zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Nem csak az Explorer hozta lázba a késő ötvenes évek futurisztikus formákat kedvelő gitárosait, hanem a vele majdnem egy időben megjelenő nyíl alakú Flying V modell is.

 

DSVHACCH1-Glam-Shot_hist_mod_700.jpg

 

Flying V History 

 

 

Ahogy a Gibson Explorer 120-ról szóló írásunkban említettük, a Gibson cég fennállásának 120. évfordulója alkalmából két emblematikus modelljének három új, ünnepi változatát adta ki. Nem csak az Explorer hozta lázba a késő ötvenes évek futurisztikus formákat kedvelő gitárosait, hanem a vele majdnem egy időben megjelenő nyíl alakú Flying V modell is.

 

Ezeket a hangszereket már akkor is kis szériában készítették, inkább a cég imidzsét kívánták befolyásolni az új formákkal, mintsem komoly kereskedelmi sikert elérni. Bő egy évtizeddel később azonban a rockzenészek felfedezték maguknak és népszerűvé tették az Explorer és Flying V gitárokat.

 

 

 

DSVHACCH1-Back-Shot_history_mod_700.jpg

 

 

Flying V History

 

A Gibson USA Flying V History évfordulós modellje limitált mennyiségben kerül gyártásra és némileg eltér az eredeti Flying V-től. Ez a hangszer vékonyabb és könnyebb, kisebb a fejrésze és két ’57 Classic/Plus humbucking hangszedőt kapott.

 

DSVHACCH1-Side-Shot_hist_mod_700.jpg

 

 

 

 

Specifikáció

 

Test: mahagóni
Nyak: ragasztott mahagóni
Fogólap: rózsafa, krémszínű szegéllyel, 12”-os rádiusszal, pont berakásokkal, a 12. bundnál 120th Anniversary felirattal
Érintők száma: 22
Felső nyereg: 43 mm, anyaga: Tektoid™
Fejrész: rövidített nyíl alakú, a krémszínű pálca takarón fekete Gibson logóval
Hangoló kulcsok: krómozott Grover Kidney kulcsok, áttétel: 14:1
Hangszedők: ’57 Classic humbucking nyaki és ’57 Classic Plus humbucking húrláb pickup
Szabályzók: 2 hangerő, 1 hangszín, háromállású pickup-váltó
Szabályzó gombok: fekete tető, ezüst berakással
Húrláb: krómozott Tune-O-Matic
Húrtartó: krómozott Stop Bar
Koptatólap: krémszínű
Húrok:  .009 - .046
Lakkozás: öregített cseresznye színű nitrocellulóz
Tartozékok: keménytok, nyakmerevítő pálca állító, kezelési utasítás
Ár: $1999 / 1699€

 

Bővebb információ: Gibson

 

 

 

DV120EBCH1-Finish-Shot_120_700.jpg


Flying V 120

 

 

A Gibson Flying V 120 modellnél meghagyták az eredeti gitártest vastagságát és a fejrész is megegyezik az 1958-as gitár fejével. A vintage hangzást és korszerű működést az Alnico V Burst Bucker Pro kísérő (nyaki) és az Alnico V Burst Bucker Pro szóló (húrláb) hangszedők garantálják. A hangszedők az eredeti PAF humbucker formáját idézik, azonban tekercseik attól eltérőek, a karakteresebb, dögösebb hangzás érdekében.

 

A Flying V 120 ébenfekete, a Flying V History pedig öregített cseresznye színben kapható, egyéb paramétereik megegyeznek, mindkét gitár ára 1999.- USD.

 

Bővebben: Gibson