zenesz_logo.png



Joe Satriani arról mesél, miért nem tud Gibson SG gitárokon játszani, és felidézi egy túlságosan drága Fender Stratocaster megvásárlását is.

JS 700x.jpg

 

A Guitar World interjút készített Joe Satrianival annak kapcsán, hogy áprilisban megjelent Shapeshifting című új albuma. Az interjúban Satriani beszélt gitárgyűjteményéről, érintve a Gibson, Fender gitárjait és persze Ibanez Signature modelljét is. Aztán jöttek a kérdések más gitárokhoz való viszonyáról is.

Milyen gitárt vettél utoljára, és miért?

Van egy csomó kreditem a Bananas At Large-nál, ami egy nagy hangszeráruház, itt a San Francisco-öbölben. Ez amúgy egy tipikus történet arról, amikor a gitáros bemegy egy ilyen helyre két pengetőért, és úgy jön ki, hogy egy kisebb vagyont elköltött. Mindegy, azt hiszem ez egy 2016 SG Standard volt, vagy egy Custom Shop vagy Historic modell, egy valóban szép SG.

Hogy a dolog még bizarrabb legyen, el kell mondanom, hogy éveken, évtizedeken keresztül próbáltam rájönni, hogyan kell egy SG-n játszani. Vettem egy SG-t, és úgy tűnt ez egy király gitár, majd pár hónap múlva rájöttem, soha nem fogok ilyen gitáron játszani. Nem tudom mi lehet ez, egyszerűen nem passzolnak hozzám. Sok SG gitárom volt, és sok SG-t eladtam.  Volt közöttük tökéletes ’63 SG, tökéletes ’73 SG. Mindent megpróbáltam…

Melyik volt az a gitárvétel, amit utólag a legjobban megbántál?

Azt hiszem az, amikor többször is sikertelenül próbáltam megtartani, és megszeretni egy ’50-es kőris Stratocastert. „Biztos van benne valami, talán, azért ilyen drága” – győzködtem magam, ha oda akarok állni Neal Schon (a Journey gitárosa) és Joe Bonamassa mellé, ki kell fizetnem azt az összeget, amit ők is kifizettek, hogy ezen a drága gitáron játsszak. De végül csak nem tudtam megkedvelni ezeket a gitárokat. Mindig ugyanaz a képlet: Joe belebolondul egy gitárba, Joe rengeteg pénzt kiad a gitárért, Joe kezdi megbánni, és Joe visszamenekül az ő JS Ibanezéhez, és a világ legboldogabb embere.

Melyik volt a leghihetetlenebb és legjobb vételed az idők során?

Azt hiszem egy ’58-as Fender Esquire. Ez még akkor történt, amikor a The Extremist albumot vettem fel, vagyis 1991-92 folyamán. Chris Kelly barátom, aki később az Ibaneznél az artist relations emberem lett, gitárokat szerzett be valahol Texasban. Tudta, hogy nagyjából a lemez felvételének felénél tartok, és folyton azt mondogattam, „kellene valami másik gitár is” mert akkor, azt hiszem, nem volt más gitárom kéznél. Ő találta ezt a Fendert nekem, azt hiszem 1000 dollár lehetett, és senkinek nem kellett. (Az Esquire nagyjából olyan, mint egy Telecaster, de csak egy húrláb pickup van rajta. A szerk.) Az a gitár olyan volt, mint azok a vintage gitárok, amit megszerzel, és már el is felejtetted mennyibe került, mert annyira jó érzés megfogni, és illik a kezedbe.

Felfoghatatlan, hogy nekem csinálták… Valamikor 1958-ban azt mondták: „van itt egy kétéves gyerek, ezt neki készítjük. Ő még persze nem tudja.” Azóta minden felvételemnél használom ezt a Fendert…

 

 

Megjegyzés: a Barba Negra Track-be május 8-ra tervezett Joe Satriani koncert a járvány miatt halasztásra került. A rendezvény új időpontban, 2021.05.16-án a Barba Negra Track-ben kerül megrendezésre. A 05.08-ra megváltott belépőjegyek automatikusan és változatlan feltételekkel érvényesek az új időpontra.

https://joesatriani.lnk.to/Shapeshifting/