zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Gitár
Egyre több gyártó dönt úgy, hogy a nagyobb vásárlóbázis megnyerése érdekében olcsóbb szériákat is piacra dob. Az általában Kínában, tömegével készült hangszerek döntő többségétől az ember nem sok jóra számíthat, ám természetesen itt is akadnak kivételek.

Azt tudjuk hogy a német gyártás minősége első osztályú, hibátlan. Sajnos ez magával vonja azt is, hogy az áruk is igen borsos, de messze nem elérhetetlen!

Mit tehet egy cég, hogy szélesebb rétegeknek tudja kínálni hangszereit? Nagy mennyiségben gyárt, de ezzel együtt az is elkerülhetetlen hogy Távol-Keleten gyártasson. Nekem, mint ahogy másoknak is első hallásra legyintésre adott okot azt hallani, hogy a Warwick Kínában gyártat. 

Kicsit utánajártam az eljárásnak , és kiderült, hogy Hans-Peter Wilfer (a Warwick atyja) saját maga utazik ki időről időre ellenőrizni a minőséget! Minden egyes hangszer sorszámozott és ha egy szállítmányban hibás darabot találnak, személyesen hívja fel a Kínában dolgozó német alkalmazottját, hogy: Jürgen! Mi volt a probléma, hogy nem vetted észre, hogy ennek a gitárnak fordítva van felcsavarozva a pálcatakaró lemeze? Szóval a minőség-ellenőrzést nagyon komolyan veszik a Warwicknál! Ráadásul 

kitalálta azt is, hogy minden Warwick hangszeren lehet azonosan jó minőségű hardvereket alkalmazni: nagyobb tételben rendeli, vásárolja meg a Németországban öntött kulcsokat, hidakat, így olcsóbban jut hozzá, és minden hangszeren a lehető legokosabb és legstrapabíróbb, nagyon precíz alkatrészek kerülnek felszerelésre. Nyilván a fák nem annyira jók mint a koreai Pro szériánál vagy például a német Warwick esetében, de ezt nem is várja el senki ebben a kategóriában (kb. 100.000 Ft-tól indul a széria).

 

Rockbass Fortress

 

Egy nap nézegettem a gitárokat a Rockforthban és furcsáltam is, mi ez a Fortress. "W" a fejen, 2 részes híd, Warwick kulcsok, aktív M.E.C. hangszedők. Ennyi pénzért ilyen gitár? Ezek normálisak?


warwick1-small.jpg

A legdurvább, amit észrevettem, hogy a nyak 5 részből van laminálva, 3 rész jávor és 2 rész Ekanga (egyfajta kompozit anyag, Warwick találmány). Hogy miért jó ez? Mert így jóval stabilabb a nyak, mintha egy darabból lenne! Soha nem fog megcsavarodni, nem fog elvetemedni, nem fogja kidobni magából a bundokat! A test szatén finish, méz tonusú kőris! Őrület!


warwick2-small.jpg

Konkrétan a gitár, a fogólap rózsafaságát és a bundok "hétköznapi" nickel-ezüst alapanyagát leszámítva szinte teljesen megegyezik a német Warwick gitárokkal! Mindent megkapsz, amit egy német Warwicktól: A precíz német kulcsokat, az állítható Just-a-nut III szemöldököt, a könnyen hozzáférhető pálcatakarólemezt, az aktív hangszedőket (csere nélkül is tökéletes bármilyen stílusra), az aktív/passzív elektronikát (M.E.C. az is, mint a németekben!) a 2 részes hidat, a straplockokat 

(gyári tartozék!), a beállításhoz szükséges összes szerszámot. Bármilyen hangoláshoz jó a gitár, bármilyen húrt rátehetsz, akár 5 húros szettet egy 4 húros gitárra (persze hangszerésszel állíttasd be!), ha metálkodni akarsz és nehezen szoknád meg az 5 húros hangszert.


warwick3-small.jpg

Nagyon fontos dolog, hogy ezeken a hangszereken a nyakzseb nagyon feszes, nem úgy, mint az erre az árkategóriára jellemző társainál. Vannak olyan hangszerek, ahova egy pengetőt be tudnál dugni a résekbe a nyak és a test között! Ez sajnos öli a hangszer hangját, fékezi az energiaterjedést, ami a pengetésekkor keletkezik a hangszerben. A jó hanghoz elengedhetetlen, hogy ha bármi történik a gitáron, induljon be az egész, rezegjen együtt a test és a nyak, és akkor lesz könnyen játszható a hangszer, a húr magától visszapattan a bundokról. A basszusgitár elérhető 4 és 5 húros változatban.


warwick4-small.jpg


A 4 húros változat P-J konfigurációval érkezik. Középen a P jellegzetes Precision hangú, jó vastag rockos közepekkel, önmagában is nagyon szépen szól. A J hátul tipikus "Pastorius", ugranak az üveghangok, jó gyors!Együtt a két hangszedő adja azt az egyedi hangzást amit a legjobban a mocskos és a varacskos szavakkal tudnék jellemezni, ha rokker lennék, de mivel nem csak rokker vagyok, használom a vastag, teljes, allrounder kifejezéseket is.  A kőris nagyon jól hozza a tradicionális vonalat, P pickupra kapcsolva csak úgy gördülnek elő a a 70-es 80-as évek hardrock/metal slágerei!


5 húros változatban JJ a pickup kiosztás, hangzásban hasonló, talán csak annyi az eltérés, hogy itt kevesebb a mélyközép, így egy kicsit tisztább a megszólalás, amit a H húr meg is kíván! A H húr balansza a többi húrhoz képest kiemelkedő, főleg ebben az árkategóriában.

 

Végezetül még annyit írnék: iszonyatos sznob vagyok a hangszerek terén, ennek ellenére nyugodt szívvel ajánlom a kínai Warwick gitárokat (Rockbass) mert úgy gondolom, ha egy ilyen hangszert vesz valaki magának kezdésnek/koncertezni, nagyon kevés problémája lesz a későbbiekben vele! Gondolok itt arra, hogy sokkal kevesebb időt fognak elvenni az olyan gondok mint, hogy nem lehet behangolni a gitárt, kicsúszik a húr a húrlábból, nem szól jól a hangszedő, hamisak a fekvések, elvetemedett a 

nyak etc.

 

Három dolgod van, ha ilyen gitárt veszel: minden nap gyakorolni, időnként húrt cserélni és gyűjteni álmaid német hangszerére!

 

Horváth Gábor