zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Erősítők
Korábban olvasóinknak azt javasoltam, amikor első gitárvásárlás előtt álltak, hogy vásároljanak elektromos gitárt és gyakorló erősítő helyett egy olcsó multieffektet, mert abban a mai gitárhangzások tömkelege benne van ráadásul fejhallgatót is köthetünk rá, így nem zavaró a gyakorlás másoknak.

Mára a helyzet megváltozott, mert az erősítőben benne van az effekt is. Kettő az egyben. Itt van például a Vox Mini 3.A kétcsatornás gyakorló erősítők, főként a 10 Watt körüliek olcsók, de gyengén szólnak, a torzított csatornája pedig nem okoz katarzis élményt. A modellezős erősítőkkel más a helyzet, kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy megismertessék a kezdőket a gitárhangzásokkal és legyünk őszinték, akik az első pillanattól kezdve effektekkel gyakorolnak, azoknak a későbbiekben könnyen fog menni mondjuk a visszhangos, torzítós játék is. Merthogy kicsit másképpen kell megfogni a hangokat.

 

VOX_Mini3_black.jpg

 

A Vox tehát végiggondolta, mire lehet a leginkább szüksége egy kezdő gitárosnak és azt mindet belesűrítette a Mini3-ba. Erősítőmodellezés és effektek. Hangológép és mindezt 12V-ról. A Mini 3 erősítőt úgy teszteltem, hogy odaadtam egy kezdő gitárosnak, aki intenzíven érdeklődik, mit vásároljon, mi a legpraktikusabb, majd mindenféle kommentár nélkül vártam húsz percet. Ha képes kihozni belőle azt a gitárhangot, amit szeretne, akkor a könnyű kezelhetőség beigazolódik. Sikerült. Persze voltak kérdései, mi az az Amp potméternél, hogy Tweed 4 x 10, de a hangzás kikeverése nem okozott problémát.

 

Nézzük a kezelőfelületet: Az Amp potméter segítségével 11 nagyon népszerű hangzás áll a rendelkezésünkre, AC 15, AC 30 és persze a 70-es, 80-as 90-es évek legjellemzőbb angol gitárhangzásai. Plusz a metál hangszínek közül is a kaliforniai és az „angolos” high gain is jelen van. Gain potméter, hangszínszabályzó és master hangerő. Az erősítő legfontosabb szerve viszont az Effects potméter irányítása alatt található: Off álláson értelemszerűen kikapcsolt állapotban van, majd a kompresszor, kórus, Flanger és Tremolo effektek közül válogathatunk. Külön potméterrel állíthatjuk a visszhang és zengető mértékét, itt az analóg, meleg hangzású viszzhang, a Tape Echo, a Spring és a Room térhatások között válogathatunk. Ehhez a potméterhez kapcsolódóan pedig létezik egy visszhang/zengető Send potméterünk.

 

1600-Mini3BK_Top.jpg

 

Köthetünk az erősítőre fejhallgatót, mikrofont és van egy AUX bemenetünk is a gitár input mellett, így gyakorlatilag kiaknáztuk az összes lehetőséget. A hangológépet egy gomb nyomvatartásával kapcsolhatjuk be, egyszerű, három ledes kijelzős, de tökéletesen elég ennyi. Nagyon praktikus az erősítőben, hogy a hátoldalán egy kis fül felhúzásával feltárjuk az erősítő belsejét, ahol a ceruzaelemeket helyezhetjük el, ami papíron 10 órát bír. És megpillanthatjuk az 5”-os, 4 ohms-os hangszórót is, ami a Vox saját fejlesztése. Akkor beszélünk a hangról, mert mindez a sok szolgáltatás mit sem ér, ha az erősítő alaphangja nem elég jó, hiszen jó effektezett hangot, csak jó alaphangból tudunk létrehozni.

 

Az 5”-os hangszórótól nagyon sok mélyet ne várjunk, de meglepő módon nem ciripel az erősítő, harap, és amikor a hangerőt felcsavarjuk, megnő az erősítő. A hang karaktere és a modellezős erősítők hangja is tökéletesen felismerhető, élvezhető, semmi felesleges nem került a mini beatfelszerelésbe. Az oldalán két akasztó, hozzá a szíj, amivel vállra akaszthatjuk és mehetünk a Balaton partra utcazenélni is. Tehát, kedves elsőerősítővásárlók, a javaslat az, hogy modellezős gitárerősítőt vásároljatok, ha pedig idővel kinövitek, jó lesz gyakorláshoz! A Vox Mini 3. a Hangszerdiszkont jóvoltából jutott el hozzánk, náluk az ára: 28 000 Ft.


Ne