zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
Technika
Frankfurt. A magunkfajtának már pavlovi reflexszel társulnak hozzá a Musikmesse és a Pro Light and Sound szavak. Így érthető, hogy idén sem hagyhattuk ki a földkerekség legnagyobb hangszer, fény- hangtechnikai szakkiállítását. És hogy miért érte meg ott lenni? Most kiderül!

 

MesseFrankfurt_3_600.jpg

 

Az autóhívők között a két legnagyobb halmaz a Japán és a Német autóhívő. Hogy jön ez ide? Esetünkben a Német szempontokat most nem veséznénk, ám a Japán sarokban mindig elhangzik a következő mondat: „Mert a Japán technikánál nincs jobb!”. Nos, igen, a Japán technika. Valamit tényleg tudnak, hiszen ha a Yamaha új Nuage munkaállomása autó lenne, biztosan új szintet teremtene a prémium kategóriában. Nem csoda hát, hogy a Yamaha standján a legnagyobb érdeklődés a Nuage-et  övezte. Ez egy egyedülálló platform, amely az utómunkálatok végzését kimagaslóan magas színvonalra emeli. Az ember tekintetét azonnal megkapja impozáns külseje, és a 24”-os LCD kijelző. A sokoldalúság érdekében a vezérlőkonzol és audió kezelőfelület moduláris felépítésű, így könnyen összeállítható a kívánt konfiguráció, amely a legideálisabb az adott felhasználási területhez. Minden apró részlet azt segíti, hogy a felhasználó minél egyszerűbben, és minél kreatívabban dolgozhasson ezzel a remek eszközzel.

 

 

 Yamaha & Steinberg DAW System NUAGE

 


 

Ám a CL pultokat sem kellett félteni Frankfurtban. A standon mindhárom típusból több modellt is elhelyezett a Yamaha, és mindegyiknél folyamatos sorban állás volt. És itt derült fény egy történelminek számító újításra is. Azt tudjuk, hogy a Yamaha és a Shure már jó ideje együtt dolgoznak, és a közös munka eredménye végre megszületett. A Yamaha CL sorozata képes kommunikálni a Shure ULX-D ™ vezetéknélküli mikrofon rendszerrel, Dante protokollon keresztül. Hogy ez pontosam milyen előnyöket és lehetőségeket rejt magában, annak hamarosan egy külön cikket szentelünk.

 

full_Yamaha_CL3_550.jpg

YAMAHA CL 3

 


 

Ám nem csak digitális fronton hozott újdonságokat a kiállítás. Bemutatásra kerültek az MGP sorozat új analóg pultjai, az MGP24X és az MGP32X. Az MGP család 2012-es bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvend, köszönhetően kompakt méretének, úttörőnek számító szolgáltatásainak és a fejlett technológiának.

 

MGP16X_500.jpg

YAMAHA MGP 16X

 

 

 

 

 

Szintén a kiállításon láthatta a nagyérdemű először a hordozható hangrendszerek új trónkövetelőit, a Yamaha Stagepas 400i és 600i rendszereket, melyek a világszerte nagy sikert aratott Stagepas 300 és 500 utódai.  Az új modellek nem csak nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek (400W és 680W), de beépítésre került a Yamaha fejlett DSP technológiája is.

stagepass 400i.jpg

 

Yamaha Stagepas 400i

 

 

 

A japán cég nem feledkezett meg a stúdiózás megszállottairól sem. Büszkén mutatták be az új közeltéri monitorsugárzókat, a HS5, HS7 és HS8-as modelleket. A monitorokhoz elérhető egy vadonatúj, 150W-os teljesítménnyel rendelkező HS8S névre hallgató sub is. Az új család ár-érték arányban az egyik legjobb a piacon, így az otthoni stúdiókban is nagy sikerre számíthat.

Nem csoda hát, hogy a Yamaha standjáról teljesen felvillanyozva indultunk tovább a d&b audiotechnik felé.

 

Yamaha-HS5_350.jpg Yamaha-HS6_350.jpg

 

Yamaha HS5 közeltéri monitorsugárzó

 

 

 

 

 D-B-Q1-Line-Array-System-Birch-plywood-_resize.jpg

 

De a d&b audiotechnik idén sem mutatott semmit. Legalábbis kifelé. Ám a szinte teljesen zárt standjukon belül annál nagyobb volt a pezsgés. Hatalmas érdeklődés övezte a misztikus fekete dobozokat. Természetesen jelen voltak a J, V, Q és a kisebb szériák tagjai is. A d&b itt mutatta be először a Vi sorozatát, amely a V sorozat installációs változata. És ha már a V sorozat szóba került, az egyik legnagyobb öröm a d&b audiotechnik háza táján, hogy a V sorozat népszerűsége minden eddigi d&b rekordot megdöntött. Igazi telitalálatnak bizonyult ez a prémium kategóriás line array rendszer. Erről már a hazai szakmabeliek is bizonyságot nyerhettek, hiszen az Interton Egyetem két koncertjét (Söndörgő, Back II Black) is ezzel a rendszerrel hangosítottuk. Aki ott volt, biztosan nem felejti el az élményt. És ha már élmény, irány a Hollandokhoz!

