zenesz_logo.png



A Reverb.com, a legnagyobb új és használt hangszerek, erősítők, effektek adásvételével foglalkozó online piactér és áruház 2021 év végén is közzétette, melyek voltak az év legkelendőbb gitárerősítői.

A Reverb.com több listát is közzétett a 2021-ben leginkább keresett, eladott gitárokról, effektpedálokról, erősítőkről. Ezek a sorrendek persze nem a minőséget, hanem az eladásokat mutatják, vagyis azt, hogy mely modellek fogytak a legjobban. Mi most az erősítők között tallózunk, helyenként kiegészítve saját véleményünkkel, tapasztalatainkkal.

Az Reverb.com adatai szerint ez az év a gitárerősítők terén a modellező erősítők éve volt, a csöves erősítők jóval kisebb népszerűségnek örvendenek a „digitális innováció” világában. Ennek okát a pandémia mellett a modellező erősítők egyre jobb minőségének tulajdonítják. Nem akarjuk a csöves / nem csöves hitvitát felizzítani, de azért azt lássuk be, hogy ezt a két különböző világot nehéz összehasonlítani. Akinek csöves cucc kell, az előbb-utóbb úgy is megveszi, akár egy kisebb teljesítményű modellt, akinek pedig erősítők terén a digitális világ és a sokoldalúság fontos, az nem fog kétszer-háromszor annyit kiadni egy csöves erősítőért, ami ráadásul jó eséllyel nehezebb, kényesebb. (Természetesen ezt a kisebb méretű, lehetőleg megfizethető árú kombókra értjük.)

Nagyjából az elmúlt szűk két évben az elektromos gitárok iránti kereslet rendkívüli mértékben megnőtt. Csak a Fender 16 millió olyan gitárvásárlót jelzett, akik életük első hangszerét vették meg. Feltehetőleg ez is a járvány következménye. És ha már megvették, kell hozzá valami, amin meg lehet szólaltatni. Nyilvánvaló, hogy ez a trend rendesen bekavar az erősítő eladásokba és így születhetnek ilyen meglepő listák...

Fender Mustang Micro 400x

  1. Fender Mustang Micro gitár fejhallgató erősítő

A Fender Mustang Micro fejhallgató erősítő ugyanazt az erősítő és effekt modellező technológiát alkalmazza, amit a Mustang GTX sorozatból már megismerhettünk, olyan méretre kicsinyítve, mint egy személyes mobil eszköz. A gitárbemenet a szokásos 6,3 mm jack, 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet és USB kimenetet is kapunk, amivel jelet küldhetünk számítógépünk DAW szoftvere felé, tölthetjük a fejhallgató erősítőt és firmware frissítéseket is rátölthetünk.

További részletek: http://www.zeneszmagazin.hu/technika/erositok-hangfalak/3969-ket-68-custom-es-egy-fejhallgato-erosito-a-fendertol-4674

Hazai ár: 42 900 forint.

618843622.boss katana 50 mkii 600x

  1. Boss Katana MkII 50W – 1x12"

A Boss Katana sorozat 2016-ban debütált, és rendkívül hamar népszerűvé vált autentikus csöves hangzásának, nagyszerű beépített effektjeinek és a hangzások könnyű testreszabhatóságának köszönhetően. 2019-ben a gyártó kihozta Katana MkII sorozatát, melyben egy 50 W-os, egy 100 W-os és egy 100 W-os 2x12-es kombó, valamint egy 100 W-os fej mutatkozott be.

A Katana MkII 50W digitális modellező erősítő, amely ötféle erősítő hangzást nyújt: Acoustic, Clean, Crunch, Lead, Brown, de emellett a Variations gomb segítségével újabb erősítő hangzásokhoz juthatunk. 5 effekt fajtát használhatunk egyidejűleg és a független Booster, Mod, FX, Delay és Reverb effektek is további három variációval rendelkeznek, így összesen 15 féle gyárilag beállított, azonnal használható effekt áll rendelkezésünkre.

További részletek: http://www.zeneszmagazin.hu/technika/erositok-hangfalak/3323-boss-katana-mkii-erosito-sorozat-4021

Hazai ár: 99 900 forint

PositiveGrid Spark 600x

  1. Positive Grid Spark 40 40-Watt 2x4"

Erről a 40 wattos gyakorló erősítőről nem szeretnénk túl sokat írni, mert valójában nem tudjuk, hogy Magyarországról rendelhető-e ez a kínai gyártmányú cucc. Tovább azt sem tudjuk, hogy a szállítási problémák, amelyekről az interneten 2020 folyamán folyamatosan olvashattunk, megoldódtak-e. Olyan gondokra gondolunk, hogy a teljes vételárat előre kell kifizetni és utána hosszú-hosszú hónapokat, akár több, mint egy fél évet kell várni. Most elégedjünk meg annyival, hogy a Reverb.com listáján a 3. helyen áll ez a gyakorló erősítő, és ha valakinek akár negatív, akár pozitív tapasztalata van a Positive Grid Spark 40-nel, kérjük írja meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.


