zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Az ESP idén útjára indított rendkívül sikeres LTD sorozatának Elite Horizon III modelljeit mutatjuk be kicsit közelebbről.

 

 

 

xlarge_side_700.png

 

 

 

Még megjelenésekor hírt adtunk az ESP LTD Elite sorozatáról, amellyel az ESP igazi minőséget kíván kedvezőbb áron eljuttatni a gitárosokhoz. Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a Japánban gyártott LTD Elite sorozat ötlete telitalálat volt, a zenészektől és a szaksajtótól szinte csak dicsérő szavakat hallani, olvasni a széria hangszereiről.

 

Ezúttal a sorozat két, talán legszebb hangszerét az LTD ELITE HORIZON-III NT-t és az LTD ELITE HORIZON-III FR-t vizsgáljuk meg közelebbről.

 

Az LTD ELITE HORIZON-III NT és az LTD ELITE HORIZON-III FR testen átmenő nyakú konstrukciók, 648 mm-es (25,5”) menzúrával, égerfa testtel, lángolt juhar tetővel, juhar nyakkal, ébenfa fogólappal.  Mindkét gitár a húrlábnál Seymour Duncan Custom-5, a nyaknál Seymour Duncan Jazz hangszedőkkel rendelkezik. A HORIZON-III NT Gotoh TOM húrlábbal szerelt és Reindeer Blue lakkozással gyártják, míg a HORIZON-III FR-en Floyd Rose húrláb van, és áttetsző fekete lakkozással készül.

 

 

 

xlarge_700.png

 

 

 

 

 

Természetesen egy gitár formájának megítélése szubjektív dolog, de imponáló, hogy a Horizonnál szakítottak a legnépszerűbb Strato és LesPaul formavilággal és egy érdekes, kevéssé lágy, sokkal inkább szögletes, éles vonalvezetésű kétszarvú fazont terveztek. Szerintünk egyrészt karakteres, jól felismerhető ez a forma, másfelől ez a kialakítás könnyen elérhetővé teszi a legfelső fekvést is, még akkor is, ha történetesen a gitárost az átlagosnál nagyobb kézzel áldotta meg a sors.

 

Bár az LTD Elite Horizon-III NT a katalógusban “Reindeer Blue” szín megjelöléssel szerepel, szerintünk ez a szín inkább az éjszakai égboltra emlékeztet. Az viszont elvitathatatlan hogy a lángolt juhar anyagú tetőn ez a szín gyönyörűen mutat és – ez megint szubjektív – az ébenfa fogólappal tökéletesen harmonizál. A hangszer megjelenését a testen és a nyakon végigfutó fehér szegélyezés teszi teljessé.

 

 

detail2_400.jpg

 

 

 

Passzív Seymour Duncan Custom-5 pickup a húrlábnál és Jazz a nyaknál – talán ezt a gitárt szeretném a legjobban birtokolni az egész LTD sorozatból.  Még az sem zavarna, hogy a testvér modellen – a Horizon-III FR-en – tremolós Floyd Rose húrláb van, az RDB (ez a “Reindeer Blue” típust jelöli) pedig testen átmenő húrozású.

 

 

 

 

xlargebl2_700.png

 

 

 

Bár az LTD Elite Horizon megjelenése szinte sugallja, hogy ezt a hangszert kemény rockra találták ki, a két Seymour Duncan hangszedő ennél jóval több féle hangzást, hangszínt tesz lehetővé a gitárosok számára. Mindkét pickup passzív, így nem könnyen hajtják túl az előerősítőt, vagyis jól kontrollálható a kimenő jel erőssége. A nyaknál lévő Seymour Duncan Jazz humbucker inkább a meleg, vastag hangokat hozza tökéletes tisztasággal, a húrlábnál lévő Duncan Custom 5 pedig hasonlóan tisztán, de több és határozottabb presence-szel továbbítja a magas hangokat.

 

 

Mindkét LTD gitár abban különbözik a ma gyártott gitárok jelentős részétől, hogy a juharfa nyak a hangszer testébe van építve, un. testen átmenő nyak, tehát nem csavarral vagy ragasztással rögzítették a gitártesthez, hanem annak része. Ez a hang hosszabb lecsengését teszi lehetővé, és a hangolást is biztosabban tartja. A nyak vékony U profil kialakítású, ami kedvez a gyors játéknak.

 

 

 

xlarge_bl_700.png

 

 

 

Az LTD sorozat hangszereit – eltérően az ESP modellek némelyikétől – az ESP Japánban lévő gyárában ugyanazok a hangszerkészítők rakják össze, akik az ESP csúcskategóriás modelljeit készítik. Az LTD sorozat strapabíró és megbízható hangszereket jelent, kiváló ár/érték aránnyal, formaviláguk időtálló, és biztosak vagyunk benne, hogy hosszú éveken át kitűnően szolgálják tulajdonosát mind színpadi, mind stúdió körülmények között.

 

 

Specifikáció ELITE HORIZON-III Reindeer Blue

 

Konstrukció: testen átmenő nyak
Menzúra: 25,5” (648 mm)
Test: égerfa
Tető: lángolt juhar
Nyak: juharfa
Fogólap: ébenfa
Fogólap rádiusz: 350 mm
Lakkozás: Reindeer Blue
Felsőnyereg szélessége: 42 mm
Nyak kialakítás: vékony „U” profil
Érintők: 24 db XJ
Szerelvény: fekete
Hangolókulcsok: zárható Gotoh Magnam
Húrláb: Gotoh TOM, testen átmenő húrozás
Nyaki hangszedő: Seymour Duncan SH-2
Húrláb hangszedő: Seymour Duncan SH-14
Elektronika: passzív
Szabályzók: hangerő, hangszín, pickup váltó

 

 

Specifikáció ELITE HORIZON-III FR

 

Konstrukció: testen átmenő nyak
Menzúra: 25,5” (648 mm)
Test: égerfa
Tető: lángolt juhar
Nyak: juharfa
Fogólap: ébenfa
Fogólap rádiusz: 350 mm
Lakkozás: átlátszó fekete
Felsőnyereg szélessége: 42 mm, zárható
Nyak kialakítás: vékony „U” profil
Érintők: 24 db XJ
Szerelvény: fekete
Hangolókulcsok: Gotoh
Húrláb: Floyd Rose
Nyaki hangszedő: Seymour Duncan SH-2
Húrláb hangszedő: Seymour Duncan TB-14
Elektronika: passzív
Szabályzók: hangerő, hangszín, pickup váltó

 

 

 

 

 

 Az ESP és LTD magyarországi és európai forgalmazója: Sound Service