zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – Új koncertzongora, pianínó hangszínek és leütés érzékenység állítási lehetőség az 1.5 szoftver verzióban.

Legutóbb valamivel több mint egy éve írtunk a Yamaha CP88 és CP73 színpadi zongorákról, akkor az 1.4 operációs rendszer megjelenése kapcsán. Most egy újabb jelentős fejlesztés vált elérhetővé a hangszerekhez, ez az 1.5 változat.

Mint akkor is írtuk, a hangszerek lényeges tulajdonsága, hogy új hangszínek, mintakészletek is bekerülhetnek a hangszerbe az operációs rendszer bővíthetősége révén. A mostani frissítés legfontosabb része is két vadonatúj zongorahangszín.

CP2 700x

 

Az első egy koncertzongora, amely a Hamburg Grand nevet kapta. Ennek mintái egy híres hamburgi koncertteremben lettek rögzítve. Az eredmény egy nagyon jó hangzású, vastag, gazdag felhang-tartománnyal bíró hangszer lett. A CP sorozat eddigi koncertzongora hangszíneivel összehasonlítva, valahol a CFX és a Bösendorfer Imperial között van a hangzása. Erős az alaphang tartomány, de ugyanakkor nyitott a felhangtartomány is. Nagyon jól át tud szólni komplex hangszerelésekben is, de ugyanakkor nem tolakodó a hangja. A gazdag akusztikával felvett hang jól használható szóló részek játszására is, vagy akár ambient stílusokban is. Ezzel együtt immár négy teljesen különböző koncertzongora modell közül választhatunk a CP sorozatban – Hamburg Grand, CFX, Imperial és CF3 –, valamint több más karakterű változat is, mint például a Nashville C3, a Live CF3, a C7 és az S700 is rendelkezésünkre áll.

A második új zongora talán mindenben az előbbinek az ellenkezője. Igazából nem is zongoráról van szó, hanem egy pianínóról. A Felt Piano U1 egy speciális hangzású pianínó, amelyben extra filc réteget alkalmaztak a normál kalapács és a húr között. Az eredmény egy nagyon finom, visszafogott hangzás, amely jól alkalmazható filmzenékben, jazz műfajokban és még sok más stílusban is. Az új pianínó minták felvételénél a Steinberg cég is közreműködött egy speciális robot eszközzel. Ez az OSCAR (Optimized Sample Computed Automatic Recording) amely minden egyes hangot képes nagyon egyforma, nagyon pontos dinamikával megszólaltatni. Az eredmény egy tökéletesen kiegyenlített, sok dinamika layer-t tartalmazó mintakészlet, amely megfelelően közvetíti az eredeti hangszer hangzását minden dinamika tartományban. A hangszín nagyon jól használható például elektromos zongora vagy szintetikus szőnyeg hangszínekkel kombinálva is.

A CP zongorákban a zongorák és elektromos zongorák mellett található egy harmadik kategória is, ez a SUB szekció. Ez is kapott összesen 19 új hangszínt. Szőnyegek és nagyzenekari hangzások mellett például egy új Musette harmonikát és egy 12 húros akusztikus gitárt is. Az új hangszínekből összesen nyolc új Live Set összeállítás lett megalkotva, ezekben sokféle kombinációban próbálhatjuk ki az új hangokat.

BTCPOS15 003 1000x

 

A CP88 és CP73 zongorákban idáig ötféle ütés érzékenység beállítást alkalmazhattunk, most két paraméterrel ez a rész teljesen programozhatóvá vált. Az első paraméter a Depth, ezzel pontosan megadhatjuk a dinamikagörbe meredekségét, tehát állíthatunk be értéket az eddig létezett Normal és Soft értékek közé is. A második paraméter az Offset. Ezzel gyakorlatilag eltolhatjuk a görbét és például beállíthatunk olyat, hogy a legkisebb megütés erősségnél is már valamilyen dinamika szintről induljon a hangzás. Ezek a beállítások ráadásul külön menthetők minden egyes Live Set beállításhoz, így lehet ugyanabból a zongorából dinamikailag többféleképpen viselkedő változatunk. Így például hangos hangszerekkel együtt játszva nem kell mindig a maximumon püfölnünk a billentyűzetet.

 

 

Az 1.5 szoftver a CP88 és CP73 tulajdonosok számára ingyen letölthető. A frissítés előtt le kell mentenünk saját beállításainkat, de ez egy elég egyszerű folyamat, jól dokumentálva. Az update-hez szükséges fájlok és további információk megtalálhatók a Yamaha oldalán.