zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Erősítők
Minden erősítőgyártónak szüksége lenne egy olyan termékre, mely - afféle névjegyként funkcionálva - képes fémjelezni az adott márkát. Az EBS egy 750W-os, csöves monstrummal állt elő. Kérdés?

A Fafner II Extreme Edition a már régóta létező Fafnert váltotta fel. No, ebbe a két független csatornával rendelkező “atomreaktorba” aztán tényleg minden létező tudásukat beletették az EBS tervező-mérnökei. Felsorolni is nehéz lenne minden funkciót, amivel ez a (2ohm-on) 750W-os, főleg a profi basszusgitárosoknak szánt NASA űrközpont-vezérlő rendelkezik.

 

EBS-Fafner-II-Extreme-Edition-small.jpg

A megszokott karakterkapcsolót itt már kettéválasztották külön magas és mély tartományokra. Az erősítő előfokcsövét egy gombbal  ki is kapcsolhatjuk, akár “szárazabb” hangot előidézve így. Az EBS MicroBass pedáljának koncepcióját követve az erősítő két csatornával, egy tisztával és egy torzítottal is rendelkezik. A mindkettő meg tud szólalni külön vagy akár együtt is, mellyeknek arányát és hangszínét egymástól függetlenül is keverhetjük. A tiszta csatorna 3-sávos EQ-jának középfrekvenciája kapott egy Q kapcsolót is, mellyel az EQ-zás szélességét állíthatjuk be. A torzított csatorna esetén a közép- és magas frekvenicák változtatásával az egészen enyhe, csöves torzítástól a karcos fuzz-ig mindent meg lehet oldani. A két csatorna párhuzamosan és sorosan, egymásba kötve is képes működni.

No, hát akkor indítsuk el a masinát... Bedugva a MM/P konfigurációval szerelt Maruszczyk Elwood5 AV Signature basszusgitáromat és meghallva az első hangot máris otthon éreztem magam. Masszív, tiszta, kerek, dinamikus, és olyan kényelmes és biztonságos érzést sugall, mint egy nagy fotel, amiből az ember fel sem akar állni. Mindenféle beavatkozás nélkül is azonnal kivállóan szól az erősítő a megannyi lehetőség ellenére. De ha már itt ez a sok gomb, nézzünk egy-két beállítást. A tiszta sávon akár csinálhatok egy középszegényebb, mély és magas emelt hangszínt, a torzított sávon pedig kiemelhetem a közepet egy tetszőleges frekvencián, adok neki egy kis csöves torzítást és a két csatorna arányát ízlés szerint az önálló hangerőgombokkal összekeverem. Hát nem zseniális? És mindezt fázis-fordulás mentesen. Ha ez nem lenne elég, akkor lehetőségem van arra is, hogy az említett „soros” kapcsolással a tiszta sávot megbolondítsam egy kis torzítással úgy, hogy azt beleküldöm a torzított csatornába, így lényegében az EBSekben ismert „drive” funkciót érem el úgy, hogy annak minden paraméterét változtathatom. Durva, mi? Na és most jön a kivégzés...


fafner2.jpg

 

Összesen 3 vonalkimenettel rendelkezik az erősítő, továbbá még végfok bemenettel is. Tehát, ha valaki annyira elvetemült, mint én is, hogy a Fafner II-t pl. egy stúdió-előfokkal csak végfoknak használja, a ”power amp” bemenet erre is lehetőséget ad. XLRpre / XLRpost / és egy jack-es post is helyet kapott, hogy minden színpadi igényeknek megfeleljen. De az igazi döbbenet még csak most fogad, miszerint mindkét csatornának önálló FX send-je és return-je van és még egy masterFX send és return is helyet kapott egy mix potméterrel. Bele gondolni is szédítő, hogy megfelelő kezekben ez az erősítő a lehetőségek ilyen arzenáljával micsoda fegyvere lehet az igényes és maximalista basszusgitárosoknak. A  két darab masszív speakon csatlakozón át pedig 2Ohmon 740W, 4Ohmon 650W szakad a világra, amely bőségesen elég egy EBS 610 ,810 -es hangfalkonfiguráció maghajtásához!

Nem is kérdés, hogy ez az erősítő ezekkel a szolgáltatásokkal, teljesítménnyel és a kompromisszummentes minőséggel a világ bármely pontján bármelyik zenekar legmagasabb igényeinek is megfelelő. Tény, hogy első ránézésre úgy éreztem, hogy ehhez a cucchoz legalább pilóta vizsga kell, de némi gondolkodás után rá lehet jönni, hogy mennyire logikusan megépített konstrukcióval van dolgunk. Amit ezzel az erősítővel nem lehet megcsinálni, azt nem is érdemes. Szóval, míg az „ős” Fafner igazi egyszerű svéd rock erőmű volt, az új trónkövetelő viszont laboratóriumi precizitású stúdiózásra is alkalmas darab lett.  Semmilyen negatívumát nem fedeztem fel a legszélsőségesebb igénybevételkor sem. Sajnos az erősítő magyar viszonylatban 599.000 Ft-os árával nem számít túl olcsónak és jó nehéz is… de ahogy a régi mondás szól, ”a wattoknak súlya van!”. Az EBS Fafner II Extreme Edition megtalálható a hazai EBS forgalmazó, a PMS Audio kínálatában.

 

Vígh Arnold