zenesz_logo.png



- BORBÉLY TAMÁS - Újabb nagy tudású pedálformátumú Taurus gitárerősítő, ami kompakt mérete miatt könnyedén integrálható pedalboardba is.

 


A lengyel Taurus cég az elsők között hozta ki pedálformátumú erősítőjét, így ezen a téren a cég komoly múltra tekint vissza. Ezen erősítők alkotják az SH, vagyis a „Stomp Head” családot, melynek legújabb tagja az SH 7 Apogee Plus. Mint azt a neve is jelzi, ő már a hetedig generációs tagja a szériának.

Ahogyan a cég korábbi erősítőinél, úgy a Taurus SH 7 Apogee Plus esetében is a jelképzés teljesen analóg, illetve ő is a Master Tube Design (MTD) technológiával készült. Ez egy hibrid technológiát jelent, mivel az erősítő működésében egyidejűleg szerepet játszik a valódi csöves technológia, és a tranzisztoros megoldás is. A rendszerben lévő 12AX7 cső érdekes módon az előfokra, és a végfokra is hatással van. Ezzel a Master Tube Design-nal a Taurus célja a csöves gitárerősítő hangzás minden pozitívumának kiaknázása a lehető legkompaktabb formában.

 

SH 7 k91uu2h6 1000x

 

Kezelőfelület

A Taurus Amp Stomp Head 7 Apogee Plus egy rendkívül praktikus, sokoldalú eszköz, mely teljes értékű erőstő(fej)ként is funkcionálhat. Kis mérete megtévesztő lehet, de ez nem csupán egy előfok, hanem egy meglehetősen erős végfokot is tartalmaz, mely képes akár több láda meghajtására is: 4, 8, és 16 ohmon is működik, így a legkülönbözőbb ládák, illetve láda kombinációk köthetők rá. A kimeneti teljesítmény négy variáció közül megválasztható: 12 W, 20 W, 40 W, 90 W-ra is állítható, így a legkülönbözőbb szituációkhoz „hangolható” a teljesítménye.

A Taurus Amp Stomp Head 7 Apogee Plus két egymástól teljesen független csatornával rendelkezik – Clean, és Drive –, melyek külön-külön EQ-zhatók (magas, közép, mély, presence szabályozókkal), illetve önálló hangerő potméterrel rendelkeznek. A tiszta csatornához azonban kapcsolódik egy Crunch potméter, mellyel egy enyhébb torzítást varázsolhatunk erre a csatornánkra. Ehhez a funkcióhoz természetesen egy dedikált Crunch lábkapcsoló is tartozik. Így nyugodtan nevezhetnénk ezt egy háromcsatornás eszköznek, de ebben a felfogásban a Clean és Crunch csatornák osztoznak egy EQ-n és a hangerőn, csak a harmadik, legtöbb gain-nel rendelkező Drive csatorna független tőlük. Fontos megemlíteni, hogy mindkét független csatorna EQ-ja esetében a közép szabályozásához tartozik egy Range választógomb, mely segítségével kétféle közép tartományon is dolgozhat a Middle potméter.

SH7 IR1 kj47opfd plus rear angle 1100x

 

Mindkét csatornára alkalmazható, a régebbi stílusú csöves erősítőkből jól ismert rugós zengető. Ennek ki- és bekapcsolásához egy külön lábkapcsoló tartozik, mértékét pedig a Reverb potméterrel állíthatjuk.

További nagyon hasznos funkció még a Boost kapcsoló. Ezt szintén bármely csatorna esetében használhatjuk, egy lábkapcsolóval, és egy potméterrel rendelkezik, azonban kettős funkcióval bír. Egyszerre ereszt rá a rendszerre egy gain-boost-ot (a jelút elején), illetve egy level-boost-ot (a jelút vége felé), melynek köszönhetően szignifikánsabb hangerő növekedést is elérhetünk még nagyobb torzítás esetén is. Helyet kapott még egy Servo elnevezésű potméter, illetve kapcsoló is, melyről a gyártó titokzatosan annyit árul el csak, hogy ennek a „varázslatnak” az alkalmazásával még jobban életre kel, még dinamikusabb, és gazdagabb lesz a hangszerünk hangja. Nagyon praktikus módon Noise Gate (zajzár) és egy Mute kapcsoló is megtalálható a szolgáltatások palettáján, illetve helyileg a fenti kezelőfelületen.

 

SH 7IR back kj4abn16 plus rear 1100x

 

Egyéb szolgáltatások

Az erősítő egy soros effekthurokkal is rendelkezik, mellyel könnyen integrálhatók az előfok mögé (torzítás után) való effektpedálok. A kétállású Cabinet Resonance kapcsolóval az összhangkép az adott gitárládához hangolható.

Nagyon fontos funkció még a vonalkimenet, mely az AMT céggel kooperálva IR (Impulse Response) technológiával rendelkező virtuális ládamodelleket kapott. Egy potméterrel –Cabinets – választhatunk 16 feltöltött ládamodellből, melyek USB-n keresztül frissíthetők, cserélhetők. Ehhez a vonalkimenethez kapcsolódik még egy Mic Position potméter, mellyel a kimeneti hangképet hangszínezhetjük.

Összefoglalás

A Taurus Amp Stomp Head 7 Apogee Plus egy rengeteg szolgáltatással bíró, többfunkciós eszköz. Használható klasszikus erősítőként gitárláda meghajtására, vagy csak előfokként, illetve a kiváló IR hangfal modelljei által akár stúdióban, közvetlen felvétel is készíthető vele, bármilyen láda-mikrofonozás alkalmazása nélkül. Kezelhetősége nagyon egyszerű, maga az eszköz rendkívül praktikus, a súlya pedig mindössze 2,6 kg, az új Taurus Amp Stomp Head 7 Apogee Plus tájékoztató ára 970 EUR.

További információk: Amplification Taurus