zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Mindent összevetve a Zoot Suit a funkcionális művészet egy merész darabja, amely bármely színpadon megállja a helyét, akár vizuális szempontból, akár megszólalását tekintve.

gibson-les-paul-zoot-600.jpg

 

A Gibson Les Paul Zoot Suit tényleg lélegzetelállítóan színes és egyedi, nevét pedig a 20-as évek Amerikájának Zoot Suit öltönyeinek hipster (csípő) nadrágjáról kapta, a színeket nézve némi áthallással a hipster későbbi jelentésére. A Zoot Suit teste a Les Paul Standard formáját követi, domborított fedlappal, de a hangszer összességében vékonyabb, mint Standard Les Paul. A különleges, szivárvány csíkos hatást úgy érték el, hogy a gitár különböző, egyenként festett kemény nyírfa rétegekből készült. A nyaknál P-90 single-coil hangszedővel, a húrlábnál egy magasabb kimenő jelű, 498T humbucker hangszedővel szerelték fel.

 

 

zoot suit_crop.jpg

 

 

A ragasztott nyak szintén külön festett nyírfa rétegekből készült, a népszerű '60s SlimTaper™ profillal. A festett rétegekből készült nyak a testhez képest 90 fokkal elforgatva kerül a helyére, így jól láthatóvá válnak az egyenként színezett farétegek. Ez a konstrukció – a szokásos Gibson merevítő pálcával szerelve – kivételesen stabil nyakat eredményez. A sötét színű Richlite (részben újrahasznosított papír és fenolgyanta) fogólapra 22 medium-jumbo érintő került. További jellemzők: 24 ¾”–os (62,9 cm) menzúra, 12”-os rádiuszú fogólap, Tune-o-matic húrláb, Stopbar húrtartó, Grover™ hangolókulcsok és krómozott potméter gombok, melyek kellemes ellenpontjai a színes gitártestnek.

 

 

 

gibson-les-paul-zoot-suit-2013-weblog.jpg

 

A Gibson Guitar fórumán a vélemények eléggé megoszlanak, van aki "Barbie" gitárnak titulálja, mások pedig szépnek és kiváló hangú hangszernek találják.

 

Mindent összevetve a Zoot Suit a funkcionális művészet egy merész darabja, amely bármely színpadon megállja a helyét, akár vizuális szempontból, akár megszólalását tekintve. Az eredmény: a Les Paul semmilyen korábbi hangszerhez nem hasonlító megjelenése, és az, hogy nincs két egyforma Zoot Suit modell.

 

Ajánlott kiskereskedelmi ára: 1 999 USD.