5121 Prestige esetében sem. Az ötrétegű jávorfa-wenge Super Wizard HP nyak szinte védjegye ennek a sorozatnak, de a makasszar-ébenfa fogólappal is gyakran találkozhatunk az RG 5000 sorozat modelljein. A fogólapot 24 rozsdamentes acél jumbo érintő osztja fel, ami a nagyobb hajlítások játszhatóságát segíti.

 

Az RG5121-et Fishman Fluence Modern kerámia mágneses humbuckerekkel szerelték fel, melyek szállítják a legkeresetteb modern, aktív humbucker hangzásokat, mindezt a legkisebb zaj nélkül. A háromállású pickupváltó mindhárom pozíciójában bevethetjük a Fishman Fluence Voicing kapcsolót, amivel további hangszínváltozást érhetünk el.

 

 

RG5121-BCF_2 700x.jpg

 

A Gibraltar Standard II húrlábbal a fix húrlábat preferáló gitárosok álma vált valóra. Egészen biztos, hogy értékelni fogják a testen átmenő húrozáshoz készült húrláb kivételesen alacsony profilját, ami a fix hidak extrém stabilitása mellett a jobb kéz kényelmes megtámasztását is kínálja. Érdekes megoldás, hogy a két mélyebb húrnál a húrlábat úgy alakították ki, hogy az kissé megnöveli a mély húrok skálahosszát, ez legjobban a gitár hátoldalán figyelhető meg. Hardver oldalon a satus Gotoh® MG-T hangolókulcsok és a Graph Tech BLACK TUSQ XL felső nyereg teszi teljessé a képet. A szerelvények elegáns Cosmo black színűek, ami szépen harmonizál a tetőlap selyemfényű Burgundy Metallic Flat színével

 

 

További fontosabb adatok

 

Skálahossz: 648 mm
Nyak szélessége a felső nyeregnél: 43 mm
Nyak vastagság az 1. érintőnél: 17 mm
Fogólap rádiusz: 430 mm
Húrköz távolság: 10,8 mm
Javasolt kiskereskedelmi ár: 644 000.- forint

 

 

 

RG5320C-DFM 700x.jpg

 

RG5320C-DFM Prestige

 

Ez az RG5000-es modell is két humbuckeres hangszer, de az alkalmazott hangszerfák azonossága ellenére mégis más karakterű hangszer. A test itt is afrikai mahagóni, amihez ötrétegű jávorfa-wenge Super Wizard HP nyakat csavaroztak, makasszar-ében fogólappal megtetézve, melyre 24 rozsdamentes jumbo érintő került.

 

Az RG5320C modellt egy pár DiMarzio humbucker pickuppal töltötték fel, Air Norton a nyaknál és Tone Zone a húrlábnál. Ezekre a passzív hangszedőkre a masszív mélyek, feszes közepek jellemzők és megbízhatóan hozzák az agresszív, mégis jól artikulált high-gain hangzást egy kissé „piszkosra” állított csatornán. Ha átkapcsolunk a Clean csatornára, a hangszedők elkezdik jól viselni magukat, és szép tiszta hangzással lepnek meg. De ha például crunchos hangzást szeretnénk, a DiMarzio-k ezt is tudják.

 

 

RG5320C pu sel 400x.jpg

 


A háromállású pickup-választó, hangerő, hangszín poti mellett az apró Coil Tap kapcsolóval leválaszthatjuk a humbuckerek külső tekercsét, ami újabb hangzás variációkhoz vezet.

 

 

RG5320C-DFM_2 700x.jpg

 

 

Az RG5320C Lo-Pro Edge floating (lebegő) tremolós húrlábat kapott, amit sokan kedvelnek, mert érzékenyebb, és ugyanúgy lehet felfelé húzni, mint lefelé ereszteni a húrokat. A gyártó szerint ez a húrláb, a satus felső nyereg és a Gotoh hangolókulcsok tökéletesen stabil hangolást biztosítanak. A krómszínű hardverek, a mahagóni természetes színét szépen ellenpontozó selyemfényű Deep Forest Green Metallic finish – ami inkább tűnik kéknek, mint zöldnek – együttesen modern és elegáns megjelenést biztosítanak ennek a metal-gépezetnek.

 

További fontosabb adatok

 

Skálahossz: 648 mm
Nyak szélessége a felső nyeregnél: 43 mm
Nyak vastagság az 1. érintőnél: 17 mm
Fogólap rádiusz: 430 mm
Húrköz távolság: 10,8 mm
Javasolt kiskereskedelmi ár: 751 000.- forint

 

 

 

 

RG5170B-BK_700x.jpg

 

RG5170B-BK Prestige

 

A különleges HSH pickup kiosztású RG5170B teste amerikai hársfából készült, a Super Wizard HP nyak anyagát itt is ötrétegű jávorfa-wenge kombináció adja, a makasszar-ébenfa fogólap ennél a modellnél is 24 rozsdamentes acél jumbo érintőnek biztosít helyet. Az előző modellekhez képest az elektronikában találjuk az eltéréseket.

 

 

RG5170B  RG 550x.jpg

 


A HSH pickup konfiguráció már önmagában is nagy számú modern hangzás lehetőségét hordozza magában, de a két Fishman Fluence Modern humbucker – Alnico mágneses a nyaki, és kerámia mágneses a húrláb pozícióban – valamint a középső Fishman Fluence Single Width pickup bőven termelik a súlyos high-gain hangzásokat. A két humbucker erőteljes indítású, aggresszív hangot produkál, míg a középső single-coil a meleg, tiszta hangzást szállítja meglepően ütősen, és teljesen zajtalanul. Az ötállású pickup-váltó 1., 2., 4., 5. pozíciójában dolgozó Fishman Fluence Voicing kapcsoló további hangszínvariációkat tesz lehetővé.

 

 

RG5170B-BK_2 700x.jpg

 

Ezen a modellen is Lo-Pro Edge floating (lebegő) tremolós húrlábbal van dolgunk, és satus felső nyereg, valamint Gotoh hangolókulcsok teszik teljessé a szerelvények sorát. Ez a három hardver csillogó aranyszínben pompázik, míg a gitár, ideértve a pickup tokokat, tremolókart, potméter gombokat, pickup váltót, koromfekete – mit kívánhatunk még?

 

További fontosabb adatok

 

Skálahossz: 648 mm
Nyak szélessége a felső nyeregnél: 43 mm
Nyak vastagság az 1. érintőnél: 17 mm
Fogólap rádiusz: 430 mm
Húrköz távolság: 10,8 mm
Javasolt kiskereskedelmi ár: 751 000.- forint

 

Mindegyik új RG5000 sorozatú gitárhoz kemény tokot kapunk, az érintőket Prestige bundvég technológiával kezelték, amitől a nyak fogása még simábbá, a játék még gyorsabbá válhat, és mindegyik hangszeren megtaláljuk a fluoreszkáló oldalsó pozíciójelölőket. A fix húrlábas RG5121-BCF modellt .010-es, a két tremolós modellt .009-es húrkészlettel látták el a gyárban.

 

 

 

 

Az Ibanez európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.