zenesz_logo.png



- LIPPÉNYI GÁBOR - A KORG mini szintetizátorokból és dobgépekből álló Volca sorozata már több év múltra tekint-het vissza és voltak előzményei is a cég történetében.

s820380492377576801 700x.jpg

 

Jó néhány évvel ezelőtt, az analóg szintetizátorok reneszánszára reagálva a KORG megjelentette a Monotron analóg szintetizátort, ami valószínűleg a legkisebb és legolcsóbb ilyen eszköz volt akkor. Sok szempontból nagyon korlátozott tulajdonságokkal rendelkezett, de egy meglepően jó analóg hangzást produkáló kis hangszer volt, amit a hangzás szerelmesei tekergethettek, és bárhová könnyen el is vihettek. Aztán ennek lett folytatása a Monotron Duo már valamennyivel több lehetőséggel és a Monotron Delay is, ami a nem szokványos effektek generálásában lett hasonlóan népszerű eszköz. Viszont ezekben nem volt MIDI, így csak a beépített kis billentyűzeten lehetett akármit is létrehozni, viszonylag zajosak is voltak, így komolyabb alkotásra nehezen lehetett őket használni. Ennek ellenére sok követője lett a hangszereknek, moddolták, hekkelték ezeket és így mégis több produkcióba bekerültek. Ezen előzmények után hozta létre a KORG a Volca sorozatot, amely először három hangszert tartalmazott, mára azonban már tíz tagja van a családnak.

 

korg_volca_bundle 700x.jpg

 

A Volca sorozat tagjainak sok közös tulajdonsága van. Mindegyikben található szekvenszer és a hangszereket mini-jack formátumú kábelekkel összekötve, szinkronban is lehet használni. Mindegyik működik elemről is (6 darab AA típusúval) és pici, beépített hangszórókat is tartalmaznak. A méretük is megegyezik, körülbelül 20 cm szélesek és 12 cm magasak. Mindegyik sztereó fülhallgató kimenettel rendelkezik, ami megfelelő kábellel vonal kimenetnek is használható. A már említett szekvenszer részeknek is nagyjából megegyező tulajdonságaik vannak, sok – az egyszerűsége ellenére – eléggé figyelemre méltó ezek közül. Maximum 16 lépésből álló patterneket hozhatunk létre, ezekből 8 vagy 16 lehet a hangszerben. Érdekesség, hogy valós időben is változtathatunk a patternek hosszán. Másik fontos és izgalmas lehetőség, hogy a patternekbe a kezelő potméterek tekergetéseit is rögzíthetjük (Motion Sequence), így szűrő változások, hangolás, és gyakorlatilag minden szerkeszthető paraméter változása teheti érdekessé a létrehozott szekvenciákat. Ezen tulajdonságok élő zenélés közben is nagyon hasznosak lehetnek.

 

 

Volca kick 700x.jpg

 

A Volca sorozatból három eszköz a dobgép kategóriába sorolható. Ezek a Volca Beats, a Volca Kick és a Volca Drum. Ez utóbbi csak mintákból építkezik, a másik kettő nagyobb részt analóg szintézist használ. Kifejezetten basszusra a Volca Bass és Volca Nubass modul szolgál, de nyilván a szintetizátorok kategóriája is használható erre. Ebben a csoportban három hangszert találunk. az analóg szintézist alkalmazó Volca Keys és Volca Modular mellett az FM technológiát használó digitális Volca FM szintetizátort. Sampling lejátszó technológiára épül a Volca Sample, ami dobgép és szintetizátor feladatokra egyaránt használható. Végül az utolsó modul a Volca Mix minden szempontból kilóg a sorból, mert ez nem hangszer, hanem egy kis keverő, amelyhez három Volca eszközt csatlakoztathatunk. Itt olyan plusz szolgáltatásokat kapunk többek között, mint az eszközök közös tápellátása, a BPM beállítás és a szekvenszerek közös indítása.

 

Volca sorozatból most három hangszert választottunk ki, valamennyire részletesebb bemutatásra, kissé önkényesen. Az elérhető vélemények és visszajelzések alapján azért ezek a legnépszerűbbek között vannak.

