zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Erősítők
Az előző évezred utolsó évszázadának 60’-as éveiben, amikor hazánkban a Beatles - Shadows hangzásvilág mindent megrengető áradata hömpölygött végig, a legnagyobb nevű angol, amerikai gitárerősítő cégek mellett kicsit délebbre, olasz felségterületen is voltak olyan kisüzemek, melyek versenybe szállta

Az előző évezred utolsó évszázadának 60’-as éveiben, amikor hazánkban a Beatles - Shadows hangzásvilág mindent megrengető áradata hömpölygött végig, a legnagyobb nevű angol, amerikai gitárerősítő cégek mellett kicsit délebbre, olasz felségterületen is voltak olyan kisüzemek, melyek versenybe szálltak termékeikkel.

 

P1030655.JPG

 

Gyűjtők, hobbyzenészek vágyának tárgya minden készülék, amelyből kevés létezik, de legfőképpen kifogástalanul működik. Sok gitárost ismerek, aki amellett, hogy hangszerének mestere, nem elégszik meg egyetlen gitárerősítővel, hanem egyre jobban hajtja a vágy, minél több készülék legyen a birtokában. S mint az öreg, érett hangú hangszer, a lágyra gyúrt membránszélű hangszórós, csöves erősítő is egyre nagyobb értéket képvisel. Örvendetes jelenség, buzdítok rá minden gitárost!

 

Az Elka gitárerősítő némileg olcsóbb kategóriába tartozott, azonban műszaki paraméterei, hangzásvilága, precizitása miatt „magasabb osztályba” léphetett. Technológiai kivitelezésében a „német-vonalat” képviselte, ma hasonló, természetesen továbbfejlesztett módon készülnek az Engl erősítők.

 

Ezt a példányt roncs állapotban sodorta az élet, mígnem egy éleslátású gitárosnak meg nem akadt a szeme rajta. S milyen a szerencse, távolabbi rokona nemcsak gitáros, de asztalosipari ismeretekkel, és műszaki vénával is meg van áldva. Nosza! Alku, felvásárlás. A „kincs” máris ment a műhelybe. A doboz, a faanyag oly mértékben volt sérült, hogy újat kellett készíteni. Méretvétel, másolás, teljes siker. Gusztusos fehér műbőr bevonatot kapott, lett mint az új. Igazából a restaurálásnak ez volt az egyszerűbb része, hisz nem lebecsülés, de ezt „csak” másolni kellett. Az erősítő fő áramköri részét magába foglaló nyomtatott áramköri lap teljes épségben élte át az elmúlt ötven évet.

 

P1030650.JPG

 

A fólia nem vált fel, nem korrodálódott. Ez a körülmény az akkori gyártó jó anyagválasztását dicséri, amihez valószínűleg az is hozzájárult, hogy száraz helyen szunnyadt. A nyákot tartó sasszét viszont újra kellett cserélni, a fémváz deformálódottsága miatt. A két transzformátor sértetlenül átélte a működés viharait. Nagy gondossággal kialakított, jól záródó oldallappal szigetelt trafók, s miután sértetlenek, ez lett a fő mozgatórugó a restaurálásban. A tápegység az akkori idők szellemének megfelelően elektroncsöves egyenirányítót kapott, mely igen megfáradt állapotban gyűrte az energiát. Ez az EZ 81-es cső cserére szorult, sőt átalakítottam az áramkört alternatív tápegység üzemre. A solid state - rectifier átkapcsoló sok gitáros számára nyújt választható hangzásvilágot. A megfáradt elpárolgott anódlemezű egyenirányító cső kevés áramot és alacsonyabb feszültséget eredményez, melynek következtében az erősítő „nem szól eleget”.

 

Néhány anódköri szűrőelkó is cserére szorult, ezek dielektrikuma kiszárad, esetenként a biztosító dugó felpúposodása is jelzi az alkatrész végnapjait. A csatoló kondenzátorok kiváló állapotban voltak, sehol nem mértem szivárgást. Az alkalmazott ellenállásokból is csak néhányat kellett cserélni. Ultron ECC83 és 82 alkotta a csőtábort, itt már „cserejátékosokat” kellett behívnom a kispadról. A végcsövek teljesen leamortizálódtak az idők folyamán, helyükre 6P14P EV quartettet kértem fel teljesítménygyártásra. A gitárkombók legkritikusabb eleme a teljesítményt hang formájában lesugárzó hangszóró. Az bizony felismerhetetlenné amortizálódott az ötven év során, szakadozott, hiányos membrán, sok sebből vérzett. Helyére az olasz illetőségű Jensen Laudspeaker alnico mágneses példánya került. Vintage kivitelű, szemet és fület gyönyörködtető példány. A felújított erősítő hangja varázslatosan eleveníti fel az ősi gitárhangokat, újjáépített állapotában bármely hasonló kaliberű erősítőt térdre kényszerít.

 

P1030651.JPG

 

Buzdítok minden műszaki vénájú gitárost, kinek gyűjtési lelkesedése van, kövesse a jó példát, s gazdagítsa hasonló módon erősítőparkját!

CsŐ Veletek!

 

Mezey Béla