 

Aki otthon van a fedések világában, annak bizonyára nem ismeretlen az Eurotruss neve. A Holland cég mára gyakorlatilag az iparág egyik vezető gyártója lett, a legkomolyabb rendezvényeken vetik be truss rendszereiket. Nem bántuk meg, hogy ellátogattunk standjukra, hiszen a kedves fogadtatás mellett egy hatalmas meglepetésben is részünk volt. Aki itt most egy tipikus Holland dologra gondolt, annak jár egy szakmai ejnye-bejnye. Szóval a meglepetés akkor ért minket, amikor megláttuk a színpadelemek emblémáit, melyen ez a felirat állt: Eurotruss. Csend. Egy zajos kiállításon ez fura lehet, de akkor minden energiánkat a látóidegeinknek szenteltük. Aztán rákérdeztünk és igen, a hír igaz! Az Eurotruss színpadelemek immár fizikai testet öltöttek, méghozzá rendkívül kedvező árfekvésben és a megszokott Eurotruss minőséggel. Természetesen a különböző kiegészítők is elérhetők (korlát, lépcső stb.). Olyan mosollyal az arcunkon indultunk tovább a Hollandoktól, mintha egy jól sikerült vakációt töltöttünk volna náluk.

 

Eurotruss_600.jpg

 

Eurotruss

 

 

 

 

És most gondolatban is térjünk vissza kicsit szép hazánkba. A magyarországi bevásárlóközpontokat, vásárcsarnokokat, parkolóházakat és egyéb forgalmas helyeket járva a szemfüles szakmabeli a következő feliratot fedezheti fel a hangsugárzókon: TOA. Ez a japán márka az Interton egyik fő pillére, rengeteg hangrendszert és vészhangrendszert telepítettünk már szerte az országban, melyek vigyáznak egyébként is fogyatkozó népességünkre. És most gondolatmenet állj, irány vissza Frankfurt! A TOA egy rendkívül impozáns standdal jelentkezett idén és természetesen az újdonságok leleplezése sem maradt el. Ilyen volt a VP3000-es sorozatú installációs erősítőcsalád. Ez egy D osztályú négy csatornás széria, melynek három tagja van. Szintén itt debütált a TOA számítógép által vezérelhető aktív hangoszlopa. A TOA standján kaptak helyet az angol vezetéknélküli mikrofongyártó cég, a Trantec termékei is. Itt újdonságként az S4.16-os rendszer kétcsatornás változatát tekinthettük meg, amely hamarosan hazánkban is elérhetővé válik.

Trantec.jpg

 Trantec S4.16

 

 

 

Szintén installációs szférában érdekelt az Ampetronic, illetve az Auvitran cég is. Az Ampetronic bemutatta az MLD sorozatát. Ez egy kétcsatornás indukciós erősítő, amely rack-be szerelhető és teljesen egyedülálló a piacon. Az Auvitran újdonságként bemutatta a vadonatúj Audio ToolBox AVBx7-et. Míg az Audio ToolBox AVBx3-ban csak három kártyahely volt, az Audio ToolBox AVBx7 hét kártyahellyel rendelkezik,amellyel akár 512x512-es audiomátrix is létrehozható. Dante és EtherSound-os változatban is elérhető, EtherSound ASIO interfész és Dante virtuális hangkártya segítségével pedig felvételre is használható.

 

AuvitranZ-AVBx7_500.png

 

Auvitran Audio ToolBox AVBx7

 

 

Természetesen rengeteg érdekességről és újdonságról lehetne még írni, ám visszaadni a kiállítás hangulatát és az új információk mennyiségét nem lehet. Cikkünkben csak a legfontosabb és legérdekesebb dolgokat emeltük ki, melyeket a sok-sok kilométeres séták alkalmával láttunk. A Pro Light and Sound kiállítás minősége és hangulata egy életre szóló élményt ajándékoz a téma iránt érdeklődőknek. Aki teheti, ne hagyja ki a következőt sem.

 

http://interton.hu/retail