zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
Bármilyen hangszertípust is keresünk, ahogy már a Motif-oknál megszokhattuk, biztosan megtaláljuk az MX-ben.

Yamaha-MX49-MX61-Synthesizers_600.jpg

 

 

„Hello Africa! Tell me how you're doin'? Hello Motherland! Tell me how you're doin'”–motyogtuk mély hangon kórusban, és rajongtunk az állítólagos fogorvos, Dr.Alban daláért a 90-es évek elején, ma sem értem, hogy lehetséges ez. Legutóbb a YouTube-on hallgattam meg a mára méltán népszerűtlenné vált „kompozíciót”, és úgy emlékszem a klip és a zene hatása alatt gúvadt ki a szemem annyira, mint amikor kibontottam dobozából az MX 49-et, hogy tesztet írjak a Yamaha legújabb modelljéről.

 

Percekig csak „körülszaglásztam” a hangszert. Túl picinek és túl könnyűnek tűnt ahhoz, hogy komolyan vegyem. Hosszasan elgondolkodtam, hogy tudnám menteni a helyzetet, majd olvasgatni kezdtem a hátsó panelt. Klasszik MIDI csatlakozók, USB TO DEVICE, TO HOST, SUSTAIN, FOOT CONTROLLER, AUX IN… AUX IN? Bedugtam. Szólt. Telefon, iPad, iPod, mp3 lejátszó, vagy bármilyen zenelejátszó eszközzel csatlakozva játszhatom a kedvenc dalom, kísérhetem a világhírű énekes/nőmet, tökéletesen „olvas”.

 

Jó lesz, gondoltam, és kipróbáltam a hangszíneket.

 

 

yamaha-mx49-2_600.jpg

 

 

Annyit sejteni lehetett, hogy a Motif sorozat egyik modelljének hangszíneit birtokolja majd a pinduri keyboard, de hogy 1200 felett legyen a „rendesen használható” hangszínmennyiség, azt nem gondoltam. Persze, a Motif harmadik szériás XS-étől öröklődtek a jobbnál jobb sound-ok, ráadásul (ezt persze a specifikációban olvastam) 128 hang polifóniával! Ekkor hangosan felnevettem. Ott ültem, az ölemben egy 49 billentyűs hangszerrel, 128 hang polifóniával. Ez kérem, digitális zongora kategória! Egyre jobban tetszett a csöppség, és már láttam is magam, ahogy próbán körülállnak a kollégák, szkeptikusan méregetve, imígyen szólva:

- Komolyan ezen akarsz játszani?

- Csak figyeljetek!

 

Keybord cipelőknek nem kell hosszasan magyarázzam, mit jelent a hangszer tömege: 3,8 kg!

 

Hónalj alatt, nevetve libbensz be a próbaterembe. Nincs autód? Semmi gond. Van egy nagyobb hátizsákod? Megteszi!

 

 

yamaha-mx49-angle-640-80_crop.jpgMX 49

 

 

Tehát, hibátlan hangszínek, 3,8 kg. (Később megtudtam, hogy a 61 billentyűs verzió 4,8 kg!) Nagy duzzogva, de elfogadom. Volt nekem klasszik Motif-om, keménytokban. Használtam S90 XS-t, tudjátok, miről beszélek. Pakold be a kocsiba, buli előtt kipakk, aztán muzsikálj! Bemerevedett második, harmadik, negyedik ujj, dögös „mögé-time”. A deréktáji reumatológiai problémákról, a kocsiba be-ki, lépcsőzés az Old Man’s-ben, színpadra fel-le, szitukról ne is beszéljünk! Mindezt 30-40 kilóval, 4 ujjal… Fekete Laci kell road-nak! Az MX két modelljénél eltűnik ez a probléma.

