zenesz_logo.png



Matthieu Lucas, egy 25 éves francia fiatalember gyűjteményében számos legendás Gibson és Fender gitár található. Csak olyan hangszereket gyűjt, melyen olyan hírességek játszottak, mint Joe Bonamassa, Slash, Richie Sambora, Gary Moore, vagy épp Jimi Hendrix.

 

fender-jimi-hendrix-63-close-up 700x.jpg

 

 

Bemutatunk egy 1963-as Fender Stratocastert Matthieu Lucas gyűjteményéből, ami valamikor a zseniális rock gitáros Jimi Hendrix tulajdona volt. Ez a hangszer egyike Hendrix első Stratocaster gitárjainak, amit a New York-i a Juggy Sound stúdiókban használt, ahol 1965-ben dolgozott, miután Little Richraddal elváltak útjaik és session zenész lett. A Strat korábban a stúdió tulajdonosáé, az R&B producer Henry Juggy Murray Jr-é volt. A Strat többnyire a stúdióban volt, bár Hendrix többször magával vitte más munkákra is, sőt apja Seattle-i házába is. Hendrix öccse, Leon emlékszik rá, hogy látta a gitárt, amikor egy darabig együtt laktak 1968-ban. Seymour Duncan pedig pontosan fel tudja idézni, hogy újratekercselte ennek a Stratnak a pickupjait, Hendrix kérésére.

 

 

fender-jimi-hendrix-63-bridge-tremolo 700x.jpg

 

 

 

A fehér lakkozás valójában egy nagyon régi újrafestés eredménye lehet, amit akár maga Hendrix is elkövethetett, aki nem titkoltan odavolt a fehér Stratocasterekért. Ugyanakkor testvére emlékszik rá, hogy Hendrix nem igazán volt elragadtatva a mentazöld koptatólaptól. Balkezes gitárra való hevedertartó soha nem került a Stratra, amit az magyarázhat, hogy Jimi szinte csak stúdióban, ülve használta ezt a gitárt.

 

 

fender-jimi-hendrix-63-tremolo 700x.jpg

 

 

Amúgy egy fotón látható amint Hendrix 1966-ban egy Jazzmasteren játszik élőben Wilson Pickett-tel és ott is egy gyári, jobbkezes hevedertartó van a gitárján. Ha annyira zavarta volna, nyilván megtalálta volna a módját, hogy kicserélje. Valószínűleg ezen a gitáron is így maradt meg az eredeti hevedertartó.

 

Néhány éve, amikor a gitár még feltehetően nem Lucas birtokában volt, a Strat újra Seymour Duncanhez, illetve cégéhez került, ahol a hangszert szétszedték és elemezni kezdték a hangszedőket. Erről szóló írásunkat, fotókkal és egy videóval ITT találod.