zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
A Hot Tubes nagyon hamar népszerű lett, tökéletesen reprodukálta a vintage csöves erősítők túlvezérelt hangzását.

 

 preview_resize.jpg

Az eredeti, 1978-ban bemutatott Hot Tubes azzal a céllal készült, hogy visszaadja a vintage csöves erősítők természetes torzítását. Az új kiadású Hot Tubes tökéletes másolata az eredeti koncepciónak, csak éppen apró méretű, kompakt kivitelben.

 

A késő hetvenes években nem sok olyan cég volt, amely azon eszelt volna, hogyan is lehetne bármilyen erősítő hangját szimulálni. És pontosan ez volt az, amit az EHX megtett, amikor kihozta Hot Tubes overdrive pedálját. A Hot Tubes nagyon hamar népszerű lett, tökéletesen reprodukálta a vintage csöves erősítők túlvezérelt hangzását, abszolút flexibilis volt, a meleg, vastag, mély hangoktól a sikoltó magas hangokig mindent szépen szólaltatott meg.

 

 

56-44_resize.jpg

 
Az eredeti Hot Tubes

 

 

 

Napjainkban szinte már lehetetlen egy ilyen pedálra szert tenni, hiszen nagy részük már több mint 35 éves és a legtöbb tulajdonos nem akar megválni a pedáltól.

 

Az Electro-Harmonix alapítója és elnöke, Mike Matthews meséli: „Az eredeti vintage Hot Tubes pedálok ára igen csak emelkedni kezdett mostanában és számtalan gitáros keresett meg bennünket azzal, hogy adjuk ki újra a 70-es évek CMOS rendszerű pedálját. Megtettük, és ugyanazt az elképzelést követtük, mint az eredeti pedálnál, de egyúttal miniatürizáltuk is. Ennek az ára csak töredéke egy eredeti Hot Tubes pedál árának, már ha egyáltalán lehet még belőlük eladót találni.”

 

A kezelőszervek ugyanazok, mint az eredeti pedálon, csak a kis méretből adódóan másképp elhelyezve. Így van egy VOLUME, egy OVERDRIVE, és egy TONE potméter, valamint egy TONE ki- bekapcsoló és persze a lábkapcsoló. A VOLUME a kimenő hangerőt szabályozza, az OVERDRIVE a túlvezérlés mértékét, a TONE potival plusz hangszínezés lehetséges, de a TONE áramkörét a TONE ki- bekapcsolóval teljesen ki lehet iktatni.

 

 

Electro-Harmonix_Hot-Tubes660.jpg

 

A múlt és a jelen

 

 

Az új Hot Tubes pedál 9 voltos elemmel működik, vagy a külön beszerezhető 9.6-Volt/DC200mA AC adapterrel. Amerikai listaára 71,87 USD.

 

A gyártó honlapja: http://www.ehx.com/products/hot-tubes-nano