 

 

mx bok_600.jpg

 

 

MX 61

 

 

Bármilyen hangszertípust is keresünk, ahogy már a Motif-oknál megszokhattuk, biztosan megtaláljuk az MX-ben. A MOX esetében külön Category search gombbal tudtuk felgyorsítani a keresést, itt, az MX-ben maga az 1-16-ig számozott kapcsoló a kategória sor, egyenként. Szeretnék egy jó orgonát, feliratozva van az orgona kategória, és ahogy az lenni szokott, minden összetevőjébe bele tudok nyúlni. A gyors editálást még gyorsabbá teszi a 4 tekerőpoti, amivel a 3X4 legfőbb összetevőjét állíthatjuk egy-egy hangszínnek, vagy hangszínösszeállításnak. Effektek, burkológörbe, szűrők, hangerők, panoráma, és két változtatható beállítás poti real time. Pár perc alatt performance üzemmódban DJ lettem...

 

 

 

Yamaha-MX49_700.jpg

 

 

A performance üzemmód most is egy külön jelzett, és kapcsolható funkció, de sajnos nem találtam Master funkciót, ami a megszokott Voice és Performance mellett harmadik gombként szokott tündökölni. Nyilván, a Master üzemmód live felhasználásra van kitalálva, azaz a gyári, vagy user editált hangszíneket, vagy performance-okat itt tehettem sorba eddig, hogy a koncert zökkenőmentesen folyhasson. Az MX-nél meg kell jegyezzem, hogy melyik szám jelzi az általam fontosnak tartott hangszínt, vagy performance-t, de üsse kő, elvégre nem színpadi hangszernek találták ki, hanem stúdiós, otthoni beállításokra van optimalizálva. Tényleg, annyi jó hangszínt találtam benne, hogy az, aki zeneszerzésre, hangszerelésre szeretné használni, annak gyakorlatilag nem lesz szüksége virtuális instrumentekre, plugin-ekre.

 

 

mx61 left crop_700.jpg

 

 

Kapunk hozzá Cubase-t is, és külön érdekesség, hogy egy szempillantás alatt a DAW remote gombbal teljes egészében kezelhetjük a számítógépünket anélkül, hogy egyszer is az egérhez kellene nyúlnunk. Vezérelhetünk Digital Performance-t, Sonar-t, Logic-ot is az MX-szel.

 

Performance módban 128 gyári beállításunk van, amit felülírhatunk, de kinek van szíve törölni a jó kis groove-okat, hibátlan effekt-beállításokat? Bátran megtehetjük, hiszen egy pillanat alatt factori reset-et nyomhatunk, a saját beállításainkat viszont USB-n menthetjük akár pen drive-ra is. Érdekes, hogy az USB Device-on keresztül MIDI fájlokat, sőt wav-ot is lejátszhatunk. Működik!

 

Külön gombokat kapott a Layer funkció, így egy másodperc alatt állíthatjuk be a kívánt hangszínkombinációt, nem kell feltétlen keyboardosnak lennünk, hogy a layerek mélyén kutatva megadjuk a „tól-ig” határokat, a hangerőket, persze ezt is megtehetjük. Külön gomb a split funkció is, így szintén egy szempillantás, és egy egész zenekar van a kezem alatt, hiszen a Rhythm Pattern gomb segítségével szintén kategóriánként választhatom ki az igen igényesen megszerkesztett groove-ok egyikét, az általam játszott stílushoz legmegfelelőbbet.

 

Van arpeggiatorunk is, nem is kevés, így a kevésbé „szakavatottabb” user-ek sem looser-ek. Egy jó groove, egy jó hangszín, arpeggiator, és kész a riff. Kifelejtettem az „egy jó akkord”-ot. Azt azért érdemes tudni. Legalább egyet.

 

 

 

 

A Yamaha MX 49 ár-érték arányban azt hiszem, párját ritkítja. Ha csak a hangszínek minőségét, és mennyiségét számolom, akkor sem kapok plugint sem, ennyi hangszínnel, ilyen áron, nem hogy „vasat”!

 

Tökéletes stúdió motyó.

 

Neumann Balázs

 

 

http://www.yamaha.com/

http://hu.yamaha.com/