zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Amikor azt hallottuk, hogy az ADAM 5”-os hangszóróval 250 dollárért kíván stúdió monitort piacra dobni, nem nagyon hittünk benne. Habár a gyártó az elmúlt évek során folyamatosan csökkentette a belépő szintű termékeinek árát, az F széria esete egy kicsit más történet.

 

 

adam-f5-front.jpg

 

 

Az elmúlt néhány évben az ADAM jól csengő névvé vált a stúdió monitorok piacán. Az ADAM márkanév szorosan összefonódott a ribbon magassugárzók használatával. A cég eredetileg a piac legfelső szegmensét célozta meg, de egy idő után az A és AX sorozatok megjelenésével elkezdett elérhetőbb áru monitorokat gyártani. Most a német cég még egy lépéssel tovább ment az F sorozattal, amely a vonzó tulajdonságokat megfizethető áron kínálja. Vajon megéri egy ilyen monitort vásárolni?

 

Amikor azt hallottuk, hogy az ADAM 5”-os hangszóróval 250 dollárért kíván stúdió monitort piacra dobni, nem nagyon hittünk benne. Habár a gyártó az elmúlt évek során folyamatosan csökkentette a belépő szintű termékeinek árát, az F széria esete egy kicsit más történet. A kisméretű A5X, amely eddig a legelérhetőbb 5”-os monitor volt az ADAM katalógusában, kb. 500 dollárért volt elérhető az üzletekben. Így az F5 50%-al olcsóbb, mint az A5X, ez hatalmas különbség!

 

 

F5 - Technical Data  ADAM Audiojpg.jpg

Mindezek ellenére az első benyomásaink az F5-el kapcsolatban meglehetősen kedvezőek. A kialakításuk nagyon hasonló az A5-höz, habár kicsit testesebbek, de mégis jól néznek ki. A bass reflex nyílás az első panelon közvetlenül egy pár vörös és zöld LED alatt helyezkedik el. Miért kell két LED? Az F5 bypass funkciója 20 perc inaktivitás után automatikusan bekapcsol, ami jó ötlet, tekintve, hogy a POWER kapcsoló a hangfal hátulján van. De azért ne felejtsük el, hogy bypass funkcióban a monitor azért még mindig több áramot fogyaszt, mintha kikapcsolnánk.

 

 

ADAM F5 Review  ADAM Low Priced_resize.jpg

 

 

A hátoldalon elhelyezett csatlakozók éppen elegendőek: 1 db XLR/6,3 jack kombó (szimmetrikus) és egy RCA konnektor (aszimetrikus). A főhangerő – ami sajnos a hátsó panelon került elhelyezésre – alatt és felett két potmétert találunk, amelyekkel vágni/emelni lehet az 5kHz-es tartomány felett és 300Hz-es tartomány alatt. A hátoldalon találhatunk még egy low-cut kapcsolót, amely 80Hz-nél vág, arra az esetre, ha mélynyomót kötnénk az F5-re.

 

Ami a technológiát illeti, a 127 mm-es mély-közép hangszóró anyaga papír és üvegszál, tekercsátmérője 1” és egy 25 Watt RMS teljesítményű A/B osztályú erősítő hajtja. Egy másik különálló, hasonló teljesítményű erősítő hajtja az X-ART ribbon magassugárzót

 

Általános adatok:

 

Frekvencia tartomány: 52 Hz - 50 kHz
Max.hangnyomás: 106 dB
Crossover frekvencia: 2900 Hz
Súly: 6,8 kg
Méretek: 290 mm x 185 mm x 230 mm (magasság x szélesség x mélység)
Garancia: 2 év

 

Az F5 stúdió monitort elsősorban közeltéri használatra tervezték, hangképe megfelelő részletességű, mély átvitele kiváló. Ezek mellett jó minőség, esztétikus kivitel, hatékony mély és magas szabályzás jellemzi. A kifogások között említhetnénk a közép frekvenciák enyhe hiányát és azt, hogy a főhangerő és bekapcsoló a hátoldalra került.

 

A gyártó weboldala: http://www.adam-audio.com/