zenesz_logo.png



A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA

 4 700x

 

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége: Bizják Gábor, aki egy kör alakban futó, keskeny fúvókával kezdődő és széles tölcsér alakban végződő, tizenkét méter hosszú rézcsövet magába foglaló, szelepekkel és billentyűvel gazdagított rézfúvós hangszert mutat be nekünk.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E08 - VADÁSZKÜRT

A hangszer ősét a vadászatokon és a csatamezőn használták. Majd a XIX. század első harmadába kezdtek el vele komolyabban foglalkozni a hangszerkészítők. A kürt a felhang rendszeren alapszik, ez azt jelenti, hogy van egy alaphangod és a matematikai rezgésszámok alapján egy bizonyos csőhossz kiad egy olyan hangsort, ahol nem szomszédos hangok vannak. Hanem először az alaphang, utána megjelenik az oktáv, aztán belép a kvint, belépnek a tercek és ha elég magasságba eljutottál vele akkor megjelennek az egymás melletti hangok. Régebben a hangszer alaphangolását, különböző hosszúságú csövek cseréjével oldották meg, illetve szájjal vagy lapátolással módosították. A hangszerészek jóvoltából ma már ezt billentyűk segítségével megoldható – mutatta be hangszerét Bizják Gábor.

 

5 550x


Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.