zenesz_logo.png



Megjelent az Eventide dot9 effektpedál családjának – Blackhole Reverb, MicroPitch Delay, Ultra Tap – negyedik modellje, az Eventide TriceraChorus pedál.

 TriceraChorus pedal audio player 700x600

 

Ezt a nagy tudású kórus effektet a 80-as évek legendás Dytronics CS-5 Tri-Stereo Chorus rack effektje ihlette, amit anno Steve Lukather, Michael Landau és még számos gitáros használt. Az Eventide TriceraChorus a BBD elvén működő algoritmust alkalmazza, azaz a Bucket Brigade tárolós analóg kórus/vibrato pedálok működését modellezi digitálisan.


Chorus
, Vibrato, Chorale, Detune, Swirl

A TriceraChorus három kórus jellegű modulációs effektet – Chorus, Vibrato, Chorale – és ezen belül három jól elkülönülő kórus hangzást – Left, Center, Right kínál. A Chorus a 70-es, 80-as évek analóg kórus pedáljainak hangját idézi, míg a Chorale a már említett gazdagabb hangzású, összetettebb Tri-Stereo Chorus rack effektjére emlékeztet. Ha a Vibrato effektet használjuk, akkor csak az effektezett hangot kapjuk, a másik két modulációs effekttől eltérően itt nem lehet mellé keverni a száraz jelet. Az említett három effektfajta közül a pedál Mix gombjával választhatunk és a Chorus és Chorale esetében a dry/wet arányt is itt szabályozhatjuk.

A pedál tartalmazza az Eventide MicroPitch Delay-ből ismert Detune (Pitch Shifter) effektet is, amit az eszköz Detune potméterével adagolhatunk. Ezzel az opcióval lefelé vagy felfelé elhangolt hangot adhatunk a gitárhanghoz, ami már önmagában is alkalmas arra, hogy a monó gitárhangzást széles sztereó hatásúvá varázsolja, de az eddig említett háromféle modulációs effekt valamelyike mellé keverve még tovább szélesíti a sztereó térhatást.

Kapunk még egy dedikált lábkapcsolóval rendelkező Phaser / Flanger jellegű effektet, amit a gyártó Swirl-nek nevez, és ezzel újabb réteget pakolhatunk az eddigi effektek fölé. A Left, Center és Right gombokkal a három, különböző fázisban „eltolt” kórushangzás mélységét (Depth) szabályozhatjuk, ami az effekt térbeli megjelenésének variációs lehetőségeit még tovább bővíti. Ha ezt a három potmétert teljesen letekerjük, akkor a Detune effekt szól önmagában, ha azt is minimumra vesszük, akkor száraz hangot kapunk.

Tricera Front Main 1000x

 

Kezelőfelület

Az Eventide dot9 effekt családjának többi modelljéhez hasonlóan ezt az effektet is kétfunkciós kezelőgombokkal látták el. A második funkciót a Detune potméter mellett elhelyezett gombbal aktíválhatjuk. Ebben a második módban lehetőségünk van a Mix Env és a Rate Env állítására. Ez utóbbival azt szabályozhatjuk, hogy modulációs effektek hogyan reagáljanak játékunk dinamikájára. Amennyiben jobbra tekerjük, halkabb játék esetén növekszik a kórus intenzitása, de csökken a sűrűsége (Rate), erőteljesebb pengetéskor pedig csökken a kórus intenzitása és növekszik a sűrűsége. Balra tekerve, az effekt pont fordítva reagál játékunk dinamikájára.

A Detune szabályzó második funkciójával – Pitch – az elhangolás mértékét állíthatjuk, ami történhet az eredeti hangtól lefelé és felfelé is. Szélső állásokban már nagyon vad, szerintem kellemetlen hangzások jöhetnek létre. A beépített Delay idejét a Left gomb második funkciójával szabályozhatjuk, maximum 200 ms-ig. A Center poti ebben a második módban magas- és mélyvágó szűrőként funkcionál. Középső állásban egyenes átvitelű „flat” hangot kapunk. A Right tekerő – Out Lvl – másodlagos szerepe az effekt kimenő jelszintjének szabályozása.

Tricera Knob closeup press 700x

 

Az Eventide TriceraChorus pedál összesen 127 presetet képes tárolni a memóriájában, és ebből 5 presetet lehet betölteni, a „lábunk alá” lábkapcsolóval történő gyors eléréshez. Természetesen saját preseteket is létrehozhatunk és ezen az öt memóriahelyen akár azok is eltárolhatók. Itt kell megjegyezni, hogy az Active lábkapcsoló működése váltható a Latching/Momentary mód között, az első a hagyományos ki-be kapcsolást, a második pedig azt a módot jelenti, amikor a kapcsoló csak a nyomva tartás idejére aktíválja az effektet.

USB porton keresztül számítógéphez csatlakoztatva a TriceraChorus pedált az Eventide Device Manager szoftver segítségével közvetlen elérést kapunk az eszköz összes funkciójához. Kezelhetjük, rendezhetjük a 127 presetet, az effektek minden paraméterét állíthatjuk, szoftvert frissíthetünk, hozzáférünk a MIDI beállításokhoz, menthetjük és visszatölthetjük presetjeinket. Az Eventide Device Manager Windows és Mac platformon egyaránt működik.

Tricera Back 600x

 

Ki- és bemenetek

A hátsó panelen egy 6,3 mm-es sztereó jack szolgál bemenetként, amihez egy Mono/Stereo kapcsoló, valamint egy Gitár/Vonal szintkapcsoló is tartozik, az utóbbi nagyon hasznos, mert így nemcsak gitárral, hanem pl. szintetizátorral, és más hangszerekkel is használhatjuk az effektet. Két kimenet áll rendelkezésünkre, Out 1 és Out 2. Expression- vagy kapcsoló pedált is csatlakoztathatunk az effekthez, erre 6,3 mm-es jack aljzat szolgál. Az expression pedállal gyakorlatilag bármelyik effekt bármely paramétere kezelhető. Az EXP aljzat MIDI ki- és bemenetként is használható MIDI-TRS kábellel, vagy konverter dobozzal, de rendelkezésünkre áll az USB port is.

EDM scaled 700x

 

Összességében ez az effekt méltó folytatása az Eventide dot9 pedálsorozatának. A kétfunkciós kezelőfelületet jól kitalálták, rengeteg paraméterhez közvetlenül, menükben való keresgélés nélkül hozzáférünk. Vagyis egyfelől kapunk egy viszonylag egyszerűen kezelhető nagy tudású modulációs effektpedált, másfelől, akinek van kedve, az Eventide Device Manager segítségével még mélyebbre ásni, az különlegesen összetett, gyönyörű textúrájú rétegeket adhat sztereó hangzásához.

Az Eventide TriceraChorus a tartozék 9 V-os hálózati adapterrel üzemeltethető, megjelenése október folyamán várható, tájékoztató bruttó ára 128 900 forint.

 

 

Az Eventide termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.

Az Eventide TriceraChorus továnni videóit megtalálod a Zenész Magazin YouTube csatornáján, ahová ITT fel is tudsz iratkozni.