zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Yamaha és Jamie Cullum bemutatják a Yamaha Grand Piano készítésének folyamatát a tervezéstől, a gyártási fázisokon keresztül, egészen Jamie tokiói koncertjéig.

 

jamie-cullum-14062013-11_700.jpg


Jamie Cullum

 

 

 

Jamie Cullum – a rendkívül sikeres és népszerű brit jazz- és popénekes, dalszerző és zongorista – a Yamahával közösen rövid videókat készített, melyekben bemutatták a Yamaha Grand Piano gyártásának különböző állomásait.

 

A keleti hagyományokhoz híven a filmek tematikája a négy elemhez – Föld, Tűz, Víz és Levegő – kapcsolódik, ugyanakkor betekintést enged a Yamaha zongorakészítésének filozófiájába. Jamie és a stáb engedélyt kapott, hogy a gyár olyan területeire is beléphessenek, ahová korábban csak a gyár személyzete és üzleti látogatók mehettek be. A videók a zongorakészítéshez szükséges faanyagok válogatásával kezdődnek, majd végigvezetnek a gyártás különböző folyamatain a zongora hangolásáig bezárólag. Az utolsó videóban Jamie-t láthatjuk, egy koncerten Tokióban, az Orchard Hallban, ahol a reflektorfényben már csak ő, és a kész hangszer áll.

 

Jamie Cullum így nyilatkozott: „A Yamaha üzemekben tett látogatások ráébresztettek arra, hogy azok az emberek, akik ezeket a hangszereket készítik a művészeknek, maguk is művészek. Biztos vagyok benne, hogy nem sok zongorista van, aki igazán értékeli azt a folyamatot, amellyel a puszta fából és acélból és egyéb anyagokból végül elkészül egy Grand Piano és az üzletbe, vagy a színpadra kerül. Boldoggá és elégedetté tesz az, amilyen szépséggel és szenvedéllyel ábrázolják mindezt az elkészült videók.”

 

Az alábbi videón Jamie az Abbey Road-i stúdióban látható, hallható, amint éppen egy Yamahán játszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Föld, Tűz, Víz és Levegő videókat, melyek a Yamaha Grand Piano gyártási fázisait bemutatják, a Yamaha Magyarország oldalán nézheted meg, ízelítőül, itt az utolsó, a Víz.

 

 

 

 

 

 

 Bővebb információ: http://hu.yamaha.com/