zenesz_logo.png



Közel öt éve az Andrew Barta vezette amerikai Tech21 és Richie Kotzen közösen megalkották az RK5 Signature Fly Rig effektpedált. Minthogy azóta Richie igényei részben változtak, most itt a Fly Rig RK5 V2!

 

rk5_main_top 700x.jpg

 

RK5 Signature Fly Rig V2

Richie Kotzen világszerte elismert gitáros-énekes, nem mellékesen dalszerző, aki olyan bandákban játszott, mint a Poison, a Mr.Big, a The Winery Dogs, de szóló előadóként is rendkívül sikeres. Az évek során számos világmárka endorsere volt, a legismertebbek a Victory és a Fender, aki Signature Telecaster gitárját készítette. És persze ott van a Tech21, melynek Fly Rig analóg multieffekt pedálját használja jó pár éve. Most ez a modell frissült, a gitáros igényeinek megfelelően.

Az eredeti RK5 Signature Fly Rig pedálról itt közöltünk egy hosszabb tesztet, most csak a fontosabb jellemzőket és az újdonságokat ismertetjük. Az RK5 V2-ben megmaradt a Boost szekció, a Kotzen Signature OMG overdrive, a SansAmp szekció és a Tap Tempo kapcsolóval ellátott Delay egység.

 

Tech 21 Richie Kotzen RK5 Signature Fly Rig boost_300x.jpg


BOOST + COMPRESSION

A Boost egység kiválóan alkalmas szólók kiemelésére, maximum 12dB erősítésével telített, kissé overdrive-os hangzásokat is elérhetünk. Itt jelent meg egy COMP kapcsoló, ami egy teljesen analóg, FET-alapú, ’50-es, ’60-as éveket idéző meleg hangú, transzparens kompresszálást aktivál. 

 

Tech 21 Richie Kotzen RK5 Signature Fly Rig fuzz 300.png


OMG Overdrive + Fuzz

Az OMG egység Richie Kotzen Signature OMG pedáljára épülő, rendkívül széles tartományban szabályozható overdrive. Ezt egészítették ki egy FUZZ kapcsolóval, ami megváltoztatja az overdrive karakterét, és vastagabb, torzabb, fuzz jellegű hangzást eredményez.

 

Tech 21 Richie Kotzen RK5 Signature Fly Rig sans amp 500x.jpg

 

SANSAMP + REVERB + TUNER

A teljesen analóg SansAmp technológiának köszönhetően az RK5 közvetlenül PA rendszerhez vagy stúdió keverőhöz csatlakoztatható. Ez a 3 sávos EQ-val, Level és Drive szabályzókkal ellátott egység elsősorban a csöves erősítők tiszta hangzásait tudja. Ha piszkosabb soundra van szükségünk, választhatunk, hogy az említett Drive gombot tekerjük feljebb, a Boost funkciót aktiváljuk, vagy az OMG overdrive-ját használjuk. Vagy mindhármat. A három különböző megoldás, három különböző hangzást eredményez. Korábban a SansAmp egységnek dedikált lábkapcsolója volt, de minthogy Richie színpadon folyamatosan használja ezt a szekciót, most a külön lábkapcsoló helyett, egy kis nyomógombbal lehet kiiktatni ezt az egységet az effektláncból.   

Helyette itt a Reverb lábkapcsolóját helyezték el, a zengetőnél még annyi az újdonság, hogy a zengetés mértékét egy külön potival állíthatjuk. A kromatikus hangolót a REVERB/TUNER lábkapcsoló nyomva tartásával kapcsolhatjuk be, ez egyidejűleg elnémítja a kimenetet.

 

RK5 V2 XLR_700x.jpg

 

DELAY + ROTO + TAP TEMPO

Az utolsó szekcióban található a Delay, melynek karaktere a tape-jellegű delay-ekhez áll a legközelebb. Dedikált TAP TEMPO lábkapcsolóval, valamint Time és Repeat szabályzókkal rendelkezik. Érdekes a Drift kontroll, ezzel potméterrel az ismétlődő hangot effektezhetjük, egyfajta kórusos jelleget adva a delay hanghoz.

Az újdonság ebben az egységben a ROTO kapcsoló, ami a delay-t Leslie-szerű forgó hangszóró (rotary speaker) effektté változtatja. A Tap Tempo kapcsolóval a sebességet adhatjuk meg, és ahogyan a valódi Leslie-nél, a lassú forgásból fokozatosan éri el a nagyobb sebességet. Ha a ROTO effektet használjuk, a Drift potival a virtuális mikrofon hangszórótól lévő távolságát szabályozhatjuk. Maximumra tekerve tremoló-szerű effektet kapunk.

Az RK5 Signature Fly Rig V2 effektpedált ellátták szimmetrikus XLR kimenettel (földleválasztó kapcsolóval), valamint normál 6,3 mm-es jack kimenettel, amit a Headphone gombbal fejhallgató módba állíthatunk. A multieffekt 9 V-os adapterrel üzemeltethető. Aki hallotta már Richie Kotzen gitárhangját, annak nem nagyon kell bizonygatni, hogy ez a pedál mit tud, hiszen Kotzen két ilyen effekten (plusz egy expression pedálon) kívül nem használ más effektet. A videóban azt is elmondja, hogy legújabb, The Damned című dalának felvételén csak ezt az effektet használta.

 

 

További információk: Tech 21

Hazai ár: 129 900 Ft – Hangszerdiszkont.hu

A Tech 21 termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.