zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Percussion Guitar, Guitar Percussion, a hiányzó láncszem a gitár és a percussion között, vagyis a Gperc.

 

 

 

Frédéric Riedel, francia gitáros és feltaláló, érdekesen átalakított gitárt készített, ő úgy nevezi Percussion Guitar, a hiányzó láncszem gitár és percussion között, vagyis Gperc.

 

A percussion lappal felszerelt gitárt hallgatva az eredmény eléggé meggyőző, bár sajátos technikát igényel és gyanítom, hogy nem a heavy metál gitárosok kedvence lesz.

 

 

 

Gperc Guitare Percussion3_crop 635.jpg

 

 

A találmány lényege az elektromos gitár felső részére szerelt percussion lap, ami alatt egy piezoelektromos pickup rejtőzik. Ahogyan a gitáros jobb kezével üti, kopogtatja, dörzsöli a percussion lapot, az a megütés helyétől függően kongához, bongóhoz és shakerhez nagyon hasonló hangot ad. A piezoelektromos hangszedőnek külön hangerőszabályzója és kimenete van, hangereje a gitárhoz képest állítható, így akár külön erősíthető, effektezhető.

 

 

gperc-back_jpg_635.jpg

 

 

Feltalálója szerint a Gperc tulajdonképpen egy új hangszer és új távlatokat nyithat a zenében. Véleménye szerint a játéktechnika elsajátítása nem nehéz, de minden gitáros egyéni technikát is kialakíthat. Az alábbi 12 képpel ad tippeket a játéktechnika elsajátításához.

 

 

gperc-demo-en_jpg_640x860_q85.jpg

 

 

A Gperc pillanatnyilag Telecaster és Stratocaster formájú gitárokra van optimalizálva, de a továbbiakban más alakú gitárokra is fejleszteni kívánják. Számos további fejlesztés és Gperc variáció is tervbe van véve, ezért az anyagi háttér megteremtése céljából a feltaláló és néhány társa alapítványt hozott létre.

 

 

 

Frédéric Riedel és a Gperc

 

 

Gperc Facebook oldal 

 

Gperc weboldal