zenesz_logo.png



Ahogyan az elnevezési is sugallja, ezzel a pedállal kilencféle basszushangzást tudunk hagyományos elektromos gitárunkból elővarázsolni.

EHX-Bassmachine 700x.jpg

 


Az amerikai Electro-Harmonix bemutatta Bass 9 Bass Machine névre keresztelt pedálját, ami egyedi algoritmusával elektromos gitár hangból kilenc különböző basszusgitár hangzást képes előállítani. Mindehhez nincs szükség különleges hangszedőre, MIDI-re, vagy a gitár bármiféle átalakítására, az eredmény mégis meggyőző.

 

A pedál ugyanarra a technológiára épül, amit az EHX 9 sorozatú pedálokban alkalmazott a gyártó – így például a díjnyertes MEL9® Tape Replay Machine-ben – pontosabban egy új algoritmussal továbbfejlesztett változatára, ami lehetővé teszi az egy vagy két oktávval történő lefelé transzponálást. A gyártó szabadalmazott, digitális jelfeldolgozáson alapuló pedálja nagy érdeklődésre tarthat számot olyan gitárosok körében, akik hathúros gitárral szeretnének basszus-szólamokat játszani.

 

 

bass9 500x.jpg


A Bass 9 Bass Machine legfontosabb kezelőszerve egy körben forgatható választó kapcsoló, mellyel a kilencféle basszushangzás közül választhatunk.

 

PRECISION: eredeti Fender Precision basszus hangzás
LONGHORN: a Danelectro 6-húros basszusának hangját emulálja
FRETLESS: fretless basszusgitár és bőgő hang
SYNTH: a klasszikus Moog Taurus analóg szintetizátor pedál hangját emulálja
VIRTUAL: a felhasználó állíthatja a test méretét és jellegét, a basszusgitár skálahosszát, hangkitartását
BOWED: bőgő vagy cselló, vonóval történő játék
SPLIT BASS: csak az alsó három húr basszus, a többi húron harmóniát lehet játszani normál hangmagasságban
3:03: legendás Roland TB-303 vintage basszus szinti polifonikus változata
FLIP-FLOP: az EHX Octave Multiplexer hangját emulálja

 

A pedált két hangerő gombbal látták el, az egyikkel az effektezett, a másikkal a „száraz” gitárhang hangerejét szabályozhatjuk. A két jelet a két kimeneten (Effect, Dry) két külön erősítőre is küldhetjük. A CTRL 1 és CTRL 2 potméterekkel a beállított preset különböző paramétereit szabályozhatjuk, ez basszus modellenként változik. Például a PRECISION presetnél a CTRL 1 gombbal egy oktávval mélyebb hangot keverhetünk a basszus hangjához, míg a CTRL 2 potival a basszus hangszínét szabályozhatjuk. 

 

14406554_800.jpg

 


Az EHX BASS9 Bass Machine kezelőfelülete egyszerű és jól átgondolt, ha megnézitek az alábbi videót, akkor az is hallható, hogy a basszushangzások remekül szólnak, az akusztikus basszusoktól kezdve a szintetikus hangzásokon keresztül a Precision soundon át, a kétfelé bontott (Split Bass) basszus- és gitárhangzásokig számos jól használható soundot kapunk az új EHX pedállal. 

 

 

[EHX Bass9 Bass Machine]

 


A BASS9-hez jár egy EHX 9.6DC 200 mA tápegység, a pedál tájékoztató ára 229 EUR.