microdark 570x

  1. Orange Micro Dark Head

Az Orange 2015-ben mutatta be a Micro Dark fejet, ezt az apró csöves-tranzisztoros hibrid erősítőt, amely kiválóan illeszkedik az elődök alkotta sorba. A fekete ruhába öltöztetett Micro Darkon ugyanazt a jól sikerült Shape hangszínszabályzót találjuk, mint elődjein, és a megtévesztően egyszerű kivitel jól leplezi az erősítő sokoldalúságát. Az új 12AX7 meghajtású high-gain előerősítőnek köszönhetően „dirty” hangzások éppúgy kihozhatók az apró fejből, mint tiszta, meleg, klasszikus hangszínek. Ezt a csöves előfokot párosították össze a 20 W kimenő teljesítményt leadó tranzisztoros végerősítővel, ami meglepően nagyot szól, és bármilyen 8-16 ohmos ládával használható. Kiemelendő még a pufferelt effekt loop és fejhallgató CabSim áramköre, ami egy mikrofonozott Orange 4 x 12-es láda hangját emulálja. Ezt a kimenetet stúdióban is  használhatjuk, ha autentikus Orange hangzást szeretnénk elérni.

További részletek: http://www.zeneszmagazin.hu/technika/1247-az-orange-bemutatta-a-micro-dark-hibrid-erositofejet-1877

Hazai ár: 62 900 forint.

orange micro terror mt 550x

  1. Orange Micro Terror Head

Az előző Orange fejhez hasonló „uzsonnásdoboz” kivitelű apróság is hibrid jószág, melynek D osztályú végerősítője 20 wattot teljesít. A méretei megegyeznek a Micro Dark fejével, de az egy darab ECC83/12AX7 csővel hajtott előfok kissé más hangolású, mint a Micro Dark fejé. Ezt a modellt nem látták el effekt looppal, viszont gyakorláshoz kapunk AUX bemenetet a fejhallgató kimenet mellé.

További részletek: https://orangeamps.com/products/guitar-amp-heads/terror-series/micro-terror/

Hazai ár 55 900 forint


Yamaha THR10II 650x

  1. Yamaha THR10II 20-Watt

2019 novemberében a Yamaha THRII típus jelöléssel bemutatta második generációs THR desktop erősítőit, a sorozat legkisebb modellje a 2 x 10 W-os THR10II.

Alapból kapunk 8 gyári erősítő modellt – CLEAN, CRUNCH, LEAD, HI GAIN, SPECIAL, BASS, ACO, FLAT – melyek sora az ingyenes THR Remote alkalmazással további modellekkel bővíthető. Szintén ezzel az alkalmazással az első öt modell háromféle módban – MODERN, BOUTIQUE és CLASSIC – használható, tovább növelve a hangzások tárházát. A rendelkezésre álló 8 effektet két gombbal kezelhetjük és öt memóriahelyre tárolhatjuk el a saját magunk által készített hangzásokat. Hangológép, Tap Tempo gomb, Extended Stereo mód teszi teljessé a kis asztali erősítő tudását. A THR10II Bluetooth képességének köszönhetően okostelefonról, tabletről kábel nélkül küldhetünk alapot, kísérősávot vagy hallgatni való zenét az erősítőre.

A 2 x 10 W hangerő gyakorláshoz nagyjából elég, de a 2 x 3,1 inches hangszóróktól komoly mélyeket nem várhatunk. A THR10II erénye, hogy viszonylag kis hangerő mellett is remek overdrive és hi-gain hangzásokat produkál, a jól kitalált és könnyen finomítható hangzások pedig inspirálóan hatnak gyakorláskor.

Tesztünket itt olvashatjátok: http://www.zeneszmagazin.hu/technika/erositok-hangfalak/3614-yamaha-thrii10-gyakorlo-erosito-teszt-4312

Hazai ár: 119 900 forint


thr30 ii wireless 30w 600x

  1. Yamaha THR30II-WL 30

Az előző THRII család nagyobb teljesítményű modellje, hálózatról üzemeltetve 2 x 15 W, míg elemmel 2 x 7,5 W teljesítményre képes, ami 2 x 9 cm-es szélessávú hangszórókon szólal meg. A Bluetooth képesség mellett ez a modell már egy Line 6 wireless vevőegységet is tartalmaz, így egy Line 6 Relay G10T adóval (nem tartozék) élvezhetjük a kábelnélküliség előnyeit. A Yamaha Extended Stereo technológiának és ez ehhez optimalizált erősítő doboznak köszönhetően hifi minőségű sztereó hangképet kapunk melyben a sztereó effektek jól érvényesülnek. Akinek vonal kimenetre is szüksége van, az válassza a THR30II Wireless modellt, mert ezt L/R 6,3 mm-es vonal kimenettel is ellátták.

