zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – Megújult a szoftver szintetizátor csomag, három jelentős hangszer került be a több évtizedet átölelő tablóba.

A KORG még 2004-ben jelentette meg első szoftveresen (VST formátumban) működő szintetizátorait. Saját híres hangszereiket valósították meg a számítógépes alkalmazásokhoz. Elsőként az MS-20 és Polysix analóg szintetizátorok emulációja valósult meg, illetve ezekhez egy Legacy Cell elnevezésű VST hangszer, amelyben egyszerre két hangszert lehetett az előbb említettekből használni, akármilyen kombinációban, effekt szekcióval együtt.

Hamarosan megjelent az első digitális szintetizátor is ebben a formátumban, ez a legendás Wavestation volt, majd az első digitális KORG az M1 is. Ezekben az esetekben már nem emulációról beszélhetünk, hiszen ugyanazokat az algoritmusokat, mintakészleteket használhatják, mint az eredeti hangszerekben. 2007-ben egy újabb analóg szintetizátor jelent meg ebben a formában, a Mono/Poly. A hangszereket csomagban is meg lehetett venni, létezett külön csomag az analóg és másik a digitális hangszerekre, majd később az összes hangszer elérhetővé vált KORG Legacy Collection néven. A KORG M1 szintetizátornak egy lebutított LE változatát ingyen adták több hangkártyához, vagy más berendezéshez, például MIDI vezérlőhöz. Erről bizonyos időszakokban kedvezményesen lehetett upgrade verziót venni valamelyik csomaghoz, én is így jutottam hozzá. Aztán nagyon sokáig semmi nem történt, joggal hihettem én is, hogy a KORG teljesen felhagyott ezzel az irányvonallal.

Végül 2017 végén a KORG bejelentette az ARP Odyssey szoftver változatát és a meglévő hangszerekhez is megjelentek rég várt frissítések. Így például skálázhatóvá váltak a felhasználói felületek, aminek hiányában az új, nagy felbontású monitorokon szinte használhatatlan volt a szoftver. 2019-ben megjelent egy újabb digitális hangszer szoftver változata, ez a legendás Triton volt. 2020-ban szoftver frissítésekkel és egy új szoftver manager programmal átnevezték a csomagot, KORG Collection 2 névre.

Collection 3 3 700x


Most júliusban jelentette be a cég a KORG Collection 3 csomagot, ami három teljesen új hangszer szoftver változatát tartalmazza a már idáig említetteken kívül, valamint a régebbiek is kaptak frissítéseket. A három szintetizátor több évtizedet is átölel a KORG történetéből.

 miniKORG 700S 700x


Történetileg az első a miniKORG 700s. Eredetileg még 1973-ban jelent meg a miniKORG 700, ez volt a cég első szintetizátora, az S modell kisebb változtatásokat tartalmazott 1974-ből. Ez egy egyszerű, de több szempontból különleges monofonikus szintetizátor volt. A kezelőszervek nagy része a billentyűzet alatt volt található, két oszcillátort, de például ring modulátor lehetőséget is tartalmazott. A KORG egyébként ezt a hangszert hardver formájában is kiadta a közelmúltban miniKORG 700FS néven.

 Prophecy 700x


A második új hangszer a KORG Prohecy. Ez eredetileg 1995-ben jelent meg és digitális szintetizátor volt, viszont nem minta alapú szintézist használt, hanem algoritmusokat, melyekkel analóg- és FM jellegű hangzásokat, illetve modellezett réz- és fafúvós hangzást, valamint pengetett húr hangzást is elő tudott állítani. Eredetileg ez is monofonikus hangszer volt, most szoftver formában (a csomagban levő többi monofon szintetizátorhoz hasonlóan) ezt is használhatjuk polifonikusan.

 Triton Extreme 700x


A harmadik új hangszer végül is nem száz százalékban mondható újnak. A Triton szintetizátor már része volt a csomagnak, most ennek a legutolsó és legkomolyabb változata, a Triton Extreme jelent meg szoftver változatban. Ebben eredetileg egy csövet alkalmaztak a Valve Force technológiához, amellyel csöves erősítők karakterisztikáját lehetett alkalmazni a hangszínekre. Most ennek emulálása is megvalósult szoftveresen, illetve az összes bővítés, ami ennek a csúcs hangszernek a része volt, belekerült a szoftverbe.

Az új csomag, immár tizenegy modellt tartalmaz és azt kell mondani, hogy nincs közöttük gyengébb hangszer. Az analóg modellek a CMT (Component Modelling Technology) metódust használják, azaz alkatrész szintjén modellezik le a szintetizátorok viselkedését. A digitális modellek esetében a cég a saját, eredeti algoritmusait és mintáit használhatja. Sok esetben ezek a hangszerek kiterjesztett működést, funkciókat és hangzást is kaptak. Így például az egyik kedvencem a Wavestation eredeti hardver formájában 32 kHz-es mintákkal működött, a szoftver már 44.1 és 96 kHz között. Az M1 szintetizátor szoftver változata 256 hang polifóniával is képes működni. Mindegyik hangszerből kapunk önállóan működő, stand-alone változatot is a DAW szoftverekben működtethető VST, AU, AAX plug-in formátumok mellett.

 

A KORG Collection 3 megjelenése fontos hír tehát a KORG hangzások szerelmeseinek. A teljes csomag nem olcsó, de ha azt nézem, hogy annak idején egy ilyen hangszer mennyibe kerülhetett akkor a hangszerenként 40 Euro alatti árat egész méltányosnak mondanám. A csomagban található hangszerek egyébként egyesével is megvásárolhatóak, illetve léteznek upgrade árak is a korábbi csomagok felhasználóinak. A szoftver hangszerek demó változatai letölthetők a korg.com oldalról.

https://www.korg.com/us/products/software/korg_collection/