zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Erősítők
Jelen cikkben három Behringer ládát fogok bemutatni. Egészen meglepő, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem is szólnak rosszul, és nem is drágák.

 

B215.jpg

 

 

 

Az Eurolive B215 nagyteljesítményű 600/800 W-os, kétutas, paszív, szélessávú (65 Hz-18 kHz) hangláda. A B215-ben egy 1,75” Compression Driver-es magas sugárzó és egy 15” mélysugárzó található, ez utóbbi biztosítja a mély basszusokat és a nagy teljesítményt. A hangláda belső crossover keresztezési frekvenciája 1,8 kHz, a terhelése az erősítő irányába 8 ohm, érzékenysége 95 dB I W/I m.

 

Az 1,75” Compression Driver egy nagyméretű széles lesugárzású exponenciális tölcsérhez csatlakozik. Magát a tölcsért a műanyag ház előlapjából alakították ki 70x40 fokos lesugárzási szöggel, mely a színpadi monitoralkalmazásoknál ideális lehet. A trapéz kialakítású ház révén több ládából könnyen készíthetünk szélesebb lesugárzású csoportot, vagy színpadi monitorsugárzóknak is alkalmazhatjuk őket. Kis méretüknek és könnyű súlyuknak köszönhetően a felhasználási területük szinte korlátlan.

 

Igen pofás, fekete műanyag láda köszön vissza a papírdobozból, mikor kicsomagoljuk. Az igen masszív ház alján egy szabványos, a hangfalállvány számára kialakított lyukat találunk, rögzítő csavarral. Ha gondolnánk egyet, és fel szeretnénk akasztani valahova a ládánkat, akkor a tetején az egy darab M8-as riggelési pont segítségével megtehetnénk. De mivel nem igazán ilyen célra tervezték, nem javaslom, bármilyen könnyű is. A hátlapon találjuk a csatlakozókat. A Speakon csatlakozó mellett 6,3 jack is rendelkezésre áll az erősítő jelének fogadására.  

 

Lássuk a hangképet. Összességében tetszetős, de ha őszinték akarunk lenni, és elővesszük mélyen vájt füleinket, akkor a szép kerek mélyek mellett kissé erőtlen, háttérbe szoruló, fénytelen középmagasakat hallhatunk, a hangképet uraló tiszta magasakkal. Nagyobb hangerőnél az alja elerőtlenedik, ennek következtében az előbb említett középmagasak hiánya már nem annyira zavaró, viszont a túlzott magas szekció igen.

 

De ezeken a problémákon a később említésre kerülő mélyláda és egy kis EQ-zás könnyen segíthet. A célközönség nyugodt szívvel leteheti a voksát (forintjait) a láda mellett.

 

 

B1520PRO.jpg

 

 

A már kinézetében is nagyobb, professzionálisabb hangfal a B1520PRO, melynek teljesítménye 400/800W. Passzív kétutas, szélessávú hangsugárzó, egy I” és egy 15” hangszóróból kialakítva. Az I” magas sugárzó egy aszimmetrikus, konstans irányítottságú tölcsérhez csatlakozik. Ennek az érdekes kialakítású, 90 fokkal elforgatható tölcsérnek köszönhetően optimalizálhatjuk a magas szekciónk lesugárzását a vízszintes és függőleges síkban a szituációnak legmegfelelőbben.

 

Ládánk 8 ohmos és a belső crossoverének a keresztezési frekvenciája 1,8 kHz. A B1520 PRO 96 dB I W/I m érzékenységű. Az elegáns láda teteje és alja kemény műanyag, oldala pedig fából készült. Állányra helyezhetjük, bár elfordulás ellen semmi nem biztosítja, függesztési lehetőség nincs rajta. Egymásra helyezésnél kis gödröcskék vannak segítségünkre. Speakon be- és párhuzamos kimenetek szolgálnak a biztos csatlakozásra.

 

Hangkép tekintetében, ami igazán szembetűnő, az az igen karakteres közép-magas tartomány. Erősen uralkodik a hangképben, ami nagyobb hangerőnél már zavaró is. De van mélye, és nem cincog túlságosan a magasra. EQ-val egész jó a hangzása. A mélyeit egy mélyládával megsegítve bátran ajánlható kisebb diszkókba vagy koncertekhez P.A.-nek. Elsődleges feladata azonban a monitor felhasználás.

 

 

B1800XPRO.jpg

 

 

 

A B1800XPRO egy 18” sugárzóval felépített 40 Hz-től 300 Hz-ig szóló 800/1600 W-os passzív mélyláda. A gyártó által preferált crossover frekvencia 175 Hz-nél van. Kétféleképpen hajthatjuk a mélyládánkat a négypólusú Speakon-on keresztül. A passzív és bi-amping módok között egy kapcsolóval válthatunk, amit igen praktikusan egy lecsavarozható biztosító lappal láttak el, a véletlen és egyben igen nagy kárt okozó átkapcsolás ellen.

 

A passzív mód, a mélyládába beépített hangváltónak köszönhetően ideális a fentebb elített két hangfallal együtt alkalmazva egy háromutas rendszer kiépítéséhez. De ha rendelkezünk külső hangváltóval, akkor bi-amping módban mi magunk szabályozhatunk minden út keresztezési frekvenciáját és erősítését. Ha két mélyládát szeretnénk használni párhuzamosan, akkor is ezt a módot kell választanunk, mert csak így tudjuk átfűzni a jelünket. Figyelni kell a hangfalkábel 1+, 1- és a 2+, 2- pontjainak a használatára a két működési módnál.

 

Aminek örülhetünk, az a 18” mélysugárzó által közvetített erőteljes, gyors mélyhang. Sajnos, mikor Passive módban együtt használjuk valamelyik top-ládával, hallhatjuk a kissé erőtlen mélyközepeket, melyek a mérésnél igazolva látszanak. 160 Hz környékén egy erőteljes beszakadást láthatunk, de kissé durva EQ használat segíthet a problémán.