 

 

1_Volca Keys 700x.jpg

  

Volca Keys

 

A Volca Keys benne volt abban a hármas csoportban, amit elsőre hozott ki a KORG. A Volca Keys három oszcillátort alkalmazó analóg, alapjában homofonikus szintetizátor, amelynek azonban fontos tulajdonsága, hogy polifonikusan is alkalmazhatjuk az oszcillátorokat, azaz akkordokat is megszólaltathatunk velük. Egy kapcsoló potméterrel válthatunk a hat mód között, a Poly és Unison lehetőségek után még Octave, Fifth (ezeknél oktávokban, illetve kvintekben szól a három oszcillátor), Unison Ring és Poly Ring állások választhatóak. Az utolsó két ring modulátor mód azért érdekes, mert a szintetizátorban csak fűrészfog hullámforma van, így viszont négyszögjel-szerű hangzás is előállítható, bár a Poly Ring esetében inkább extrém hangzásokhoz használható. Akármelyik állás esetében alkalmazhatjuk a VCO Detune lehetőségét, amellyel vastagíthatjuk a hangzást.

 

Összesen 12 tekerőgombot találhatunk a négy szintetizátor paraméter kategóriában a hangszeren (VCO, VCF, LFO és EG), de ezekkel meglepően komoly analóg hangzások hozhatók létre és ne felejtsük el, hogy ezeknek a paramétereknek a tekergetése is rögzíthető a patternekben.  Egy egyszerű Delay effektet használhatunk, azonban ennek a paramétereit is automatizálhatjuk, vagy szinkronizálhatjuk a tempóját a szekvenszer BPM-jéhez.

 

 

2_Volca FM 700x.jpg

 

Volca FM 


A második kiválasztott hangszer a Volca FM. Ez egy maximum három hang polifónia fokkal rendelkező, azonban teljes DX7 kompatibilitással rendelkező (azaz 6 operátor, 32 algoritmussal rendelkező) digitális szintetizátor. Egyszerre 32 hangszín lehet a hangszerben, de ezek MIDI-n keresztül teljesen szabadon felülírhatóak. Aki már találkozott FM szintetizátorral az tudhatja, hogy ezeknek a teljes programozása meglehetősen bonyolult feladat. Az FM szintézis összes paramétere elérhető a Volca FM szintetizátorban és bár itt egy nyolc karaktert megjeleníteni képes LCD kijelzőt is találunk, ez így még nehezebb feladat lenne, mint annak idején a mondjuk a DX7-en volt. Viszont nyolc fontos paraméter és az algoritmus maga állítható analóg módon a kezelőfelületen, és mindez automatizálható is. Effektként itt (menüből állíthatóan) kórust használhatunk, de egy jól használható Arpeggiator is a hangszer része.

 

 

3_Volca Sample 700x.jpg


Volca Sample

 

Az utolsó külön bemutatandó hangszer a Volca Sample. Ez a legfiatalabb modell és olyan szempontból még inkább, hogy immár ennek idén egy újabb, továbbfejlesztett v2 verziója jelent meg (ami még nem is mindenhol kapható). Ebben egyrészről megduplázódott a mintákhoz használható programhelyek száma és teljes mérete is. Immár 200 memória helyre lehet betölteni mintákat és az összesen felhasználható idő így 130 másodperc lett. Ez mai sampler kategóriákban nagyon kevésnek számít, de ezekben a műfajokban az ilyen samplert sokkal inkább dob hangok és rövid effekteknek megszólaltatására használják. Változott a minták betöltési módjának lehetősége is. Rákerült egy mini USB csatlakozó, így sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet tölteni akármilyen eszközről. Maximális polifóniája a hangszernek nyolc hang és egy pattern tíz önálló részből állhat. Összesen tizenkét paraméterrel nyúlhatunk bele a minták kiválasztásába és lejátszásába, ezek mindegyike automatizálható. Két potméterrel változtathatjuk a teljes hangzó anyag szűrését, effektként zengetőt alkalmazhatunk, ezt azonban csak szelektív módon külön a megszólaló mintákra.

 

 

 

 

 

Elmondható, hogy a KORG Volca sorozat az elektronikus műfajokban sokak számára érdekes lehet, és tagjai, kis méretük ellenére egyáltalán nem a játékszer kategóriájába tartoznak. Az egyik legjobb információ azonban végére maradt. A sorozat darabjai, így a bemutatott három eszköz is körülbelül 45 ezer és 60 ezer forint közötti összegért már megvehetők, így tényleg elérhető áron lehet belemerülni az analóg hangzások, szekvenszerek világába.

Hazai árak: Mezzoforte Hangszeráruház