zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Gibson a blues legenda Lucille gitárjának 65 éves születésnapja alkalmából kiadja az ES-335 B.B. King Signature változatát. Nagyon szép, nagyon jó, csak egy kicsit drága…

 ARLC14EBGH1-Hero-2_700.jpg

 

 

A rock és a blues történetében a nagy gitárosok nevéhez gyakran fűződnek kedvenc hangszer márkák, olykor kedvenc hangszerek. Gondoljunk csak Eric Clapton ’Brownie’ Fender Stratocasterére, vagy George Harrison és Clapton 1957-es Les Paul Standard ’Lucy’-jére, aminek sztorija szintén megérne egy misét. Azonban a legrégebbi és talán a legismertebb ikonikus hangszer B.B. King Lucille Gibsonja lehet. A Lucille elnevezéshez is tartozik egy érdekes történet, de erről majd később.

 

 

ARLC14EBGH1-Glam-Shot700.jpg

 

 

Egy biztos: a Lucille 65 éves, és ebből az alkalomból a Gibson kiadja az eredetileg eléggé prózaian hangzó ES-335 elnevezésű modell B.B. King Signature változatát. Ez a hangszer számos olyan speciális tulajdonsággal rendelkezik, amelyet B.B. King kívánsága nyomán fejlesztett, alakított ki a gyár. Ilyen például az ’f’ lyuk nélküli fedlap kialakítás és a TP-6-os húrtartó. De a Gibson memphisi üzemében – gondolva a mai kor követelményeire is – olyan újításokat is alkalmaztak a gitáron, mint egy második jack aljzat a sztereó kimenethez, és egy 6 állású VariTone kapcsoló.

 

 

 

ARLC14EBGH1-Finish-Shot700.jpg

 

 

 

Ez a hangszer valóban egy születésnapi darab, a klasszikus vonalvezetésű félakusztikus gitár ébenfekete lakkozásával és aranyozott szerelvényeivel felér egy műalkotással.

 

A történethez az is hozzátartozik, hogy B.B. Kingnek számos Lucille gitárja volt azóta, hogy 1949-ben szerelembe esett az első Lucille-lel. Az is tény, hogy sok más Gibson gitáron is játszott, melyek nem érdemelték ki a Lucille nevet.

 

 

gibson 3_2.jpg

 

 

 

És akkor a Lucille sztori, B.B. King elmesélése nyomán. 1949-ben egy arkansas-i night clubban játszott King, ahol két fickó összeverekedett és verekedés közben feldöntötték a kerozinos hordókat, melyekkel a klubot fűtötték. Hatalmas tűz ütött ki és mindenki - így King - is menekült az égő klubból. Amikor végre kijutott, akkor döbbent rá, hogy a Gibson gitárja bent maradt az égő helységben. A klub fából épült, és nagyon gyorsan égett, de King visszarohant a lángoló és roskadozó épületbe, hogy hangszerét mentse. Kis híján bent égett, de kihozta a gitárt. Másnap tudta meg, hogy a két vendég egy Lucille nevű táncosnő miatt verekedett össze, és ekkor nevezte el a gitárt Lucille-nek. Ahogy ő mondja, azért, hogy mindig emlékezzen arra, hogy mekkora marhaságot csinált, és soha többet ne tegyen ilyet.

 

 

Eddig a történet és akkor lássuk a Lucille jellemzőit.

 

 

Kivitel: félakusztikus, féltömör test

Test anyaga: háromrétegű juhar/amerikai hárs/juhar

Szegélyezés: többrétegű fehér/fekete
Nyak: ragasztott mahagóni nyak

Fogólap: Richlite fogólap, 12”-os rádiusszal, fehér szegéllyel és gyöngyház berakásokkal

Felső nyereg szélessége: 43 mm

Fejrészen “Lucille” és „Gibson” gyöngyház berakás

Merevítőpálca takaró lemez: aranyozott,  gravírozott “65 Years” felirattal

Hangoló kulcsok: aranyozott Grover Tulip

Hangszedők: 2 humbucker, 490 R nyaki és 490T a húrlábnál, aranyozott házban

Elektronika: 2 hangerő, 2 hangszín, 6 állású VariTone forgókapcsoló, 3 állású hangszedő váltó, két 6,3 mm jack kimenet

Húrláb és húrtartó: aranyozott Tune-O-Matic húrláb, és TP-6 húrtartó

Koptatólap: teknőcmintás

Húrok: .010 - .046

Lakkozás: nitrocellulóz ébenfekete lakkozás

Tartozék: keménytok, eredetiséget tanúsító bizonyítvány

Ár: 3 799.- USD

 

 

 

 

 

 

Bővebben: Gibson

(-k-)