zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A márciusi Frankfurti Musikmesse alkalmából átadják az év legjobb német hangszereinek járó díjakat.

 

A napjainkban kezdődő amerikai NAMM Show mellett a másik nagy zeneipari seregszemle a Frankfurti Musikmesse nyitásáig még két hónap van hátra, de már érkeznek érdekes hírek, melyek a vásárhoz kapcsolódnak.

 

A Musikmesse alkalmából adják át a German Musical Instrument Award 2014-et, vagyis a 2014-es Német Zeneipari Díjat, amit idén a húros hangszerek és a rézfúvós hangszerek kategóriában kapnak – és itt jön a lényeg – nem előadók, hanem olyan hangszerkészítők, gyártók, akik az adott kategóriában kiemelkedő hangszert alkottak. A díjat a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium szponzorálja és 23 éve minden évben átadásra kerül.

 

A németek szerint ez a legrangosabb elismerés, amelyet hangszerkészítő kaphat. A kategóriák, melyben a díjat átadják, évenként változnak, mintegy felölelve a hangszerkészítés minden ágát.

 

Az elektromos gitár kategóriában induló a Frank Hartung Guitars Embrace Classic modellje nyerte az első díjat, a rézfúvós kategóriában induló a Kühnl & Hoyer Musikinstrumentenfabrik GmbH „Bart van Lier” 512 Professional Class tenor trombonja pedig ezüstérmes.

 

A Frank Hartung Guitars céget 2009-ben alapították és bár ilyen rövid múltra tekinthet vissza mégis megkaphatta a German Music Instrument Award első díját. A cég nem mondható nagynak, évente 30-40 gitárt készít, ami nem is olyan kevés, ha figyelembe vesszük, hogy Frank Hartung egyedül készíti el ezt a mennyiséget.

 

 

 

image1_700.jpg

 

 

 

Menzúra: 25" (635mm)

Test anyaga:   hondurasi mahagóni

Tető anyaga:   habos juhar

Nyak anyaga:  hondurasi mahagóni

Fogólap: rózsafa juhar szegéllyel

Pozíciójelölők: gyöngyház berakás

Hangszedők: 2 Ray Gerold Sunburst Style Humbucker

Szabályzók: 2 hangerő, 2 hangszín, 1 hangszedőváltó

Húrláb: Tune-O-Matic, alumínium húrtartóval

Hangolókulcsok: Grover Kluson

Lakkozás: Vintage Nitro Darkburst

 

 

 

A második helyezett egy lényegesen hagyományosabb hangszer, a tenor pozan, hivatalos nevén trombon vagy harsona. A Kühnl & Hoyer céget 1948-ban alapították és azóta már számos German Musical Instrument díjat kapott. A cég egyedi, kézzel gyártott rézfúvós hangszerek gyártására szakosodott. A díjnyertes modell a holland jazz pozanos Bart van Lier után kapta nevét, aki maga is közreműködött a hangszer tervezésében és a cég szerint olyan hangszert kívánt alkotni, ami kifejezetten jazz muzsikusoknak ideális.

 

 

DMIP-2014-messe-frankfurt-Foto-Tenorposaune_700.jpg

 

A díjátadási ceremónia a Musikmesse alatt lesz, 2014. március 14-én.

 

Így a cikk végén halkan megemlítjük, hogy hazánkban is számos kis cég gyárt kiváló hangszereket és erősítőket, melyekről sokan vagy nem is hallottak, vagy nem tudják, hogy magyar termékről van szó. A teljesség igénye nélkül, véletlenszerűen hadd nevezzük meg a Fibernare gitárokat, a Silverblade erősítőket, vagy a Kasleder effektpedálokat. Lehet, hogy ők is megérdemelnének valamiféle elismerést…