zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – A Boutique sorozatot még 2015-ben indította útjára a Roland cég három modell bemutatásával. Azóta a tucatot is meghaladta a mini formátumban megjelentetett szintetizátorok és dobgépek száma és a közelmúltban újabb két taggal bővült a család.

A Boutique sorozatról közvetve már esett szó a közelmúltban, a Studio Electronics cég kapcsán, hiszen híres programozható, analóg monofon szintetizátoruk is megjelent ebben a formátumban, a Roland fejlesztőivel együttműködve, SE-02 néven. A sorozat tagjai mind hasonló (pici) méretben jelentek meg, nagyjából egy közepes méretű könyv nagyságát képzelhetjük el (kb. 30 x 13x 5 cm). Mindegyik elemről is működik és pici beépített hangszóróval is rendelkezik. A modellek nagyobb része az ACB (Analog Circuit Behavior) technológiát használja, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek, áramkörök viselkedését modellezik. A modellek legtöbbje megjelent a Roland ZenCore szoftver szintetizátor platformon is, de a teljesen függetlenül használható, kezelőszervekkel bőségesen ellátott verziók nyilván sokakat vonzanak. A sorozathoz megjelent külön kis billentyűzet és dokkoló (K25-M), amellyel tényleg kompakt kis szintetizátorként használhatjuk a modulokat bárhol.

JX 08 1 800x

A JX-08 a Roland 1985-ben megjelentetett JX-8P hibrid szintetizátorának a reinkarnációja mini formában. A JX-8P digitálisan kontrollált oszcillátorokat (DCO) alkalmazott és a kezelése is teljesen digitális módon, membrán nyomógombokkal történt egy pici kijelzővel. Emiatt a teljes hangszerkesztés a hangszeren azért elég nehézkes volt és később megjelent hozzá az analóg kezelő szerveket tartalmazó PG-800. A JX-08 esetében ezen kezelőszervek nagy része megtalálható a kis előlapon. Más szempontból is ki lettek bővítve az eredeti hangszer lehetőségei. A maximum polifónia fok 20 lett az eredeti hathoz képest.

JX 08 3 1200x

Gyakorlatilag két JX-8P hangszert kapunk, hiszen két függetlenül programozható rész szólaltatható meg, ha billentyűről hajtjuk meg akkor egyidejűleg egymás felett (layer) vagy elosztva (split). 17 új effekt típust is alkalmazhatunk a szintetizátoron, ezek között megtalálhatjuk a JUNO-106 kórust, az SDD-320 zengetőt, lo-fi kompresszort és még sok minden mást is. A JX-08 hangszín felépítése egyébként teljesen követi a JX-8P struktúráját és a hangzás és viselkedés autentikusnak mondható. A 32 eredeti gyári hangszínt megkapjuk, de ezen kívül sok újat is, összesen 256 hangszín menthető el a hangszer memóriájába. Mint a Boutique hangszerek legtöbbjén itt is találunk beépített szekvenszert. Két független 64 lépéses szekvenszert használhatunk, amelyekbe polifonikusan is rögzíthetünk lépéseket és 128 ilyen patternt menthetünk el. A szekvenszerbe a kezelőszervek mozgatását (motion) is felvehetjük, így akár nagyon összetett patterneket is létrehozhatunk és futtathatunk szinkronban együtt más szekvenszerekkel vagy számítógépes rendszerekkel.

 

JD 08 4 800x

A JD-08 egy történetileg frissebb, a 90-es évek egy legendás szintetizátorának, a JD-800-nak a megvalósítása ebben a formátumban. Ha tippelni lehetett volna, hogy mely régi Roland szintetizátorok jelennek meg a Boutique platformon, akkor részemről a JD-800 nem igen jutott volna az eszembe. Ez a szintetizátor valamilyen szinten a D-50 utódja volt, de az egyik érdekessége az volt, hogy az elég méretes kezelőfelületen nagyon sok paramétert lehetett azonnal elérni. Mindezt a Boutique pici felületén valamennyire produkálni szinte lehetetlen feladatnak tűnhet. Ezzel együtt a fejlesztőknek sikerült egy tényleg jól kezelhető hangszert létrehozni, valamint hangzásban itt tényleg teljesen autentikus a megoldás, hiszen az eredeti is digitális modell volt. A lehetőségek itt is kibővültek, a maximális polifónia fok itt 128 lett (az eredetiben ez 24 volt). A JD-800 architektúrája elég bonyolult, ennek leírására itt most nincs hely, elég talán annyi, hogy egy hangszín itt valójában négy teljes értékű szintetizátor hangból áll, a burkoló görbék (envelope) nem szimpla ADSR típusúak, hanem nyolc paramétert tartalmaznak és még sok más finomság…

JD 08 1 1200x

Ezzel együtt a pici felületen található kezelőszervekkel elég jól elérhető minden, négy gombbal választhatunk, hogy melyik egy vagy több rész paraméterét állítjuk éppen, és a palette sliderek segítségével az utoljára kiválasztott paraméter párhuzamosan állítható mind a négy részben. Persze a két-három centis fader tolókákkal azért ez nem annyira egyszerű feladat, de a lehetőség ott van. A szekvenszer rész ugyanúgy megtalálható itt is. Érdemes megjegyezni, hogy az előlapon találhatunk mini jack formátumban egy Ext. Clock (külső órajel) csatlakozót, amely lehetőséget ad arra, hogy ilyennel rendelkező más (például Boutique) eszközöket összekössünk és egyszerűen szinkronizáljunk. Itt 64 eredeti JD-800 hangszínt kapunk feltöltve, de rengeteg nagyon jó új hangszín is a hangszer része, valamint saját hangszínek is létrehozhatók a 256 memória helyen.

JD 08 2 1200x

Mindkét szintetizátor már USB C csatlakozóval rendelkezik (a szabvány MIDI és mini jack audio csatlakozók mellett). Az USB C a tápellátás mellett audio és MIDI kapcsolatot képes biztosítani mindkét irányba, ha összekötjük egy számítógéppel. Ez azt jelenti, hogy egy számítógépes programmal együtt használva egy nagyon erőteljes rendszert kapunk, hiszen a gépből vezérelve is azonnal hallhatjuk a szintetizátor hangját, több bemeneten, minden külső keverő nélkül is, valamint könnyen rögzíthetjük audióként is a szintetizátor szólamokat. Ezen kívül a mini szintetizátorok kezelőszervei is élnek és ezek mozgatását is rögzíthetjük a DAW programokban.

jd 08 content photo 04 700x

 

A Roland JX-08 és JD-08 Boutique eszközök boltokban való megjelenése ez év elején várható. Az elmondottak alapján azt hiszem érdekes lehetőségekkel bővült a Boutique sorozat, érdemes lesz ezeket is kipróbálni. Az áruk elég kedvezőnek mondható, az eredeti hangszerek megjelenésekor legfeljebb álmodhattunk arról, hogy ilyen árkategóriában ilyen komoly hangzást kapunk. A megjelent hírek alapján 150 ezer forint körüli árra számíthatunk mindkét modell esetében.

További részletek és hangminták:
https://www.roland.com/hu/products/jd-08/
https://www.roland.com/hu/products/jx-08/