zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Erősítők
5Wattos változatát próbáltuk ki a Blackstar HT1R típusú MIPA díjas erősítőnek, ami olyan riválisokat előzött meg a szakmai teszteken, mint a Fender Mustang Series és a Vox AC30 HW2X. Az 1 Watt piaci sikere talán nem Magyarországon lesz a legjobb, az 5 Watt már igencsak színpadgyanús…

5Wattal már kis klubokban játszunk, miközben próbákon és stúdióban is remekelünk. Az 1 wattos változattól eltérően itt már szolgáltatásban többet kapunk. Két külön csatorna, Clean és Overdrive. A Clean csatornához tone potméterrel játszadozhatunk, a hangerő mellett az overdrive csatorna átváltásakor, amit a kezelőlapon található gombbal válthatunk a gain és a hangerő együttes állításával juthatunk el a bluesból a metalig. Na jó, nem a black metalig, inkább a marshalltól már megszokott erőig. Merthogy, nem győzöm minden cikkünkben leírni, a Blackstar tervzői a Marshalltól igazoltak át, illetőleg hoztak létre önálló céget. Néhány éves történetük alatt azt a koncepciót véltük felfedezni, hogy nem kötnek kompromisszumot, nem érződik erősítőiken és effektjeiken sem, hogy megpróbálnák a kezdeti minőséget, ha csak finoman is, de „zülleszteni”, hogy versenyképesebb árakat tudjanak kidolgozni.

 

Blackstar_HT-1R.jpg

 

Tehát nincs mellébeszélés, a Blackstar erősítőkön a legutolsó csavar, sarokvédő, fogantyú és potméter minősége is kiváló. Ez természetesen bizalmat kölcsönöz arra vonatkozólag is, hogy ez a hozzáállás igaz az erősítő belsejére is. Mert a hang ugyan árulkodik a belső értékekről, de a tartóságról nem. De térjünk vissza a kezelőszervekhez: Hangszínszabályzók, mély, közép, magas és az elengedhetetlen ISF poti, amivel Amerika és Anglia között utazhatunk a hangzások tengerén… (de szép is, elnézést, ezt nem hagyhattam ki…) Standby kapcsoló, mint a nagyokon, nagyon fontos plusz szolgáltatás, ami az 1 Wattos változaton nem szerepel. Egy ECC83 és egy 12BH7 cső bujkál az erősítőben és a zengető, ami ugyan digitális, de nagyon szép hangja van, először a tankot kerestem, de nincs és bizony a digitális zengetők nem is szoktak szépen szólni, ez azonban emlékeztet a Bogner Alchemist-ben hallható digital reverbhez..

 

Blackstar_HT-1r_controls.jpg

 

Speaker emulated kimenet található a készüléken, akár 4 x 12-es ládát is rá lehet akasztani, ha valaki koncerten szeretné használni. És miért ne szeretné valaki akár nagy bulin használni?! Ezért kipróbáltuk egy Marshall 4 x 12-es Greenback ládával. Hihetetlen sound. Nem számít, hogy 5 watt, ne riasszon el senkit, régi mondókánk, hogy a felület számít igazán. Arról nem is beszélve, hogy kis bulikon pedig nincs is szükség a ládára. Jó mikrofon kell elé és akármekkora színpadon megállja a helyét. Pozitívum, hogy lábkapcsoló tartozik az erősítőhöz. Összegezve tehát, ez az erősítő, mivel 12 collos hangszóróval szerelt már, nem hiányoznak belőle már önmagában sem az öblös mély hangok, a hangszóró pedig Blackstar típusú, jól sikerült darab, nyilván az erősítőhöz készült. Koncerten és stúdióban is használatos, rock, blues műfajban érzi otthon magát. És nagyon hangos! Innen üzenem minden amatőrnek, hogy 5 watt a csöves erősítőből nagyon hangos!!! Tessenek fülelni!

 

Blackstar-HT-1-R-Combo_1.jpg

 

Az erősítőt a Sound Service bocsájtotta rendelkezésünkre. Köszönjük!


GT