zenesz_logo.png



- BORBÉLY TAMÁS - Az Ortega Jade a cég Stage sorozatának nejlonhúros, Fishman Nylon Clasica Blend elektronikával felszerelt modellje, játékkényelem szempontjából elektromos gitárokra emlékeztető tulajdonságokkal.

 

JADE_print_main_700x.jpg

 

Az akusztikus gitárok gyártása terén igen nagy múltra visszatekintő, a tradicionális gyökerekhez is visszanyúló Ortega cég Stage sorozatú Jade modelljével most igazán modern vizekre evezett. Mind formavilágában, mind hangjában a mai kor könnyűzenéjének megfelelő hangszert alkotott.

 

Összerakás, kényelem

Az Ortega Jade egyértelműen könnyűzenére fejlesztett nejlonhúros gitár. Kifejezetten klasszikus, vagy tradicionális flamenco zenét játszó gitárosok valószínűleg nem ezt a típust keresik majd a gyártó palettáján, viszont a popzenében, jazzben, latin zenében mozgó zenészeknek ez a hangszer kiváló választás lehet.

Összerakásában nagyon hasonlít egy fémhúros akusztikus gitárhoz. A felső nyereg szélessége egy klasszikusgitárénál keskenyebb, már-már egy vastagabb elektromos gitár nyakéhoz hasonló. A fogólap kényelmes rádiusszal rendelkezik, ezzel is otthonosabbá téve a terepet a könnyebb műfaj űzőinek. A húrmagasságról kijelenthető, hogy már a gyári beállítás is inkább a könnyűzenére alkalmas, alacsonyabb trendet követi. A kétirányú pálcával rendelkező nyaknak köszönhetően ez viszonylag egyszerűen és gyorsan még sportosabbra állítható. A hangszerhez mellékelt imbuszkulccsal ki-ki a maga ízlése szerint pillanatok alatt bármely irányba be tudja állítani a húrnyomást. Játékérzetre a nyak nagyon kényelmesnek mondható.

A cutaway testkiképzés lehetőséget ad a felsőbb fekvések kényelmes elérésére is. A nyak a 14. bundnál csatlakozik a testhez, a kapcsolat szépen kidolgozott. A káva és a fedlapok kapcsolatát tetszetős juhar csík (binding) szegélyezi, a diófa-jávorfa rozettán és a fejen is a tetőlap szélét díszítő gyöngyház berakás köszön vissza, az akác fogólapra pedig a 12. érintőnél ízléses berakás került. A hangszer formavilágában is inkább egy merészebb, modernebb irányt mutat: a cutaway kialakítás által eredményezett szarv, és a fej kontúrja, „élesebb”, hegyesebb a klasszikus világban megszokott lekerekítéseknél. A tetőlap, a káva és a hátoldal magasfényű natúr lakkozásával ellentétben a mahagóni nyak selyemfényű lakkozást kapott, jó érzés megfogni és könnyedén siklik rajta a kéz.

 

JADE_web_detail_01_700x bal.jpg

Hang

Az Ortega Jade egy meglehetősen sokszínű hangszer. Bár korábban említettük, hogy nem kifejezetten a klasszikus zenészeknek készült gitár, de a több műfajt űzőknek kifejezetten ajánlható ez a modell.

A hangszer teste vékonyabb egy klasszikus gitár testéhez viszonyítva, (90 mm) így játszhatóság szempontból nagyon kényelmes, emiatt azonban akusztikusan használva (erősítés nélkül) nyilván nem várható tőle akkora hangerő, mint nagyobb testű rokonaitól. Ugyanakkor a jól megválasztott tömör hangszerfáknak – Engelmann fenyő előlap, diófa hátlap és káva – köszönhetően az akusztikus hangja is kiegyenlített, a felső három húr lágyabb hangját arányosan ellenpontozzák az ércesebben megszólaló mély húrok. A hangszert hosszabban használva feltűnt, hogy mind akusztikusan, mind pedig a hangszedőt használva ez a szép, kiegyenlített hangzás még a legfelső fekvésekben is jellemző az Ortega Jade modellre.

