zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Gitár
A modern zene és a zenészek egyre magasabb követelményeket támasztanak gyártókkal szemben. Manapság sokszor már nem elég, hogy valaki tökéletes hangszereket kínál, ha ezt csak egyféleképpen teszi, vagy ha nem tesz hozzá olyan extra szolgáltatást, amitől a hangszer a hibátlanon túl még különleges is.

DC 127T_1.jpg

 

 

A tesztünkben szereplő hangszer a választható 29 különböző modell egyike. Leginkább a Strato rajongók táborában lehet népszerű annak ellenére, hogy nem mindenben hasonlít rá. Az első mindjárt a kivitelezés színvonala, mivel egy rendkívül igényesen készített hangszerről van szó. Ez nem csak az én véleményem, hiszen a Guitar Player magazinban tesztelt 19 gitár, többek között Fender, Gibson, Jackson, Ibanez és Peavey előtt a Carvin lett a nyertes, a lehetséges 40 pontból 38-at megszerezve.

 

carvib 127T kézben 600x400.jpg

 

Hogy lehetséges ez? Carvinék csak olyan faanyagot használnak, amit sok éven keresztül speciális szárítókamrában kezeltek, így a fa mentes minden belső feszültségtől, ezért például a nyak nem fog elvetemedni néhány év használat után sem.

A mi gitárunk testen átmenő nyaka egy darab juharból készült. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a húrok rezgése zavartalanul terjedhessen végig az egész hangszeren. További tényező hogy a két irányban állítható merevítőpálcán kívül a nyak grafit merevítést is kapott, ami jelentősen megnöveli a nyak terhelhetőségét, valamint a hangok lecsengésének hosszát. A menzúra hossza a Stratoénál rövidebb, 635 mm-es, a PRS gitárokéval megegyező, a fogólap gyönyörű madárszemes juhar, ebben 24 jumbo bund kapott helyet.

A Rapid Play neve viselő nyakprofil valóban nagyon kényelmes minden fekvésben. A test anyag éger, amit egy csodaszép habos juhar tetővel láttak el. A Sperzel záras hangolókulcsok és a Wilkinson tremoló egyaránt első osztályú minőséget képviselnek, a húrnyereg pedig grafit és teflon tartalmú kompozit anyagból van, ezzel biztosítva, hogy ne hangolódjon el a gitár a tremoló használatakor.

 

DC 127T_2.jpg

 

A hangszer két Carvin C22-es pickupot kapott, ezekben Alnico V. mágnes található. A húrlábnál lévőben, egy szokásos Gibson humbuckernél nagyjából másfélszer nagyobb menetszámú tekercs található, ennek köszönhetően sokkal nagyobb a jelszintje és jóval teltebb a hangja. Másik különlegességük, hogy tekercsenként hat helyett tizenegy másneses pólust találunk, ezzel biztosítva, hogy ha nyújtunk egy hangot, nem halkul el, mivel nem toljuk ki a húrt a pólus mágneses teréből.

A nyak anyagaként választható még dió, mahagóni vagy koa. Ez utóbbi egyedül a Hawaii szigeteken nő, és mivel nagyon ritka, az ára csillagászati mértékű. A különböző fafajták kombinálhatók, mivel 5 részes laminált nyakkal is rendelhetünk ebből a hangszerből. A fogólap anyaga lehet ében vagy rózsafa. A fogólap rádiuszát is megválogathatjuk, ez 10, 12 vagy 14 inch lehet.

 

Carvin-DC127_LÁB.bak 600x400.jpg

 

Ötféle bund méret között válogathatunk, ebből kettő rozsdamentes acélból készül, amivel ugyan a gyártónak nehezebb a dolga, viszont elnyűhetetlen és még a hangja is fényesebb. A fej formáját is mi dönthetjük el: egy oldalon szeretnénk-e hat hangolókulcsot vagy három-három elosztásban. A test anyaga nemcsak éger lehet, hanem dió, kőris, mahagóni agy koa, amihez AAAA osztályú juhar, dió vagy koa tetőborítás választható. Mindezt kb. ötvenféle színben, természetesen balkezeseknek is.

A Wilkinson helyett kérhetünk Floyd Rose tremolót, vagy Tune-o-matic fix húrlábat, amely még további opcióként grafit betétekkel egyaránt rendelhető, hogy kevesebb húrt szakítsunk. Magától értetődő, hogy feketében és arany színben is. Az elektronika terén sem kell félnünk a megszorításoktól: a húrlábhoz öt, a nyakhoz négyféle pickup közül választhatunk, további lehetőség még az aktív elektronika és a húrlábba épített Fishman piezo hangszedő, ha netán valakinek akusztikus hangszínen támad kedve tremolózni.

A hangszer védelme érdekében kétféle keménytok közül választhatunk, de van itt még valami, amivel eddig csak autókban találkoztam. A gitárba beépítettek egy Snagg nevű speciális mikrochipet, ami rádiójelet sugároz, ez tartalmazza a gitár gyári számát, így a tulajdonos miután regisztrált a vásárlást, nagyon könnyen azonosítható. Ez a chip a hangszer belsejében foglal helyet, és nem lehet eltávolítani belőle. Ez igencsak megnyugtató, hiszen kevés fájdalmasabb dolog van egy hangszer elvesztésénél.

Ez mind szép, de hogy szól a gitár? Akusztikusan is csodálatos, hosszan zengő, nagyon fényes, meleg, kerek hangja van. A juhar fogólap miatt a középtartomány levegős és sima. Csaknem olyan hangos, mint egy akusztikus gitár. Mi van még ezen kívül? A gitárnak fantasztikus vanília illata van!    ( - )