zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Gitár
Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy már a hivatalos premier előtt a közösségi médián keresztül kiszivárgott az új Fender Player sorozat híre. Íme, itt vannak a konkrétumok!

 

[Fender Player]

 

 

 

 

 

 

A Fender június 19-én mutatta be Player sorozatát, ami a Standard családot hivatott leváltani, másképpen szólva rendkívül kedvező árú, és széles kínálatú sorozattal jelentkezett a Fender pár nappal a nyári NAMM Show előtt. Számos kisebb nagyobb változás, frissítés, új színek, új modellek, új pickup variációk jellemzik az eddig titokban tartott Player sorozatot. A frissítés több mint 90 modellt érint, így modell családonként vizsgáljuk meg az új szériát, először nézzük a hathúrosokat! Az új gitárok a bejelentés után már kaphatók a márkakereskedőknél.

 

 

 

strat polar white_700x.jpg


Player Stratocaster Polar White

 

 

Fender Player Stratrocaster


A Stratocaster egyedi, karakteres hangja a Fender sikerének egyik kulcsa. A klasszikus fényes magas hangok, az ütős közepek és a robosztus mélyek összességükben jól artikulált egyedi hangzást eredményeznek. A Player sorozat esetében a Fender tiszteletben tartotta a klasszikus múltat, de törekedtek a mai modern gitároktól elvárható szempontokat is szem előtt tartani. A „Modern C” profilú és selymes fényezésű nyak ideális minden játékstílushoz. A médium jumbo érintők számát 22-re növelték, a fogólap rádiusza a kornak megfelelően 9,5 inches. A frissített, két ponton szinkronizált tremoló lágyabban működik, ugyanakkor stabil hangolást biztosít. A sorozatban megtaláljuk a Player Stratocaster® Plus Top modellt is, melynek égerfa testére lángolt juharfa tető került – ez a kombináció különösen esztétikus megjelenésű hangszert eredményezett.

 

 

strat tidepool_700x.jpg

 

 

Player Stratocaster Tidepool

 

 

 

A Fender Player Stratrocaster modellek háromféle pickup konfigurációban készülnek, a hagyományos 3 single-coil (SSS), egy humbucker a húrlábnál és két single-coil középen és a nyaknál (HSS), és humbucker a húrlábnál, valamint a nyaki pozícióban és középen egy single-coil (HSH).

 

Az SSS pickup kiosztású modelleknél mindhárom pozícióban Player Series Alnico 5 Strat Single-Coil hangszedő dolgozik. Az új Strat juharfa nyakára – a lakkozás színétől függően – pau ferro, vagy juharfa fogólapot ragasztottak, melyen 22 jumbo érintőt találunk, a fogólap rádiusza minden esetben 9,5 inches (241 mm) és új színek – Polar White, Tidepool, Buttercream, Sage Green Metallic – is bekerültek a választékba. A gitárokra két ponton szinkronizált hajlított acél húrlábbabás tremolós húrlábat szereltek, a felső szintetikus csont nyereg szélessége 42 mm.

 

 

strat 3 sunburst left hand_700x.jpg

 

 

Player Stratocaster 3 Color Sunburst LH

 

 

 

A három single-coil pickuppal ellátott modelleken a már hagyományos 5 állású pickup váltó – ami a megszokott módon működik – és egy hangerő, két hangszín potméter áll rendelkezésünkre. Az SSS konfigurációjú modell balkezes változatban is kapható, felár nélkül.

 

 

 

 

 

strat hss sage green metallic_700x.jpg

 

Player Stratocaster HSS Sage Green Metallic

 

 

 

A HSS pickup verzióval készülő modelleken a húrlábnál Player Series Alnico 2 Humbucking, míg középen és a nyaki pozícióban Player Series Alnico 5 Strat Single-Coil hangszedők továbbítják a hangot. Ennél a változatnál is választani lehet a pau ferro, és juharfa fogólapos modellek között. A HSS kiosztású a gitároknál az ötállású pickup-váltó bekötése annyiban tér el a szokásostól, hogy a 2. pozícióban csak a húrláb humbucker belső tekercse és a középső hangszedő aktív. Ez a változat is mind a négy új színben elérhető.

