zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Sardonyx 800 D II, egy futurisztikus gitár a múltból, melyet John Lennon használt.

 

Ha John Lennon gitárjaira gondolunk, valószínűleg egy Epiphone Casino, esetleg egy Rickenbacker 325, vagy egy elektroakusztikus Gibson J-160E fog eszünkbe jutni. Szinte biztos, hogy senki nem fog a Sardonyx 800 D II-re gondolni.

 

 

Lennon_sardonyx.jpg

 

 

 

Pedig, ahogy a fenti fotón látható, Lennon – aki sajnos már 34 éve nincs köztünk – Sardonyx gitárt használt utolsó lemeze, az 1980-as Double Fantasy felvételekor. Tulajdonképpen milyen hangszer volt ez?

 

Úgy tűnik, a Sardonyx valamiféle misztikus, futurisztikus gitár lehetett. A készítője – aki jobb szeretne, a névtelenség homályába burkolózni – hangszerjavítással foglalkozott Matt Umanov Manhattan West Village részében lévő gitárüzletében, valamikor a 70-es évek vége felé. Otthon építette a Sardonyx gitárokat és Umanov üzletén keresztül értékesítette azokat.

 

 

 sign_700.jpg

 

 

„Minden nap együtt utaztam a Brooklyn Tech középiskolába a metrón azzal a fickóval, aki ezt a gitárt készítette” – meséli Umanov. Jó párat eladtunk a boltomon keresztül, így kerülhetett egy John Lennonhoz is. Biztos, hogy tőlünk vehette, mivel a lakása pár tömbnyire volt az üzletemtől, és gyakran benézett.”

 

 

Lennon már a Beatles korai időszakában is folyamatosan kereste az új hangzásokat és feltehetőleg a Sardonyx szokatlan formája ragadhatta meg a képzeletét. Habár a gitár úgy néz ki, mintha valamilyen szintetikus anyagból készült volna, valójában fa testtel és ébenfa fogólappal rendelkezett. A vastag matt fekete lakkozás kölcsönzött műanyag hatást a hangszernek.

 

 

1396397550_rotation_700.jpg

 

 

A gitár elektronikája pont olyan szokatlan volt, mint a megjelenése. A hangszer két Bill Lawrence hangszedője egy komplex, három kimenetes áramkörhöz csatlakozott, amely a gitáros számára lehetővé tette, hogy teljesen független pickup-kombinációkat küldjön a két sztereó és az egy mono kimenetre. Fázisfordító kapcsoló és a soros/párhuzamos konfigurációt váltó kapcsoló tette teljessé a fura elektronikát.

 

 

A gitár további jellemzői a Schaller szerelvények, valamint a test alsó és felső részére szerelt, rozsdamentes acélból készült merevítő rudak voltak, melyeket csúszásmentes lábakkal látta el készítője.  A felső rudazat állítható volt, a megfelelő balansz érdekében.

 

Mindössze 15-20 Sardonyx 800 D II készült el, és talán kijelenthetjük, ez a gitár volt a legkülönösebb, amit John Lennon valaha használt.