 

JADE_web_detail_04_700.jpg


A gitár Fishman Nylon Clasica Blend elektronikával van felvértezve. Ez a rendszer egy piezo hangszedővel és egy belső mikrofonnal is rendelkezik. A kétfajta hang nagyon praktikusan egy Blend potméterrel keverhető. A gitár csak a piezo hangszedőt használva is meglepően szép elektroakusztikus hangzást produkál, de a belső mikrofont hozzáadva gyönyörű, meleg testhangot is hozzákeverhetünk. A két világ keverése nagyon jó szolgáltatás, azonban a Blend potméterrel óvatosan kell bánni, mert viszonylag kis tartományban szabályoz finoman. A mikrofon ugyanis jóval nagyobb jelet ad le, mint a piezo, így a megfelelő arány eltalálásához némi gyakorlat szükséges. Összességében kijelenthetjük, hogy a belső mikrofont, mint egy fűszert, okosan használva nagyon ízletes hangok keverhetők ki a hangszerből. A hangszínezésen túl a mikrofonnak köszönhetően a test megfelelően érzékennyé tehető akár „dobolásra” is, vagyis a perkusszív játékot alkalmazó gitárosok számára ez a lehetőség igazi kincsnek számít.

Az elektronika három sávos EQ-val rendelkezik: magas, közép, és mély állítási lehetőségekkel. Ezek középállásban kiváló kiinduló alap soundot adnak, de a szélső állásokban elég drasztikus irányokba is el lehet vinni a hangképet az egyes frekvenciák vágásával, illetve emelésével. Ezzel szinte bármilyen szituációban ki tudjuk keverni az ízlésünknek, és a térnek megfelelő hangot. Természetesen a rendszer rendelkezik beépített hangolóval is és az elektronikát ellátták fázisfordító (Phase) kapcsolóval, valamint külön Notch filterrel, az esetleges gerjedések kiküszöbölésére. Nagyon praktikus az elem elhelyezése, az elektronika kezelőpaneljének kibillentésével máris hozzáférünk.

 

JADE_web_detail_05_700x.jpg

 A jack aljzatot az alsó hevedertartóban helyezték el

 

Kiegészítők

Fontos megemlíteni, hogy a gitárhoz egy kiváló gyári Ortega Deluxe puhatok is jár, mely nagyon strapabíró cipzárral, megfelelően védő, stabil szivacsozással és nyakmerevítővel felszerelt. Ezen kívül egy igényesen kidolgozott Ortega bőr heveder is a gitárhoz járó tartozék, de kapunk hozzá egy tetszés szerint felhasználható, átlátszó, felragasztható fólia koptatólapot is.

Ajánlás

Az Ortega Jade egy olyan nejlonhúros gitár, melyet inkább a könnyűzenei színtérre gyártottak, de minden elemében nagyon erősen érezhetők és hallhatók a klasszikus gyökerek. Piezo hangszedőjét és belső mikrofonját használva kiválóan beleilleszthető bármilyen zenei környezetbe, mely a nejlonhúros gitár hangját kívánja. A Fishman Nylon Clasica Blend elektronikának köszönhetően élőben is könnyen az aktuális szituációhoz hangszínezhető.

 

 

Technikai adatok
Ár: 291 000 Ft
Gyártó: Ortega Guitars

Forgalmazza: Meinl Distribution Hungary

 

Szín: natúr
Testkiképzés: cutaway
Előlap: tömör kanadai Engelmann fenyő magas fényű finish-sel
Hátlap és káva: tömör diófa, magas fényű finish-sel
Nyak: mahagóni
Elektronika: Fishman Clasica Blend előerősítő és pickup rendszer
Beépített hangoló
Menzúra: 650 mm (25,59”)
Érintők száma: 21
Felső nyereg szélessége: 46 mm
Fogólap: akácfa
Fogólap rádiusz: 400 mm (15,75”)
Húrláb: akácfa
Tartozék: Deluxe puhatok, bőr heveder