 

 

 

 

 

strat hsh buttercream_700x.jpg

 

 

Player Stratocaster HSH Buttercream

 

 

 

A HSH pickup kiosztású Player modelleknél a humbucker hangszedők nyújtják a meleg, nagy kimenő jelű hangot, míg a középen elhelyezett Player Series single-coil gondoskodik az autentikus, erőteljes Fender tónusról. A HSH konfigurációjú modelleknél az ötállású pickup-váltó bekötése annyiban tér el a szokásostól, hogy a 2. pozícióban csak a húrláb humbucker belső tekercse és a középső hangszedő aktív, míg a 4. pozícióban a középső pickuppal a nyaki humbucker külső tekercse szól együtt.

 

A HSH konfigurációjú Player Stratocasterek Buttercream, Sage Green Metallic és Tobacco Sunburst színekben elérhetők.

 

 

 

 

 

strat plus top pau_tobacco sunburst_700x.jpg

 

Player Stratoscaster Plus Top Tobacco Sunburst

 

 

Fender Player Stratocaster® Plus Top


A bevezetőben már említett Player Stratocaster® Plus Top – égerfa test, lángolt juharfa tetővel – a hagyományos 3 single-coil hangszedővel és HSS pickup kiosztással készül. Mindkét verzióból Aged Cherry Burst – juharfa fogólappal – és Tobacco Burst – pau ferro fogólappal – a választék.

 

 

 

 

 

 

 

 

strat FR sonic red_700x.jpg

 

Player Stratocaster FR Sonic Red

 

 

Fender Player Stratocaster® with Floyd Rose®


Külön kell megemlítenünk a Floyd Rose tremolóval ellátott Player Stratocaster modellt, melyek HSS pickup kiosztással készülnek és a következő színekben kaphatók: Tidepool és Polar White – juharfa fogólappal, valamint háromszínű Sunburst és Sonic Red – pau ferro fogólappal. A Floyd Rose Double Locking tremolós húrlábhoz természetesen Floyd Rose® satus felső nyereg tartozik, a fogólap rádiusza ennél a modellnél 12 inches. Az alkalmazott hangszedők és a pickup-váltó működése megegyezik a normál HSS verziónál leírttal.

 

 

 

 

 

tele butterscotch blonde_700.jpg

 

Player Telecaster Butterscotch Blonde

 

 

 

Fender Player Telecaster

 

Merész, innovatív és erőteljes, a Player Telecaster minden porcikájában Fender – a stílus, a feeling és legfőképpen a hang. Elég sokoldalú, hogy szinte minden stílusban otthon legyen és elég masszív, hogy bármilyen koncertet túléljen, igazi igásló, vagyis inkább jó barát zenei elképzeléseink megvalósításához. 

 

A Palyer Telecasterek is megkapták a 22. érintőt, a nyak profil ezeknél a gitároknál is „Modern C”, a fogólap rádiusza az idők követelményeinek megfelelően 9,5 inches, a nyak tükörsima fényezése minden stílusban segíti játékunkat. A Telecaster tradicionális „twang” hangzásához a testen átmenő húrozáshoz készült, 6 hajlított acélnyerges húrláb is hozzájárul, és segít abban, hogy a gitár hangja átszóljon a mixen, valamint a hangkitartásra is jótékony hatással van. 

 

 

 

tele LH black_700x.jpg

 

 

Player Telecaster LH Black

 

 

Mindegyik Palyer Telecaster teste égerfából készül, a nyak anyaga juharfa, a fogólapnál lehet választani a juharfa és a pau ferro között. A Player Telecasterek kétféle pickup kiosztással készülnek: SS és HH. Az SS modellek két Player Series Alnico 5 Tele Single-Coil hangszedőt kaptak. A kezelőszervek a Telecasternél megszokott háromállású pickup-váltó, hangerő és hangszín potméter. A színválaszték meglehetősen bőséges, a gitár három színű Sunburst, fekete, Butterscotch Blonde, Sonic Red, és az új Tidepool és Polar White színekben elérhető. Az SS pickup kiosztású Player Telecasterek balkezes változatban is, felár nélkül kaphatók.

 

 

 

 

 

tele HH tidepool_700x.jpg

 

Player Telecaster HH Tidepool

 

 

 Fender Player Telecaster HH

 

 A Player Telecaster sorozatának két Player Series Alnico 2 Humbucking hangszedővel ellátott változata is ízig-vérig Fender, a két humbucker hangszedő vastag, kövér, mégis jól artikulált, könnyen felismerhető Fender hangzást biztosít. A kezelőszervek annyiban térnek el az SS kiosztású modellektől, hogy a hangszín potméteren egy húzó-nyomó kapcsoló tekercs leválasztásra szolgál. A Player Telecaster HH modellek háromféle színben készülnek: Tidepool, juharfa fogólappal, és háromszínű Sunburst, valamint Sonic Red, pau ferro fogólappal.

