zenesz_logo.pngfejlec_graf_zenesz.svg

A Godin LGX-SA gitárt bármilyen zenében érdemes kipróbálni, ahol a minőségi elektromos- és a piezo gitárhang fontos. Sőt, továbbmennék, nem csupán kipróbálni, hanem használni is érdemes.

 

LGX-SA_1.jpg

 

A nemes vonalvezetésű gitár teste mahagóniból készült, erre egy vékony tigriscsíkos jávor fedlap került, javítva ezzel a magas tartományt. Ebben a gitárban nem találunk akusztikus üregeket. A mahagóniból készült nyakat csavarokkal rögzítették, a nyakon ébenfa fogólap van. A test szegélye habos jávorcsík berakással készült, igazi exkluzív kontúrt kölcsönözve a gitárnak. A húrhosszúsága 650 mm, ezzel garantál is egy határozott perkusszív megszólalást és jó hangkitartást. Külön kiemelném a húrok befűzésének megoldását: a testen húronként kivágott külön csatornákon futnak át. A húrláb fix, a hangszedővel együtt a testbe süllyesztve helyezkedik el az egyébként nagyon szépen kidolgozott gitáron.

A gitár egy igazi háromhangú hangszer. Van rajta két Seymour Duncan Custom humbucker hangszedő. Már ez is elegendő lenne, hogy elégedett legyek, de ezenkívül van benne egy húronként elhelyezett piezo hexa-pickup is, külön elektronikával. A gitár ezzel a hangszedővel képes az elektroakusztikus gitárok jellegzetes piezós hangján is megszólalni. Ez a hang más, mint az elektromagnetikus pickup hangja, de távolról sem nevezném akusztikusnak. Mindenesetre jó kontrasztot ad a hagyományos tiszta elektromos gitárhanghoz olyan zenékben, ahol nincs mód igazi akusztikus gitárt használni.

 

LGX-SA_3.jpg

 

A hangszer azonban itt nem áll meg és ez a zsenialitása is egyben: a hexa pickupokat külön is kivezeti egy sokpólusú kimenetre, ami közvetlenül csatlakoztatható bizonyos gitárszintetizátorokhoz, mint pl. a Roland GR sorozathoz, amelyekben a gitár-MIDI konverter helyet kapott. Mindezekkel együtt az LGX egy új szabványt teremtett a hibrid gitárok kategóriájában. Nem kötött semmilyen kompromisszumot a gitár jellegében, ugyanolyan jó elektromos gitár maradt, mintha eredendően csupán arra szánták volna, ezek a plusz megoldások csak növelték a hangszer használati értékét.

A kezelőszervek spártai egyszerűségről tanúskodnak mindazok ellenére, hogy a gitár kétféle jelforrást kezel. A test felső részében található a Godin jellegzetes EQ-jának 4 csúszó potmétere. Itt el is időznék egy keveset. Az alsó három csúszó a mély-, közép-, magas szabályzó, a legfelső azonban egy mix potméter. Teljesen balra eltolva a piezo hangja hallható, középen a magnetikus és a piezo együtt szólal meg, teljesen jobb állásban pedig csak a magnetikus pickupok hangja hallható.

A gitáron a megszokott helyen van a hangerőszabályzó. Ezzel csak a magnetikus pickupok hangerejét változtatjuk. Mint említettem két Seymour Duncan Custom humbucker képezi a magnetikus hangszedő szekciót az LGX-ben. Ehhez egy 5 állású pickupváltó társul. Az 1. a 3. és az 5. pozíció a két humbucker jelét kapcsolja külön vagy kombinált állásokba, a 2. és a 4. pozíció pedig a pickupok felezett magjait kapcsolja össze. Ebben a két pozícióban a zajkioltó hatás nem érvényesül.

Található még rajta egy magasvágó hangszínszabályzó is. A harmadik potméter a hexa kimenetet szabályozza. A hexa kimenet húronként elosztva küld jelet a MIDI konverternek vagy a gitárszintinek egy speciális 13 pólusú kábelen keresztül. Két kis mikrokapcsoló látható még a gitáron, mint általában a synth gitárokon: az egyik a presetek közötti navigálást végzi, a másik pedig mix funkciót tölt be a magnetikus/piezzo szekcióval.

 

LGX-SA_2.jpg

 

Szólni kell  a kimeneteiről is. A magnetikus pickupoknak önálló jack kimenete van. A piezo kimenet a másik jack aljzaton jelenik meg, azonban erre a magnetikus hangszedők jele is rá van vezetve, ezért ez a kombinált kimenet szerepét tölti be. A szinti vezérlése pedig az említett 13 pólusú aljzaton keresztül érhető el.

A gitár elektromos hangja első osztályú, kiegyensúlyozott, amolyan jól fésült kulturált gitárhang, ami kiváló rock hangzásán túl nagyon könnyed tud egy jó modern jazz gitárként is szólni. Az elektroakusztikus hangja a jó minőségű RMC piezónak köszönhetően ugyancsak átlagon felüli. Az LGX hangkitartása is felülmúlja a megszokottat, de ebben az árkategóriában ez a minimum, amit elvárhatunk tőle. Az egyetlen megjegyzésem az lenne, hogy a testet két félből ragasztották össze, a test alsó mahagóni részére utalok itt elsősorban, mert a jávor fedlapot esztétikai okokból tükrére fordítva teszik fel. A nyak egy darabból van a húrok játszó hosszságában, ugyanezt elvártam volna a testtől is ebben az árkategóriában.

A gitár igen kényelmes, minden szempontból nagyon hamar meg lehet szeretni. Ezek a minőségi jellemzők az árban is kifejezésre jutnak, melyhez egy gyönyörű keménytokot is kapunk.