zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A négyhúros TRBX304 és TRBX504, valamint az öthúros TRBX305 és TRBX505, egyaránt új hangszedőkkel és új EQ szekcióval mutatkozott be.

 

 

700.jpg

 

 

A Yamaha bemutatta új TRBX basszus sorozatát 304, 305, 504, 505-ös típusjelzésekkel. Mind a négy modell tömör testű double-cut (kétszarvú) fazonú, csavarozott nyakú, óriási méretű humbucker hangszedőkkel felszerelt. A modern dizájn mellett, sokoldalú, jól kezelhető, hangszínekben gazdag, nagy tudású hangszereket ad kezünkbe a Yamaha.

 

A TRBX sorozat modelljeinek, teste tömör mahagónifából készült. További jellemzőjük a tetszetős, domborított kialakítású fedőlap, a modern kétszarvú forma, és a csavarozott nyakcsatlakozás. A húrláb nagyszilárdságú, fekete nikkel bevonatú négy/öt húrlábbabás kivitelben készült.

 

 

 

305_rotation_700.jpg

TRBX 305

 

 

A TRBX 304/305 modellekre tervezett M3 hangszedők nagyméretű rúdjainak és kerámia mágneseinek köszönhetően tiszta, hihetetlen pontosságú és mélységű erőteljes hangzást kapunk.

 

A TRBX 504/505 gitárokra két HHB5 humbucker hangszedő került, amelyek komoly elektronikai egységhez csatlakoznak. MASTER VOLUME, BASS, TREBLE, MIDDLE, és pickup panoráma szabályzókkal, továbbá egy aktív/passzív kapcsolóval állíthatjuk be a nekünk tetsző hangzást. Az ötrétegű mahagónifából készült csavarozott nyakra 24 érintős rózsafa fogólapot ragasztottak. A pozíciójelölők pont berakások, a felső nyereg 38 mm széles. Az öntött hangoló kulcsok 2+2 formában helyezkednek el a fejen.

 

 

 

505w_rotation700.jpg

 

 

 TRBX 505

 

 

 

 

 

 

Vizsgáljunk meg közelebbről egy TRBX modellt!

 

Ha valaki kezébe veszi bármelyik TRBX gitárt, az első benyomása a Yamahától megszokott kiváló minőség és kidolgozás. Mindez igencsak meggyőző és nem összehasonlítható a hasonló árkategóriájú basszusokkal. Mindemellett a hangszer rendkívül könnyű, kényelmes a tartása, jó a balansza. A mahagóni nyak vékony és alkalmas a gyors játékra. A felső nyereg mindössze 38 mm széles. (TRBX 504) Az öthúros hangszeren is kényelmes a húrok távolsága (18 mm) és a nyak mégsem vastag.

 

A hangszedők valóban kitűnőek, a négy-rudas formatervezés és az alnico mágnesek kiválóan meghajtják az aktív áramkört és a legapróbb, legfinomabb mozdulatot is képesek érzékelni passzív módban. (TRBX 504/505)

 

 

 

 

F33286E6C7B64996A2ECDBB75567237F_12074.jpg

 

 TRBX 304/305

 

 

A TRBX 300-as gitárokon két hangszín potmétert találunk (mély, magas) azonban az ötállású „Stílus kapcsoló” gyári hangszínei remekül lettek a különböző játékmódokhoz optimalizálva. Az első pozíció a slap játékmódhoz, a második a pengetővel való játékhoz nyújt könnyen elérhető és jól használható hangszín beállítást. A harmadik állásban a hangszín nincs korrigálva, EQ szabályzás nélküli „sima” hangot kapunk, a negyedik pozícióban ujjal pengetéshez, az ötödikben pedig kifejezetten szólójátékhoz van optimalizálva a hangszín. Az öt gyári beállítás használatakor is rendelkezésre áll a két hangszín potméter a tökéletes, számunkra megfelelő hangszín kikeveréséhez.

 

 

 

 

D9A11FD3C32941C0B23AA1A72F6619E0_12074.jpg

 

 TRBX 504/505

 

 

A TRBX 300 és 500 modellek elsősorban az elektronikájukban különböznek egymástól. Az 500-as modelleken nincs ötállású gyári hangszínbeállítás kapcsoló, viszont az EQ szekció 3 sávos (mély, közép, magas) és egy aktív/passzív kapcsoló is rendelkezésünkre áll. Passzív állásban a hangszer gyakorlatilag ugyanolyan erőteljesen szól, mint az aktív állásban. Aktív állásban működik a három sávos hangszínszabályzás, viszont passzív állásban csak a magas hangszín potméter szabályoz. Bár a hangszer hátulján találunk egy elem töltöttség jelzőt, a passzív mód nagyon jól jöhet olyan esetekben, ha az elem már kezd lemerülni. Mindkét sorozat hangszerein a PIC BAL, vagyis hangszedő balansz potméterrel a két pickup hangerejének arányát tudjuk állítani.

 

A Yamaha TRBX basszusgitár sorozat tagjai igazi munkaeszközök, kedvező áron kiváló minőséget nyújtanak. A gitárok komoly elektronikával rendelkeznek, és az áruk mégis az elfogadható mértéken belül marad.

 

 

 

 

 

yamaha_trbx_basgitaren_nieuws.jpg

 

 

 

 

 

 

Specifikáció TRBX 304

 

Menzúra: 34'' (863,6 mm)
Nyak: ötrétegű mahagóni/juhar
Fogólap: rózsafa
Fogólap rádiusz: 10'' (250 mm)
Felső nyereg szélessége: 38 mm
Test: tömör mahagóni
Hangolókulcsok: öntöttek
Húrláb: öntött 19 mm
Hangszedők: MHB3
Szabályzók: főhangerő, pickup panoráma, mély, magas, ötállású „stílus kapcsoló”
Szerelvények: fekete nikkel
Lakkozás: matt fémszínű, fekete, fehér, Apple Red, Mist Green

 

 

Specifikáció TRBX 505

 

Menzúra: 34'' (863,6 mm)
Nyak: ötrétegű mahagóni/juhar
Fogólap: rózsafa
Fogólap rádiusz: 23-5/8'' (600 mm)
Felső nyereg szélessége: 43 mm
Test: tömör mahagóni
Hangolókulcsok: öntöttek
Húrláb: öntött 18 mm
Hangszedők: HHB5 (Alnico V)
Szabályzók: főhangerő, pickup panoráma, mély, közép, magas, aktív/passzív kapcsoló, elem töltöttség jelző LED
Szerelvények: fekete nikkel
Lakkozás: áttetsző fekete, áttetsző fehér, áttetsző barna

 

 

 

 

 

 

Bővebb információ: Yamaha Magyarország