zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az ESP 2013-ban bejelentett E-II gitárjai még sokak számára újdonságnak számíthatnak, pedig már sok forgalmazó kínálatában megtalálhatók.

 

xlarge2_700.png

 

 

 

Az ESP 2013-ban bejelentett E-II gitárjai még sokak számára újdonságnak számíthatnak, pedig már sok forgalmazó kínálatában megtalálhatók. A 2014-es NAMM Show-n bemutatott új Mystique modellt azonban még kevesen ismerik, és ezt a hangszert elég nehéz lenne bármilyen kategóriába besorolni.

 

Az ESP – együtt az egyre nagyobb piaci jelenléttel bíró leányvállalatával, az LTD-vel – a hard-rock világának egyik legnagyobb szállítója. Ugyanakkor a cég láthatólag elkötelezte magát más irányokba is, elrugaszkodott a népszerű EMG „meghajtású” hét- és nyolchúros központú gitártervezéstől, új irányokat, formákat és stílusokat próbált meg felfedezni.

 

Visszatérve a Mystique-hez, az első, ami feltűnik benne, az a súlya. A 3,14 kg-os súlyával aligha a legnehezebb gitár, amit valaha kezünkbe fogtunk. Valahogy mégis biztonságot, erőt sugároz, és első látásra kedvünk támad felkapni, és kipróbálni.

 

 

 

 

xlarge700.png

 

 

 

 

A mahagóni testre habos juharfa tető került, hagyományos fehér szegéllyel, a lakkozása valóban gyönyörű Marine Blue, vagyis tengerkék, olyan megjelenéssel, mintha csak egy másik nagy márka előtt kívánna kalapot emelni, melynek neve: Paul Reed Smith.

 

A Mystique vonalai kissé olyanok, mintha az ESP fogott volna egy PRS Custom modellt, meghosszabbította volna a menzúráját, megnyújtotta volna a testét, minek eredményeképpen egy elnyújtott felső szarvú, szélesebb alsó bevágású, kevert stílusú, ugyanakkor a felső hangok elérése szempontjából rendkívül praktikus forma jött volna létre.

 

A hangszedőknél is elég szokatlan párosítással találkozunk: Seymour Duncan JB a húrlábnál és Alnico Pro II a nyaknál. A két aranyszínű házban fészkelő pickupot, egy főhangerő és egy hangszín gombbal szabályozhatjuk. Azt írtuk: szokatlan, mert az ESP által preferált két hangszedő meglehetősen eltérő jellegű, a JB a rockgitárosok „hadd szóljon” humbuckere, az Alnico Pro II A PH-1 pedig inkább hagyományosabb karakterű. Tudjuk, hogy a JB/'59 pickup konfiguráció sokkal elterjedtebb és favorizáltabb a legtöbb gyártónál, de az ítélkezéssel legalább addig várjunk, még bedugjuk az erősítőbe a gitárkábelt.

 

 

 

EII_2.jpg

 

 

 

Hangzás

 

Az lehet, hogy a Mystique nem igazán emlékeztet egy Les Paulra a double cutaway fazonjával és a kissé hosszabb Fender-szerű menzúrájával, de hogy azt hangot célozta meg, talán kissé kövérebb mélyekkel, az biztos.

 

Bármiféle aggály a pickupokat illetőleg, egy perc alatt szertefoszlik, amint meghalljuk a gitár hangját. A húrlábnál elhelyezett JB hangszedő valóban egy dögös rock humbucker, de a jól kipróbált mahagónifa/juharfa test konstrukció tökéletes „lágyítóként” működik és eltávolít minden nyers és érdes hangot. Szenzációs rock hangzás!

 

A nyaki pickup valamivel kisebb jelet ad le, de ha jól feltekerve az erősítőt, felváltva próbáljuk a két hangszedőt, olyan bő választékát kapjuk a hangszíneknek, ami a legtöbb stílusban jól használható. A gitár hangja, és a fogása csodálatos, a nyak ötvözi a vintage  profil kerekségét a modern nyakszélességgel.

 

Habár az ESP berakás ott díszeleg a 12. érintőnél, kár, hogy a fejen nem látható az ismerős logó. Összességében az E-II Mystique egy rendkívül jól használható, kényelmes nyakú, szép kidolgozású hangszer, kiváló rock és blues hangzással. Egyetlen hátránya a viszonylag magas ára.

 

 

 

Specifikáció

 

Test: mahagóni, habos juharfa tetővel
Nyak: mahagóni
Konstrukció: ragasztott nyak
Menzúra: 25,5” (648 mm)
Fogólap: rózsafa, 305 mm-es rádiusszal
Felső nyereg szélessége: 42 mm
Nyak profil: vékony U
Érintők száma/típusa: 24/Jumbo
Szerelvények: aranyszínű
Hangolókulcsok: Gotoh satus
Húrláb: Locking Tone Pros tune-o-matic
Húrtartó: Gotoh
Nyaki hangszedő: Seymour Duncan Alnico Pro II A PH-1
Húrláb hangszedő: Seymour Duncan JB SH-4
Elektronika: passzív
Kezelőszervek: hangerő, hangszín, 3 állású hangszedőváltó
Szín: Marine Blue
Származási ország: Japán

Bővebben: ESP

Hazai és európai forgalmazó: Sound Service