További részletek: http://www.zeneszmagazin.hu/technika/erositok-hangfalak/3230-yamaha-thr-ii-a-sikeres-mini-erosito-uj-generacioja-3926

Hazai ár: 179 900 forint


VX AC15C1X 675x

  1. Vox AC15C1 Custom 2-Channel 15-Watt

A Vox AC15C1 erősítők több mint 50 évvel ezelőtt debütáltak, és azóta a legsikeresebb VOX modellek között tartják őket számon. Az AC15C1 15 W RMS teljesítményével ideális megoldás azok számára, akik a klasszikus brit sound-ot keresik legyen szó tiszta, fényes vagy túlhajtott, crunch-os hangról. Az EL84 végcsöveknek és a Celestion G12M Greenback hangszórónak köszönhetően ezzel a kombóval mindezt megkapják.

Az erősítő két bemenettel rendelkezik (Normal és Top Boost), a Normal csatorna, csak egy Volume potmétert kapott, míg a Top Boost-hoz a hangerő mellett mély és magas hangszínszabályzó is tartozik. A Master szekcióban egy Master hangerő és egy Tone Cut poti áll rendelkezésünkre, a beépített Tremolo effektet a Speed és Depth gombokkal, míg a rugós zengetőt a Reverb Level szabályzóval kezelhetjük.

További részletek: https://www.thomann.de/hu/vox_ac15_cc1.htm

Téjékoztató ár: 224 630 forint (Thomann).

 

 
Orange CRUSH35RT 700x

 

  1. Orange Crush 35RT 35W 1x10

A Crush 35RT a legnagyobb és legjobban felszerelt modell a Crush sorozatban. Az ikercsatornás – Clean és Dirty – high gain előerősítőt egy izmos, 35 W teljesítményű végfokkal kombinálták, ami egy 10 inches Voice of the World hangszórót dolgoztat meg. A két csatorna természetesen külön hangerő potival rendelkezik, 3 sávos EQ és Gain szabályzó áll még rendelkezésünkre. A felszereltséget a beépített Reverb, kromatikus hangoló, AUX bemenet, CabSim áramkörrel ellátott fejhallgató kimenet, pufferelt effekt loop teszi teljessé.

Az Orange Crush 35RT bár gyakorlásra is használható és 11 kg-os súlya mellett könnyen hordozható, de tudása és hangja messze meghaladja egy átlag gyakorló erősítőjét, és koncerten, stúdióban is bármikor megállja a helyét.

További részletek: https://www.hangszeraruhaz.hu/orange-crush35rt-gitarkombo/P32333
Hazai ár: 93 900 forint.


Fender deluxe reverb 750

  1. Fender Tone Master Deluxe Reverb Amp

Lehetséges, hogy a Fender Tone Master Deluxe Reverb digitális erősítő a kivétel, ami erősíti a szabályt. Számos Fender rajongó, aki a Fender Deluxe csöves hangzását kereste, elégedetten nyilatkozott erről a kombóról. Az erősítő 100 W-os digitális teljesítményével állítólag élethűen sikerült visszaadni egy 22 W-os eredeti Deluxe csöves erősítő viselkedését mind a headroom, mint a dinamika tartomány szempontjából. A sikerhez nagyban hozzájárul a Jensen® N-12K neodímium mágneses hangszórója, ami ugyanazt a fényes, csillogó hangzást szólaltatja meg, amit a csöves Deluxe-tól elvárunk. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy így az erősítő súlya csak a fele a teljesen csöves testvéréhez képest.

Az első panelen ugyanazokkal a kezelőgombokkal találkozunk, mint a csöves változatnál. A Normal csatorna Volume, Treble, Bass, míg a Vibrato csatorna a hangerő és a két hangszín poti mellett a beépített Reverb és a legendás Vibrato effekt kezelőgombjait kínálja. A hátsó panel is tartogat meglepetéseket, így ötállású teljesítmény szabályzót, IR-s hangfalszimulációval ellátott szimmetrikus XLR kimenetet, földhurok leválasztót, Mute kapcsolót, és USB portot is kapunk.

További részletek: https://www.thomann.de/hu/fender_tone_master_deluxe_reverb.htm

Tájékoztató ár 359 270 forint.

 

Mint láthatjuk, a bestseller listára egyetlen egy full csöves és két hibrid erősítő került fel. Ugyanakkor, ha Reverb.com 20-as listáját tovább böngésszük, akkor az első 10 legtöbbet eladott erősítő után a következő a sorrend:

  1. Fender '65 Reissue Deluxe Reverb – full csöves
  2. Fender Rumble 40 V3 40-Watt 1x10" Bass – tranzisztoros
  3. Boss WAZA-AIR Wireless gitár fejhallgató erősítő
  4. Fender Blues Junior III Tweed LTD – full csöves
  5. Marshall MRDSL20HR – full csöves fej

Összefoglalva, szerintünk ez a „látványos” modellező és desktop erősítő előretörés feltehetően csak átmeneti, és lassan visszaáll a korábbi trend, és azért az nem nagyon meglepő, hogy egy 42 900 forintos fejhallgató erősítőből többet lehet eladni, mint mondjuk egy többszázezer forintos csöves kombóból…