zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Kurt Cobain híres átalakított 1965-ös Fender Jaguárjának eredetét eddig homály fedte, de most úgy tűnik egy éles szemű rajongó megoldotta a rejtélyt.

 

 

tumblr_lv2l37VGxZ1qmm47qo1_500.jpg

 

 

 

Kurt Cobain híres átalakított 1965-ös Fender Jaguárjának eredetét eddig homály fedte. A gitárt Cobain 1991-ben használtan vette újsághirdetésen keresztül, de akkor már a hangszer komoly átalakításokon esett keresztül. A gitárra előzőleg egy extra hangerő potit, egy háromállású pickup-váltót és két humbucker hangszedőt szereltek. Úgy vélik, hogy az eladó profi zenész lehetett, minthogy a gitár egy „turné-kész” Anvil márkájú flight case-ben érkezett Cobainhez.

 

 

x1kRL_350.jpg

Ezzel együtt az előző tulajdonos személye eddig nem volt ismert.

 

A Telecaster Discussion Page fórumon egy 'Blazer' nevű júzer úgy tűnik megoldotta a kérdést, szerinte az előző tulajdonos Cliff Richard és az Everly Brothers gitárosa, Martin Jenner volt.

 

Blazer egy 1980-as Cliff Richard videón felfedezte, hogy Martin Jenner egy ugyanolyan módon átalakított Fender Jaguáron játszik, mint később Cobain. A videón 29:27-nél tisztán kivehető a harmadik hangerő potméter, a háromállású pickup kapcsoló és a krémszínű humbuckerek.

 

Ugyanakkor van néhány apró eltérés is a két hangszer között. Kurt gitárjának nyakán „pont” berakások láthatók, Strato stílusú a fejrész, és krómozott Gotoh húrláb van rajta. Minthogy a videó több mint 10 évvel azelőtt készült, hogy Cobain megvette a gitárt, könnyen elképzelhető, hogy ezek a módosítások a videó felvétele után történtek.

 

Természetesen a felfedezés nem azt jelenti, hogy Cobain közvetlenül Jennertől vette a Jaguárt, közben lehetett más tulajdonosa is. Mindenesetre Krist Novoselic, a Nirvana basszerosa a Twitteren ezt írta: „világos, ugyanaz a gitár”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek szerint lehetséges, hogy Cliff Richard gitárosa készítette el az alternatív rock leghíresebb moddolt gitárját? Cobain biztos jót derülne rajta. Ha mégsem Martin Jenner az előző tulajdonos, akkor tényleg félelmetes egybeesésről van szó…

 

Felmerül a kérdés, hogy miért nem kérdezik meg Martin Jennert. Sajnos ez már nem lehetséges, mert Jenner miután Angliából Ausztráliába költözött, 1998-ban meghalt. Érdekes kérdés lehet az is, hogy mi lett a sorsa Cobain Fender Jaguárjának.

 

 

A legáltalánosabban elterjedt vélemény, hogy Courtney Love – Cobain felesége és a Hole énekesnője – elajándékozta a gitárt Eric Erlandsonnak, a Hole gitárosának. Eric egyébként jó barátja volt Kurtnek, gyakran jammeltek együtt. Úgy tudni, hogy Courtney, Kurt Cobain több más gitárját is (Jagstang, Musicmaster, Mustang) elajándékozta annak halála után .

 

 

 

 

KJag4.jpg

 

 

 

A Fender a 2000-es év végén kiadott egy Cobain Jaguar signature modellt, majd 2014-ben ennek modernizált, mai igényekre optimalizált változatát, amiről a ZenészMagazin is hírt adott.

 

Emellett létezik egy, a kopott gitárt idéző „Road Worn” signature modell, erről bővebb információ: Fender Kurt Cobain Road Worn Jaguar.