 

 

 

 

 

 

 

jaguar 3 color sunburst 700x.jpg

Player Jaguar 3 Color Sunburst

 


Fender Player Jaguar


A Jaguar – testvérmodelljével a Jazzmasterrel együtt – mindig a kísérletező kedvű gitárosok kedvenc hangszere volt, kivételes játékélményt nyújt, szinte csábít az új akkordok és új hangzások felfedezésére. Ezért feltehetően sokaknak örömet okoz, hogy a Fender „derékban eltolt” testű, rövidebb, 24 inches menzúrájú legendás gitárja is bekerült a Player sorozatba. A korábbi Standard sorozatban nem szerepelt ez a modell, és a HS pickup kiosztás is újdonság. Ez volt az első Fender gitár, amely 22 érintővel készült, természetesen a Player Jaguar is 22 médium érintőt kapott.

 

A Player sorozatú Jaguar gitáron a húrlábnál Player Series Alnico 3 Jaguar Humbucking, a nyaknál pedig egy új Player Series Alnico 2 Jaguar Single-Coil továbbítja a hangot. A két hangszedőhöz egy háromállású pickup-váltó, egy hangerő, és egy hangszín gomb tartozik. A több hangszín variáció, és az autentikus Fender single-coil hangzás érdekében a gitáron egy csúszókapcsolót találunk, mellyel a húrláb humbucker egyik tekercse leválasztható.

 

 

 

 

jaguar sonic red_700x.jpg

Player Jaguar Sonic Red

 

 

A Jaguar modellek testének anyaga is égerfa, a „Modern C” profilú juharfa nyakra pau ferro fogólap került, melynek rádiusza 9,5 inch. A gitárt az egyik létező leglágyabb tremoló mechanikával, a Fender Vintage Style lebegő tremolós rendszerével gyártják, a tremolókar bepattintható. A Player Jaguar modellek négyféle színben készülnek: háromszínű Sunburst, fekete, Sonic Red, de elérhető az új Tidepool színváltozatban is.

 

 

 

 

 

 

jazzm_sage green metallic_700.jpg

 

Player Jazzmaster Sage Green Metallic

 

 

 

Fender Player Jazzmaster

 

A Jazzmaster először 1958-ban jelent meg a Fender kínálatában, eredetileg jazz- és blues gitárosoknak szánták, de elég hamar instrumentális gitárzenekarok és kísérletező kedvű bandák kultikus hangszerévé vált. Ez a gitár sem szerepelt a Standard sorozatban, és a két humbuckeres pickup változat sem jellemző erre a gitárra. A Jaguarhoz hasonlóan ez is úgynevezett offset fazonú gitár, de ennek a modellnek már átlagos hosszúságú, vagyis 25,5 inches a menzúrája.

 

A felhasznált anyagok megegyeznek a Player Jaguar modellnél leírtakkal. Amiben még eltér a Jaguartól az a HH konfiguráció: mind a húrlábnál, mind a nyaknál egy-egy Player Series Alnico 2 Humbucking pickupot találunk. Háromállású pickup-váltóval, egy hangszín és egy hangerő potméterrel kezelhetjük az elektronikát. A több hangszín variáció, és az autentikus Fender single-coil hangzás érdekében ezen a gitáron is leválaszthatjuk a húrláb pickup egyik tekercsét, ennek húzó-nyomó kapcsolóját a hangszíngombon helyezték el.

 

 

 

jazzm_polar white_700.jpg

 

Player Jazzmaster Polar White

 

 

A Player Jazzmasternek is fontos kelléke a Fender Vintage Style lebegő tremolós húrtartó és a hozzátartozó húrláb. A gitár csak pau ferro fogólappal készül, négyféle színben: háromszínű Sunburst, valamint az új Polar White, Sage Green Metallic és Buttercream színekben.

 

A Fender hivatalos anyagában nem esik szó arról, hogy melyik üzemükben készülnek az új sorozat modelljei, de az árakból következtetve feltehetőleg Mexikóban gyártják őket. Ami tulajdonképpen nem sokat számít (inkább a minőség-ellenőrzés fontos), az ott készült hangszerek között nagyon jó sorozatokat és modelleket lehet találni, példaképpen hadd említsük az általunk is tesztelt Fender Classic Player Baja Telecastert.

 

Hazai árak: Mezzoforte Hangszeráruház

 

A Fender Player sorozatú basszusgitárokat következő írásunkban vesszük szemügyre.