zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Erősítők
Pleximániás gityósok, itt van végre mire vártatok. Megérkezett az áhított erősítőfej! Akik fogást kerestek a Slash-fejen azzal a kifogással, hogy annak „csak” torzított hangja van, azoknak most felragyoghat arcuk, hegyesedhet fülük! Van is miért!

Felépítése érdekes, nem megszokott, sőt kicsit meghökkentő. Az „arcoldalon” az alapfunkciós kezelőszerveket találod meg, a többi a hátoldalra került. Az internetes demókon is sokszor a hátoldalát kezelik… talán ott lakik a lényeg? Én el is neveztem magamban „Kétarcúnak”. Az anyagok minősége, felhasználási módja ugyanazt a magas színvonalat képviselik, mint a Slash fejnél. Antimagnetikus sasszé, Dagnall transformers, vastag nyák, áramméretezett fóliasávokkal. A végcsövek válogatott kínaiból képeznek quartettet, a négy EL 34 katódkörét egy-egy LED figyeli és jelzi a meghibásodást. A „Bias” a hátlapon manipulálható, 20-tól 50 mA-es nyugalmi áramig.

 

 

 

Gyárilag kb.35 mA-t állítanak be, ez nagyvonalakban megfelel az egykori Plexi beállításnak (40mA). A fázisfordító és az előfokcsövek kínai válogatásúak, kivételt képez az első cső, amely TAD ECC83 Selected-ből van válogatva, és Marshall VLVE 00066 kóddal ellátva. Kis zajtényezőjű, nagy gainnél is. A végcsövek a szokásos acél, rögzítő szerelvénnyel vannak ellátva, az előfokcsövek rezgésmentesítő gumigyűrűt, illetve a „bejárati” cső, árnyékoló szerelvényt kapott. Hátul lakik a végerősítő csövek teljesítménynek, szabályzó áramköre is. A Slash fejnél egyszerű volt, mert az csak torzított hangon kommunikál, ennél a végfoknál sokkal bonyolultabb a szabályzás, hisz a Malmsteen tisztán is beszél. A beharangozott Power Brake beépítés egyszerűsített, ugyanakkor bonyolultabb, új elektronikai megoldása került kivitelezésre.

 

Négy robosztus, nagyfeszültségű, valószínűleg ide kifejlesztett tranzisztor G400GV3 típusjellel, és két IC a szabályzás építő eleme. A Power szabályzó 100 és 50W-ra kapcsolható, ezen belül folyamatosan szabályozható a végcsövek teljesítménye! Alacsony szintre állítva, az „arcoldali” potikkal fullra vezérelheted az összes meghajtó csövet, és a hátoldali „Power” szabályzóval beállíthatod a gyakorló szinttől a gerinctörőig. A csövek ezzel a megoldással mindig agyig lesznek vezérelve. Az előfok Gain és Volume szabályzója, azaz a Booster fokozat szabályzói is hátul laknak. A lelkednek megfelelő Gaint itt állíthatod be. Hátul bujkál a többi nyalánkság is. Egy jól működő zajzár és a digitális reverb. Mindkettő gondosan kimunkált áramkör. A kapu simulékonyan illeszkedik, a reverb nagyfelbontású, karakteres teret létesítő elektronika. A szabályzó elemeket megvalósító „poticskákkal” továbbra sem vagyok megbékélve, picik, sérülékenyek, igaz legalább porvédettek… a készülékben lévő forrasztások viszont oktatófilmbe illők!

 

A belső tér, kábelkötegelés, elrendezési esztétika példás. A megvalósított erősítő fej a Marshall legsikeresebb hangkarakterét valósítja meg és ötvözi, jól használható segédáramkörökkel. Hurrá! A tervezőgárda jó irányba rohamozott! Szaladj, vedd meg, mert limitált széria!

 

CsŐ Veletek!

 

Mezey Béla